Osoba miała wydaną decyzje przyznającą ZP na córkę do 31 marca 2021. W trakcie wyszła koordynacja. Ja uchyliłam swoją decyzję. UW swoją dec. przyznał ZP do dnia 31 marca 2021r. Decyzją UW o przyznaniu ZP się skończyła dnia 31 Marca 2020r. Nie ma też koordynacji, bo mąż już zjechał z zagranicy i tam nie pracuje. Pani złożyła nowy wniosek do PCPR dnia 15 kwietnia 2020r. Czy ta pani powinna mi złożyć wniosek o ustalenie prawa do zasiłku pielęgnacyjnego i wtedy ja dołączam to stare orzeczenie i przedłużam do upływu 60 dni od dnia odwołania stanu epidemii?????
Moja decyzja została uchylona od dnia kiedy zachodziła koordynacja tj od 01 kwietnia 2019r. Następnie UW przyznał jako organ właściwy ZP do 31 marca 2020r. tj do końca ważności orzeczenia. A teraz nie ma już koordynacji.
Trochę nietypowa sytuacja. Organ gminy nie może wydłużyć / zmienić decyzji wojewody. Jak osoba złoży teraz nowy wniosek o ZP, to mogłaby mieć przyznane od miesiąca złożenia wniosku na ZP. A co z kwietniem?
Lepiej ustalić prawo do ZP na podstawie starego wniosku o ZP.
Proponuje kontakt z UW. Poinformuj ich ,że członek rodziny nie przebywa już poza granicami i że TY wydasz decyzje o zas. piel. Najlepiej prześlij skan/ksero oświadczenia ,że nikt z członków rodziny nie przebywa poza granicami .
Zapobiegnie to nałożeniu się 2 decyzji bo UW może też przedłużyć zas. piel.