Mamy Pania na świadczenia "ukrainka w związku małżeńskim z Polakiem, maja wspólne dziecko i na nie wnioskuje ( ma też przy sobie dziecko z poprzedniego związku)wnioski z kwietnia 2020 -decyzja Wojewody udzielająca zezwolenie na pobyt czasowy z lutego 2020( zawiesiliśmy postępowanie, gdyż nie było wydanej jeszcze karty) aktualnie dostarczono kartę pobytu z adnotacją dostęp do rynku pracy ale organ wydajacy i data wydania jest z czerwca 2020 i teraz od kiedy przyznalibyście świadczenia?:od m-ca złożenia wniosków tj. kwietnia czy od daty wydania karty. Karta wcześniej nie mogła być wydana i odebrana przez COVID-19.Pani datę wydania ma z czerwca a jej dziecko z marca 2020.
Druga kwestia Pani jest mężatką z Polakiem na akcie małżeństwa jest ,że nazwisko małżonka po zawarciu małżeństwa ale na karcie i tak figuruje jej nazwisko Ukraińskie, w dniu wydania decyzji tej z lutego była już żoną Polaka, bo tak jest w decyzji i ta decyzja jest adresowana na Panią z ukraińskim nazwiskiem , karta wydana też na ukraińskie czy tak może zostać bo zupełnie nie wiem , pierwszy taki przypadek?
cudzoziemiec decyzja Wojewody a data wydania karty
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Re: cudzoziemiec decyzja Wojewody a data wydania karty
Pytanie jak było uregulowane jej zezwolenie na wykonywania pracy.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
A gdzie to będzie zawarte, na co zwrócić uwagę
- Szarak
- VIP
- Kontakt:
A na karcie o pobyt tymczasowy nie ma adnotacji ? Może ta Ukrainka dodatkowo ma Kartę Polaka albo zezwolenie na pracę wynika z wizy ?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
na karcie pobytu jest tylko adnotacja dostęp do rynku pracy- w uwagach bez daty.Datę mam tylko wydania i data upływu ważności.
- Szarak
- VIP
- Kontakt:
Miałem taką sytuację, że przyznałem prawo obywatelowi Ukrainy, który przed uzyskaniem karty pobytu, posiadał odpowiednią wizę (regulowała ona pobyt cudzoziemca)oraz Kartę Polaka (regulowała ona dostęp do rynku pracy). W twoim przypadku karta o pobyt tymczasowy reguluje pobyt legalnie pytanie co z dostępem do rynku pracy. Jeżeli jest uregulowany ja bym przyznał od miesiąca złożenia wniosku.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Dzięki wielkie za podpowiedzi, czyli muszę ustalić czy ma tą kartę Polaka. Jeżeli nie posiada to za poprzednie miesiące odmowa a od czerwca przyznanie? 

- Szarak
- VIP
- Kontakt:
Wybacz chyba cię trochę wprowadziłem w błąd z tym czasowym pobytem. Art.1 ustawy wyróżnia kiedy pobyt czasowy może być uznany. Musisz ustalić czy zachodzą przesłanki tam wymienione.
Oprócz cudzoziemiec decyzja Wojewody a data wydania karty - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
szo córki na ojca
Utrata COVID
Jest akutalizacja wniosków
Utrata dochodu a zasiłek opiekuńczy na dziecko zdrowe
Brak ubezpieczenia ZDO a KRUS i UP
świadczenie pielęgnacyjne a zasiłek dla opiekuna
umowa zlecenie na 2 tygodnie
przedłużenie pielęgnacyjnego COVID
covidowe przedlużenie
decyzje na niekorzyść strony
ZP dla aresztowanego
orzeczenie z ZUS czy przyznać ZP?