Co zrobić z decyzją zmienioną (przedłużenie w związku z COVID), jeśli osoba dostarczy nowe orzeczenie. Czy trzeba zrobić wygaszenie? Czy jeśli w decyzji zmienionej był zapis, że przedłuża się do upływu 60.dnia od dnia odwołania stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii, jednak nie dłużej niż do dnia wydania nowego orzeczenia, to nic z tą decyzją nie robimy, ponieważ był w niej zapis do kiedy przedłuża się prawo do świadczenia.
Decyzja ma określony końcowy termin przyznania. Więc nic już trzeba robić. Jak osoba dostanie nowe orzeczenie to przychodzi i składa nowy wniosek o ZP.
a w systemie sygnity jak to zrobić. Wprowadzić nowy wniosek o zp , czy jako zmianę sytuacji rodziny , czy znowu decyzja z decyzji ( tej na covid 19 ) czy jak ?
No ja mam właśnie taki przypadek. Wydałam decyzję w dniu 8 maja przedłużając ZP w związku z COVID i 20 maja miałam wypłacić z wyrównaniem od marca. Dziś osoba przynosi mi nowe orzeczenie, które jest z 17.04.2020 (wczoraj odebrała dopiero). Co mam napisać w nowej decyzji, która zresztą została wydana po tym jak już orzeczenie teoretycznie zostało wydane??
Może ktoś podpowie jak zrobić w takiej sytuacji, bo muszę dziś wydać nową decyzję:( Skoro w poprzedniej z 8.05 napisałam że nie dłużej niż do dnia wydania nowego orzeczenia, a orzeczenie wydane 17.04 to co mam teraz napisać? Ze przyznaje od kwietnia, a za marzec wypłaty przyznane w poprzedniej decyzji?