należność rozłożona na raty, jaki termin płatności? - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 09 cze 2014, 15:18

mam problem, mam należnośc dłużnika z tyt, nienal. pobr. zas. dożyywiania, jest rozłożona na miesięczne raty, każda do 15-tego danego miesiąca. za maj dłużnik nie wpłacił, w sprawozdaniu mam wykazać tą ratę jako wymagalną, czy decyduje o tym data ostatniej raty?
gumi

Napisano: 11 cze 2014, 14:32

ja bym wykazała jako wymagalną (termin zapłaty raty minął)
monika11

Napisano: 11 cze 2014, 14:37

w sprawozdaniu za maj nie wykazuje się nalezności tylko plan i wykonanie
mk1

Napisano: 12 cze 2014, 7:43

należności rozłożone na raty są niewymagalne jeżeli dłużnik zachowuje terminy spłat, w momencie gdy przynajmniej jedna rata nie wpłynie wg harmonogramu układ ratalny zostaje zerwany a należność jest wymagalna
Karola_1
Stażysta
Od: 08 kwie 2014, 12:51
Zajmuję się:

Napisano: 02 lip 2014, 11:29

Karola_1 pisze:należności rozłożone na raty są niewymagalne jeżeli dłużnik zachowuje terminy spłat, w momencie gdy przynajmniej jedna rata nie wpłynie wg harmonogramu układ ratalny zostaje zerwany a należność jest wymagalna
A jak jest podstawa prawna do tego by w sytuacji niespłacania rat należność staje się wymagalna?
zaq1

Napisano: 02 lip 2014, 12:50

Należność staje się wymagalna (zaległością) od następnego dnia po terminie zapłaty. Rozłożenie spłaty należności na raty niczego tutaj nie zmienia, przesunięty zostaje tylko termin kiedy należność może podlegać egzekucji (należność jest wymagalna ale termin kiedy zastosujemy środki egzekucyjne zostaje przesunięty). Natomiast w Rb-27S wykazuje się tzw. "zaległości netto" do których zalicza się tylko zaległości które mogą podlegać egzekucji ( czyli bez tych którym przesunięto termin lub rozłożono spłatę na raty).

Jeżeli zatem wskutek niewpłacenia raty w terminie zostaje cofnięte odłożenie spłaty zadłużenia na raty (był taki warunek w decyzji), to niespłacona część zadłużenia podlegać będzie egzekucji i tym samym powinna być wykazana w kolumnie "zaległości netto".
BDMB

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x