świadczenie pielęgnacyjne a zasiłek dla opiekuna
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
świadczenie pielęgnacyjne a zasiłek dla opiekuna
Proszę o pomoc!
Wnioskodawczyni pobierała zasiłek dla opiekuna. Z pomocą kancelarii złożyła wniosek o świadczenie pielęgnacyjne. W trakcie prowadzonego postępowania w marcu tego roku zrezygnowała z zasiłku dla opiekuna od sierpnia 2019 roku. Uchyliłam decyzję na zdo dałam odmowę na Śp. Sko przyznało jej świadczenie pielęgnacyjne od sierpnia 2019 roku w całości nie pomniejszając o wypłacony zasiłek dla opiekuna. Czy ja mam jej teraz stwierdzić że ma nienależnie pobrany ZDO za okres od sierpień 2019 do marca 2020?
Wnioskodawczyni pobierała zasiłek dla opiekuna. Z pomocą kancelarii złożyła wniosek o świadczenie pielęgnacyjne. W trakcie prowadzonego postępowania w marcu tego roku zrezygnowała z zasiłku dla opiekuna od sierpnia 2019 roku. Uchyliłam decyzję na zdo dałam odmowę na Śp. Sko przyznało jej świadczenie pielęgnacyjne od sierpnia 2019 roku w całości nie pomniejszając o wypłacony zasiłek dla opiekuna. Czy ja mam jej teraz stwierdzić że ma nienależnie pobrany ZDO za okres od sierpień 2019 do marca 2020?
- Krzysztof
- Starszy referent
- Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej
- Kontakt:
Re: świadczenie pielęgnacyjne a zasiłek dla opiekuna
Najpierw uważnie przeczytaj uzasadnienie, wydanej przez SKO, decyzji o ustaleniu prawa do świadczenia pielęgnacyjnego, ponieważ tam możesz znaleźć odpowiedź na swoje wątpliwości.
Jeśli uruchomisz sprawę w związku z nienależnie pobranym (w Twojej ocenie) świadczeniem tj. zasiłkiem dla opiekuna to musisz udowodnić, że w sprawie zaistniała któraś z okoliczności z artykułu 30 ust. 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych:
- ciekawe jak w takiej sytuacji zachowa się Kancelaria ?
Zwróć przy tym uwagę, że w 2019 roku kwota świadczenia była niższa, a w roku bieżącym jest wyższa.
Widzę, że przed różnej maści Kancelariami, które wyczaiły łatwy i spory zarobek za nic, trzęsiecie d....i, a z opiekunami robicie co Wam się podoba - no to teraz kombinuj.
Przeczytaj najpierw decyzję SKO, a później zastanów się co zrobić, aby nie być w plecy prawie 5 tysiaków (no chyba że z Krakowa to kasa będzie większa) za wypłacony już ZDO.
Jeśli uruchomisz sprawę w związku z nienależnie pobranym (w Twojej ocenie) świadczeniem tj. zasiłkiem dla opiekuna to musisz udowodnić, że w sprawie zaistniała któraś z okoliczności z artykułu 30 ust. 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych:
Nie rób sobie niepotrzebnych problemów i wypłać kobiecie jedynie różnicę między już pobranymi kwotami zasiłku dla opiekuna, a przyznanym za ten sam okres prawem do świadczenia pielęgnacyjnegoArt. 30. Zwrot nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych
1. Osoba, która pobrała nienależnie świadczenia rodzinne, jest obowiązana do ich zwrotu.
2. Za nienależnie pobrane świadczenia rodzinne uważa się:
1) świadczenia rodzinne wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie, zawieszenie prawa do świadczeń rodzinnych lub zmniejszenie wysokości przysługujących świadczeń rodzinnych albo wstrzymanie wypłaty świadczeń rodzinnych w całości lub w części, jeżeli osoba pobierająca te świadczenia była pouczona o braku prawa do ich pobierania;
1a) świadczenia rodzinne wypłacone w związku z zastosowaniem przepisów o utracie i uzyskaniu dochodu - po ustaleniu, że wystąpiły okoliczności, o których mowa w art. 5 wysokość dochodu uprawniającego do zasiłku rodzinnego ust. 4c;
2) świadczenia rodzinne przyznane lub wypłacone na podstawie fałszywych zeznań lub dokumentów albo w innych przypadkach świadomego wprowadzenia w błąd przez osobę pobierającą te świadczenia;
3) świadczenia rodzinne wypłacone w przypadku, o którym mowa w art. 23a koordynacja systemów zabezpieczenia społecznego ust. 5, za okres od dnia, w którym osoba stała się uprawniona do świadczeń rodzinnych w innym państwie w związku ze stosowaniem przepisów o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, do dnia wydania decyzji o uchyleniu decyzji przyznającej świadczenia rodzinne;
4) świadczenia rodzinne przyznane na podstawie decyzji, której następnie stwierdzono nieważność z powodu jej wydania bez podstawy prawnej lub z rażącym naruszeniem prawa albo świadczenie rodzinne przyznane na podstawie decyzji, która została następnie uchylona w wyniku wznowienia postępowania i osobie odmówiono prawa do świadczenia rodzinnego;
5) świadczenia rodzinne wypłacone osobie innej niż osoba, która została wskazana w decyzji przyznającej świadczenia rodzinne, z przyczyn niezależnych od organu, który wydał tę decyzję.
- ciekawe jak w takiej sytuacji zachowa się Kancelaria ?
Zwróć przy tym uwagę, że w 2019 roku kwota świadczenia była niższa, a w roku bieżącym jest wyższa.
Widzę, że przed różnej maści Kancelariami, które wyczaiły łatwy i spory zarobek za nic, trzęsiecie d....i, a z opiekunami robicie co Wam się podoba - no to teraz kombinuj.
Przeczytaj najpierw decyzję SKO, a później zastanów się co zrobić, aby nie być w plecy prawie 5 tysiaków (no chyba że z Krakowa to kasa będzie większa) za wypłacony już ZDO.
-----------
Krzysztof
Krzysztof

-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Nikt dupami nie trzęsie to po pierwsze. Opiekunowie jak się dali wkręcić w pomoc kancelarii "za nic" jak to napisałeś to już ich problem, niech teraz bulą kasę. Decyzję SKO czytałam 3 razy i nie ma tam ani słowa że mam kobiecie wypłacić w pomniejszonej kwocie ŚP. A po drugie wiem o tym ze w 2019 kwota świadczenia była niższa. Kancelaria reprezentuję opiekunów tylko w ŚP w sprawie zasiłku dla opiekuna mają g...o do gadania.
- Krzysztof
- Starszy referent
- Kontakt:
Zapytam więc, który z tych 5 punktów został wg Ciebie spełniony, abyś mogła żądać zwrotu.
Uchyliłaś ZDO (i to wstecz) przed wydaniem decyzji przez SKO ustalającej prawo do ŚP.
Jedynie co możesz w takiej sytuacji zrobić, w związku z wydana przez SKO decyzją oraz wydaną przez Ciebie decyzją o uchyleniu ZDO, to wystaw dodatkową swoją decyzję o "nienależnie pobranym" ZDO, wskaż okres i kwotę i zaznacz, że świadczenie pielęgnacyjne przyznane przez SKO zostanie wypłacone w kwocie pomniejszonej o kwotę "nienależnie pobranego" ZDO.
Oczywiste jest, że operacja tylko na papiarze, a nie fizycznie zwrot pobranego ZDO.
I wówczas musisz się modlić, aby Kancelaria nie zweryfikowały tego naliczonego przez Ciebie "nienależnie pobranego ZDO"
Jestem opiekunem, więc myślę jak opiekun.
Uchyliłaś ZDO (i to wstecz) przed wydaniem decyzji przez SKO ustalającej prawo do ŚP.
Jedynie co możesz w takiej sytuacji zrobić, w związku z wydana przez SKO decyzją oraz wydaną przez Ciebie decyzją o uchyleniu ZDO, to wystaw dodatkową swoją decyzję o "nienależnie pobranym" ZDO, wskaż okres i kwotę i zaznacz, że świadczenie pielęgnacyjne przyznane przez SKO zostanie wypłacone w kwocie pomniejszonej o kwotę "nienależnie pobranego" ZDO.
Oczywiste jest, że operacja tylko na papiarze, a nie fizycznie zwrot pobranego ZDO.
I wówczas musisz się modlić, aby Kancelaria nie zweryfikowały tego naliczonego przez Ciebie "nienależnie pobranego ZDO"
Jestem opiekunem, więc myślę jak opiekun.
-----------
Krzysztof
Krzysztof

-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Uchyliłam ZDO dlatego ze SKO zarzuciło,ze dopóki w obrocie prawnym jest decyzja przyznająca ZDO nie mogą przyznać świadczenia pielęgnacyjnego. Wnioskodawca przyszedł i sam zrezygnował z Zasiłku dla opiekuna od sierpnia 2019 bo wywnioskował i słusznie ze jak zrezygnuje od tej daty to SKO mu przyzna ŚP. Nic nikomu nie będę potrącać ze SP jeżeli napiszę decyzję o nienależnie na zdo to opiekun sam wpłaci kasę. I tłumaczę ci jeszcze raz że kancelaria do ZDO nie ma nic do gadania. W decyzji Sko o przyznaniu ŚP nic nie ma o potrąceniu ZDO to jakim prawem mam to zrobić? odrębna decyzja, odrębna wpłata proste. A wnioskodawca jest świadomy że musi oddać skoro mu wyrównali. Pozdrawiam i miłego dnia życzę.
