Pani Ukrainka koczy sie karta pobytu z "dostępem do rynku pracy" , ale będzie miała status "rezydenta" czy na tej podstawie można przyznać 500? jęsli tak to jaka jest podstawa prawna ? i czy są jakieś dokumenty świadczące o tej rezydenturze?
mam Bułgara, który decyzją wojewody ma zarejestrowany pobyt jako obywatel Unii Europejskiej, normalnie żadnych dokumentów innych nie ma prócz takiego wojewódzkiego zaświadczenia, wyczytałam, że na podstawie takiego zaświadczenia ma wszelkie prawa i obowiązki co obywatel kraju - niestety nic na temat takiego obcokrajowca nie ma w naszej ustawie - dodatkowo Bułgar wraz z rodziną ma zameldowanie w naszej gminie już od kilku lat i oboje pracują u nas - przyznałam, choć nadal się waham, czy dobrze zrobiłam
nawiązując o twojego pytania - rezydent również nabywa prawa i obowiązki kraju w którym przebywa, więc jak będziesz miała jakiś dokument potwierdzający rezydenturę - to możesz przyznać - takie jest moje zdanie (ale nie ukrywam, że nie jestem do końca przekonana z powodu braku takiego zapisu w ustawie)
babajaga - jakim cudem ty pracujesz w świadczeniach wychowawczych skoro podstawowych przepisów nawet nie znasz poczynając od art. 1 ustawy? Twoja niekompetencja jest żenująca - nie ma nic na temat Bułgarów w ustawie? A zanotował twój móżdżek, że Bułgaria jest w UE, a obywatel Bułgarii jest obywatelem UE? Nie kompromituj się dalej żądając od obywateli UE jakichś dokumentów pobytowych bo to kompletne bezprawie. Od 2004 r. jesteśmy w UE, płacimy obywatelom UE śr w Polsce a tępak nawet nie wie jakie są podstawowe zapisy ustawowe...
wiem, że Bułgaria jest członkiem UE i do twojej wiadomości dobryniedobry odsyłam do art. 1 ust. 2 pkt. 2 ustawy dot. cudzoziemców bo BUŁGAR JEST CUDZOZIEMCEM i właśnie na takiej podstawie żądam dokumentów
A na jakiej to podstawie prawnej żądasz jakichkolwiek dokumentów pobytowych od obywatela UE? Potrafisz czytać w ogóle, w tym art. 1 ust. 2 pkt 2 lit a ustawy, w którym nie ma i nigdy nie było podstawy do żądania jakichkolwiek dokumentów pobytowych od obywatela UE?
Nie kompromituj się kolejny niedouczony "pracowniku" organu właściwego, który podstawowych regulacji prawnych nie zna
"nawiązując o twojego pytania - rezydent również nabywa prawa i obowiązki kraju w którym przebywa, więc jak będziesz miała jakiś dokument potwierdzający rezydenturę - to możesz przyznać - takie jest moje zdanie (ale nie ukrywam, że nie jestem do końca przekonana z powodu braku takiego zapisu w ustawie"
A już powyższa twoja światła rada to kolejny przejaw bezmyslności i niekompetencji - jak wół napisane w art. 1 od jakich kategorii cudzoziemców jakie są wymagane tytuły pobytowe - od obywateli UE żadnych, od obywateli innych państw niż UE (EOG i Szwajcarii) wyliczone wprost rodzaje tytułów pobytowych, a ty bredzisz kompletnie sprzecznie z tymi regulacjami o jakichś od czapy tytułach od obywateli UE i jeszcze bardziej bredzisz jakieś bzdurne teorie i "złote myśli" o nie wiadomo jakich "rezydentach".
Kompletny odlot co wpis...
Pani z obywatelstwem niemieckim złożyła wniosek na 500+. Czy dobrze myślę, że skoro stosuje się do niej przepisy o koordynacji i zamieszkuje na moim terenie to nie muszę żądać żadnych dokumentów?