zmiana miejsca zamieszkania dłużnika alimentacyjnego - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 13 maja 2014, 9:55

Witam, Bardzo proszę o podpowiedź jak powinnam zaksięgować: dłużnik alimentacyjny, którego przypis należności FA w latach ubiegłych księgowany był w podziale:60%,20%,20% (przebywał na terenie innej gminy) zmienił miejsce zamieszkania i przebywa na terenie naszej gminy - przypisów należności już nie ma , sporadycznie są teraz niewielkie wpłaty - które dzielone są na odsetki, 60% i 40% FA. Na koncie 221-20%FA innej gminy zostało mi saldo - nie wiem gdzie powinnam je przeksięgować? Czy powinnam je przeksięgować na należności naszej gminy czy może na 60%należności budżetu państwa? Może ktoś miał taką sytuację i mógłby mi podpowiedzieć. Z góry bardzo dziękuję za podpowiedź.
kasiak1
Stażysta
Od: 12 maja 2014, 11:52
Zajmuję się:

Napisano: 13 maja 2014, 10:49

Rozdzielanie wpłat powinno być dokonywane zgodnie z wcześniejszymi przypisami. Nie ma podstawy do tego, żeby dokonywać przeksięgowań.
BDMB

Napisano: 13 maja 2014, 12:07

Ja przeksięgowuję przypis , ponieważ jeśli dłużnik przemieszcza się z gminy do gminy to u pracownika merytorycznego to on figuruje w systemie (obecne miejsce) i program dzieli wpłatę według obecnego miejsca zamieszkania. Gdybym księgowała inaczej nie byłabym w stanie sprawdzić z pracownikiem merytorycznym. Nie utrudniam sobie życia. Przeksięgowuję należności między budżetami.
Ola II

Napisano: 13 maja 2014, 14:59

ja nie przeksięgowuje przypisów tylko dzielimy tak jak był przypis pierwotny. Bo niby dlaczego obecna gmina ma dostac 20% tylko dlatego że dłużnik sie przeprowadził ( choc ta gmina nic nie robi w kwestii aktywizowania go ) a gmina która do tej pory go aktywizowała nic nie dostanie bo dłuznik się zdażyl wyprowadzić.
mk1

Napisano: 14 maja 2014, 11:05

Jeżeli nie przeksięgowujecie, to co robicie kiedy dłużnik pierwszy tydzień miesiąca mieszkał np. w Warszawie a później przeniósł się np. do Sopotu. Albo sytuacja w której dłużnik w połowie miesiąca wychodzi z "pierdla" i wraca na swoje śmieci? Podzielicie przypis na dwie gminy albo na gminę dłużnika i BP. Ja po informacji z merytorycznego przeksięgowuję całość na właściwe konta i księguję wpłaty od komornika według tych przypisów które aktualnie mam. Gdybyśmy miały pilnować w którym miesiącu gdzie przebywał dłużnik to żeby mieć dobrze zaksięgowane trzeba by mu GPS zamontować. Przecież komornicy nieraz podają informacje o miejscu pobytu dłużnika z kilkumiesięcznym opóźnieniem, więc trudno by było żeby przypisy były na bieżąco aktualne
betunia

Napisano: 15 maja 2014, 8:35

Dokładnie j.w. Jest projekt, że będziemy dzielić 60+40% bez podziału 40% na 20+20. Miało wejść od czerwca. Rozwiąże to problem.
Ola II

Napisano: 15 maja 2014, 9:39

W momencie zmiany miejsca zamieszkania dłużnika FA przeksiegowuję nalezności. Inaczej nie będzie się zgadzać podział 60,20,20 z działem merytorycznym, u którego z automatu inaczej dzieli.
monika1

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x