Witam, potrzebuję wsparcia odnośnie procedury udzielenia pomocy cudzoziemcom. Mam małżeństwo z Ukrainy, złożyli wniosek do Urzędu Wojewódzkiego o wydanie stosownych dokumentów (o pobyt, pozwolenie na pracę itp). Natomiast nie mając jeszcze żadnych decyzji z UW skończyła im się wiza, czyli nikt ich nie zatrudni, na chwilę obecną oszczędności im się kończą. No i pytanie co dalej?
Z tego co się orientuję w związku z tym ze nie maja tych decyzji, pozwoleń i kart pobytu itp, PCPR nie może nic z nimi zrobić? Gops tego sie trzyma że skoro nie mają dokumentów nie kwalifikują sie do udzielenia im pomocy!
Z chwilą kiedy dostaną te dokumenty co z ramienia PCPR powinno być formalnie zrobione?Czytałam o sporządzeniu z nimi indywidualnego programu. Wspomnę, że sami wynajęli sobie mieszkanie, poszli do pracy (jak mieli wizę), język znają, bardzo dobrze sobie radzą w środowisku lokalnym, nie zgłaszają potrzeby w zakresie kontaktu z lekarze, i gównie na chwile obecna potrzebuję pieniędzy. Po sporządzeniu tego planu proponujemy im pomoc z chwilą gdy spełniają kryteria wg ustawy o pomocy społecznej? czyli gdy dochód nie przekracza 514 zł na os. w rodzinie?
No teraz nie pracują , ale wiem że jeśli dostaną dokumenty dostana też pracę na umowę zlecenie, czyli co ja mogę z nimi zrobić?
Proszę o pomoc!!!
cudzoziemcy
Oprócz cudzoziemcy - Stare tematy przeczytaj również:
AS Moduł II przerwanie studiów
AS - proteza
Mija rok 2015 ...
Aktywny Samorząd - rozliczenie
500 zł dodatek wychowawczy dla rodzin zastepczych
Wspólfinansowanie gmin za kontynuację nauki usamodzielnienie
dof. usług tłumacza ze śr. PFRON
nienaleznie pobrane świadczenie rodzina zastępcza
AS zwrot za dojazd do eksperta PFRON