zaświadczenie o nie pobieraniu świadczeń - jak postąpić? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 25 lip 2019, 8:08

Witam,
Mam taki dylemat, może ktoś mi podpowie co zrobić. Pani złożyła podanie o wydanie zaświadczenia o nie pobieraniu świadczeń rodzinnych i wychowawczych. Potrzebuje tego za granicę, ponieważ tam pobierają świadczenia. Mąż pracuje za granicą, ona przebywa w Polsce. Wydaliśmy jej takie zaświadczenie, ale Pani twierdzi, że za granicą nie o takie im chodzi. Kobieta zadzwoniła do Urzędu Wojewódzkiego i tam powiedzieli jej, że musi złożyć podanie u nas, a my mamy przesłac do UW. Zadzwoniłam do UW, Pani mi powiedziała zupełnie coś innego, twierdziła, że takie zaświadczenie nic kobiecie nie da.
Czy ktoś miał już taką sytuację? Czy my możemy w imieniu petentki wystąpić o takie zaświadczenie do UW?
KaKa4321
Praktykant
Od: 06 cze 2017, 9:19
Zajmuję się: KDR, SR, CP

Napisano: 26 lip 2019, 9:37

Można jej jedynie napisać że nie składała wniosku o ustalenie. na pewno nie można jej napisać że jej się nie należy, co tego nie wiadomo bez złożenia wniosku. UW żadnych zaświadczeń nie wydaje, bo my jesteśmy organem właściwym. Jak chce mieć to czego chcą za granica to musi złożyć wniosek, może to zrobić nawet za okresy wstecz i wtedy będzie miała to czego oczekuje zagranica.
miła
Referent
Od: 23 mar 2016, 10:02
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x