Czy ktoś miał taki przypadek ,że dostał na OPS pieniądze z zagranicy w formie czeku na pokrycie nienaleznie pobranego świadczenia rodzinnego? Co z tym fantem zrobić, na pewno trzeba wymienic w banku .? Jak to zaksięgować?
zależy na jaką kwotę. Ja rok temu dostałam o wartości kilku euro i z informacji banku wynikała że aby go zrealizować to musielibyśmy jeszcze dopłacić. Napisałam w tej sprawie do ROPS i nic więcej nie robiłam. Nie mogłam zmniejszyć należności, bo nie było decyzji ROPS.
Czek ze strefy unijnej mamy przynajmniej raz w roku.
Zgodnie z wytycznymi ROPS-u całość uzystaknej kwoty w pierwszej kolejności na należności główne. nie mozna na odsetki. dopiero jak jest spłacona nal.główna to idzie na odsetki.
Czek dajesz do swojego banku oni przeliczaja Ci na złotówki -pewnie wezmą prowizję ( u nas biorą więc refundujemy ją z § 4300) i to co uzyskasz po refundacji rozliczasz-na nal.głownej- jak już napisano w pierwszaj kolejności a to co zostaje na odsetki.
A dlaczego na należność główną przecież z na podstawie jakich przepisów ROPS wydał takie wytyczne a co z ustawą łużnik ma oddać łącznie z odsetkami ja robię proporcją
To że na należność główną to dostaliśmy takie wytyczne z ROPS. Oni popierają się wytycznymii rozporządzeń rady art 111 EWG nr 574/72 z 21 marca 1972, Dz.Urz. WE Nr L 74 z dnia 27 marca 1972 z poźń zm