Czek z Anglii
Czek z Anglii
Czy ktoś miał taki przypadek ,że dostał na OPS pieniądze z zagranicy w formie czeku na pokrycie nienaleznie pobranego świadczenia rodzinnego? Co z tym fantem zrobić, na pewno trzeba wymienic w banku .? Jak to zaksięgować?
Re: Czek z Anglii
zależy na jaką kwotę. Ja rok temu dostałam o wartości kilku euro i z informacji banku wynikała że aby go zrealizować to musielibyśmy jeszcze dopłacić. Napisałam w tej sprawie do ROPS i nic więcej nie robiłam. Nie mogłam zmniejszyć należności, bo nie było decyzji ROPS.
Czek ze strefy unijnej mamy przynajmniej raz w roku.
Zgodnie z wytycznymi ROPS-u całość uzystaknej kwoty w pierwszej kolejności na należności główne. nie mozna na odsetki. dopiero jak jest spłacona nal.główna to idzie na odsetki.
Czek dajesz do swojego banku oni przeliczaja Ci na złotówki -pewnie wezmą prowizję ( u nas biorą więc refundujemy ją z § 4300) i to co uzyskasz po refundacji rozliczasz-na nal.głownej- jak już napisano w pierwszaj kolejności a to co zostaje na odsetki.
Zgodnie z wytycznymi ROPS-u całość uzystaknej kwoty w pierwszej kolejności na należności główne. nie mozna na odsetki. dopiero jak jest spłacona nal.główna to idzie na odsetki.
Czek dajesz do swojego banku oni przeliczaja Ci na złotówki -pewnie wezmą prowizję ( u nas biorą więc refundujemy ją z § 4300) i to co uzyskasz po refundacji rozliczasz-na nal.głownej- jak już napisano w pierwszaj kolejności a to co zostaje na odsetki.
A dlaczego na należność główną przecież z na podstawie jakich przepisów ROPS wydał takie wytyczne a co z ustawą łużnik ma oddać łącznie z odsetkami ja robię proporcją
a co co czeku to daję do wykupu do banku
a co co czeku to daję do wykupu do banku
To że na należność główną to dostaliśmy takie wytyczne z ROPS. Oni popierają się wytycznymii rozporządzeń rady art 111 EWG nr 574/72 z 21 marca 1972, Dz.Urz. WE Nr L 74 z dnia 27 marca 1972 z poźń zm
Oprócz Czek z Anglii - Księgowość przeczytaj również:
schronisko dla bezdomnych
PODLASKIE!!!!!!!!!!!!!!PILNE
Dodatkowe zapotrzebowanie
życzenia
program FK Groszka
aktualizacja danych po ślubie
należność rozłożona na raty, jaki termin płatności?
koszty upomnienia
wydatki strukturalne??
nota ksiegowa
kara umowna orange
Co mz odsetkami z gmin z projektu EFS
do basias
ZUS-y od ZDO
ratunku
stypendium stażowe POKL