- Krzysztof
- Starszy referent
- Kontakt:
Spróbuj wytłumaczyć co ustaliłaś i jak - to może być pomocne dla innych pracowników OPSKrzysztof pisze: 17 cze 2020, 10:46 Jeśli uruchomisz sprawę w związku z nienależnie pobranym (w Twojej ocenie) świadczeniem tj. zasiłkiem dla opiekuna to musisz udowodnić, że w sprawie zaistniała któraś z okoliczności z artykułu 30 ust. 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych:
Art. 30. Zwrot nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych
1. Osoba, która pobrała nienależnie świadczenia rodzinne, jest obowiązana do ich zwrotu.
2. Za nienależnie pobrane świadczenia rodzinne uważa się:
1) świadczenia rodzinne wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie, zawieszenie prawa do świadczeń rodzinnych lub zmniejszenie wysokości przysługujących świadczeń rodzinnych albo wstrzymanie wypłaty świadczeń rodzinnych w całości lub w części, jeżeli osoba pobierająca te świadczenia była pouczona o braku prawa do ich pobierania;
1a) świadczenia rodzinne wypłacone w związku z zastosowaniem przepisów o utracie i uzyskaniu dochodu - po ustaleniu, że wystąpiły okoliczności, o których mowa w art. 5 wysokość dochodu uprawniającego do zasiłku rodzinnego ust. 4c;
2) świadczenia rodzinne przyznane lub wypłacone na podstawie fałszywych zeznań lub dokumentów albo w innych przypadkach świadomego wprowadzenia w błąd przez osobę pobierającą te świadczenia;
3) świadczenia rodzinne wypłacone w przypadku, o którym mowa w art. 23a koordynacja systemów zabezpieczenia społecznego ust. 5, za okres od dnia, w którym osoba stała się uprawniona do świadczeń rodzinnych w innym państwie w związku ze stosowaniem przepisów o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, do dnia wydania decyzji o uchyleniu decyzji przyznającej świadczenia rodzinne;
4) świadczenia rodzinne przyznane na podstawie decyzji, której następnie stwierdzono nieważność z powodu jej wydania bez podstawy prawnej lub z rażącym naruszeniem prawa albo świadczenie rodzinne przyznane na podstawie decyzji, która została następnie uchylona w wyniku wznowienia postępowania i osobie odmówiono prawa do świadczenia rodzinnego;
5) świadczenia rodzinne wypłacone osobie innej niż osoba, która została wskazana w decyzji przyznającej świadczenia rodzinne, z przyczyn niezależnych od organu, który wydał tę decyzję.
Zapytam więc, który z tych 5 punktów został wg Ciebie spełniony, abyś mogła żądać zwrotu.
Dodatkowe pytanie - na czyje konto przelewasz pieniądze ? na konto Kancelarii, czy na konto opiekuna ?
-----------
Krzysztof
Krzysztof

-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Wiesz co nie chce mi sie i nie mam czasu z Tobą dyskutować!!!! Prosiłam o pomoc jakiegoś pracownika OPS, a ty mi udzielasz rady a podobno pracownikiem nie jesteś tylko opiekunem. To zajmuj sie tą opieką..... Ja wiem na jakie konto mam wysłac kasę. Ty tego nie musisz wiedzieć. Pozdrawiam
-
- Referent
- Zajmuję się: ZR,FA,500+
- Kontakt:
pyzka78534g - sprawdź prywatne wiadomości 

Oprócz świadczenie pielęgnacyjne a zasiłek dla opiekuna - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
świadczenie pielęgnacyjne (COVID) a nowe orzeczenie gdzie nie zaliczono do niepełnosprawnych
obliczanie świadczenia pelęgnacyjnego dla opiekuna na emeryturze.
COVID-19 a nowe orzeczenie
szo córki na ojca
Utrata COVID
Jest akutalizacja wniosków
Utrata dochodu a zasiłek opiekuńczy na dziecko zdrowe
Brak ubezpieczenia ZDO a KRUS i UP
umowa zlecenie na 2 tygodnie
przedłużenie pielęgnacyjnego COVID
cudzoziemiec decyzja Wojewody a data wydania karty
covidowe przedlużenie
decyzje na niekorzyść strony
ZP dla aresztowanego