CUW - czyli ratuj się kto może.... - Księgowość

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 14 maja 2014, 14:50

...teraz jednak jest/ma być zapis ustawowy " ...nie zatrudnia się głównego księgowego".
TWoj

Napisano: 14 maja 2014, 18:53

Czyli, jest opcja że mnie zatrudnią w urzędzie (może). Wtedy nie byłoby tak żle. Zabiorą funkcyjny no bo jak nie ma głównego to nie ma funkcyjnego. Ale nie będę się musiał martwić o to czy jest dobrze czy żle, główny CUW mi powie (hehehe). Jakos przeboleję ten dodatek
Kic13
kic13
Praktykant
Od: 08 paź 2009, 11:17
Zajmuję się:

Napisano: 15 maja 2014, 11:33

kic13 myślisz tak jak ja, w koncu będę mogla spokojnie spać, i nie bede musiała tłumaczyć sie za głupich decyzji oczywiście nie moich
Ankka

Napisano: 15 maja 2014, 12:39

czy ktoś z was czytał projekt tej ustawy bo chyba nie przeczytajcie ją uwaznie a nie siejecie panikę w ustawi jest zapisane że"„Art. 10a. Gmina może zapewnić wspólną obsługę, w szczególności administracyjną, finansową i organizacyjną:
1) jednostkom organizacyjnym gminy, zaliczonym do sektora finansów publicznych, oraz
2) gminnym osobom prawnym, zaliczonym do sektora finansów publicznych
– zwanym dalej „jednostkami obsługiwanymi”.
czyli MOŻE a nie że MA jest to chyba różnica i zależy to od gminy czy zleci taka obsługe czy pozostanie po staremu
misiaa23

Napisano: 15 maja 2014, 13:58

To TWoj jak zwykle straszy, chyba ma z tego radochę
Anna5

Napisano: 15 maja 2014, 20:51

TW straszy, ale chyba ma rację. To jest swietna marchewa wyborcza. Nic tak nie łączy głosujących jak dokopanie urzędnikom. Wejdzie to pewnie w życie przed wyborami...........no ale zobaczymy
kkic13

Napisano: 16 maja 2014, 9:44

RIO będzie namawiać do CUW i będzie robić JST zarzuty dot. niegospodarności jeśli owych uchwał się nie podejmie...tak przypuszczam.

A ponadto zobaczcie że pewne zagraniczne podmioty specjalizujące się w obsłudze CUW lobbują za owymi zmianami...następnym krokiem będzie to, że to oni przejmą obsługę do swoich firm....

Wrzućcie sobie w googlach hasło CUW a zobaczycie kto za tym stoi...
Twoj

Napisano: 16 maja 2014, 12:00

Zgadzam się z TW. Na swiecie CUW sa szeroko rozwiniete. Przejecie przez CUW obsługi samorzadów pozwoli zlikwidować liczbe urzedników i juz nie będa ludzie mieli na co narzekać. Na poczatku dotknie to duzych miast, takich gdzie CUW juz funkcjonują. Później pewnie mniejsze miejscowosci. Wd mnie jeszcze cały przyszly rok bedzie spokój. U mnie w gminie nikt nic o tym nie wiem i nie mówi, wiec jeżeli ustawa wejdzie w tym roku, w co watpię to nie dadzą rady zareagować. Przecież są wybory samorzadowe i kampanie sie juz zaczęły. Ustawa prawdopodobnie wejdzie w życie przed wyborami do parlamentu, jako wspaniała marchewka wyborcza. Czyli wd mnie jeszcze przyszłoroczny budżet pozostanie bez zmian. Poza tym w sąsiedniej gminie funkcjonuje zespół jednostek oswiatowych. Przy tej samej liczbie szkól jest tam wieksze zatrudnienie niż w naszej gminie gdzie kazda szkola ma swoja ksiegową i koszty zjosiu się wieksze. Trzeba to wszystko policzyć
kkic13

Napisano: 16 maja 2014, 12:04

jezeli ksiegowosc przejmą prywatne podmioty, co jest mozliwe to niestetu TY TW też stracisz część źródła dochodu..........................ale takie życie........
kkic13

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem