Czo zrobić z decyzja przyznającą dodatkiem mieszkaniowy w pr

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Re: Czo zrobić z decyzja przyznającą dodatkiem mieszkaniowy

Post autor: Maxima »

PCW a co ma wspólnego liczba osób w gospodarstwie do zgonu zarządcy?
PCW
VIP
Zajmuję się:

Post autor: PCW »

Ano niewiele. :oops: Dziękuję za spostrzeżenie. Zmylił mnie pośpiech niektóre nietrafione posty (nie dotyczy Maximy) oraz niezbyt jasny post pierwszy. Nie rozumiem m.in. owej korespondencji z zarządcą... Ale to mało istotne.

Jeśli wnioskodawca żyje, a nie żyje zarządca, to nie powinno być mowy ani o wygaśnięciu dodatku, ani o skróceniu terminu, ani o zwrocie dodatku itd. Pieniążki muszą opuścić gminę, prędzej czy później, zaś wobec doraźnych problemów z przekazaniem muszą one zwyczajnie poczekać do wyjaśnienia i uregulowania sytuacji, przy czym gmina jest moim zdaniem obowiązana jakoś monitorować tę sytuację.
Klara27
Starszy referent
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
Kontakt:

Post autor: Klara27 »

PCW I Maxima przeczytają moze raz jeszcze pierwotny post, a potem niech decyduja, czy to, co zostalo tu napisane dotychczas jest takie beee I bez sensu. Chyba, ze ja zle cos widze... w poscie byla mowa o tym, ze wnioskodawca jest jednoczesnie zarzadca. Pozdrawiam.
Klara27
Starszy referent
Kontakt:

PCW pisze:Moim zdaniem pierwszą rzeczą jest zajrzeć do dokumentacji i sprawdzić ile członków gospodarstwa domowego figurowało we wniosku.
Jeśli więcej niż 1, to dodatek zostawiamy w spokoju.
Jeśli wnioskodawca występował samotnie, to należy ustalić datę zgonu (z tym nie powinno być problemu), a następnie sporządzić decyzję stwierdzającą wygaśnięcie decyzji o dodatku — z końcem miesiąca zgonu.
Co z ewentualnymi egzemplarzami decyzji i co z ewentualnie wypłaconymi kolejnymi ratami — to sprawa niejako drugorzędna.
a to co tu napisane ma w tym wypadku sens
Maxima
VIP
Kontakt:

Klara27 pisze:w poscie byla mowa o tym, ze wnioskodawca jest jednoczesnie zarzadca
W poście napisane ze jest włascicielem. Własciciel i zarządca to nie to samo. Może nie dopytałam, ale uznałam, ze z DM korzysta lokator, który ma umowę najmu z tym własicielem.
Klara27
Starszy referent
Kontakt:

Jasne, zgodzę się z tym, że właściciel i zarządca to nie jest to samo, jednak dalej odnoszę wrażenie, że tu rolę zarządcy pełnił właściciel mieszkania bo np. w budynku mieszkają 2 rodziny i nie ma żadnego innego zarządcy. Ja to rozumiem w ten sposób.
Aga23
Praktykant
Zajmuję się: DM/DE/KDR
Kontakt:

Post autor: Aga23 »

Klara27 pisze:Jasne, zgodzę się z tym, że właściciel i zarządca to nie jest to samo, jednak dalej odnoszę wrażenie, że tu rolę zarządcy pełnił właściciel mieszkania bo np. w budynku mieszkają 2 rodziny i nie ma żadnego innego zarządcy. Ja to rozumiem w ten sposób.
Tak o to chodzi. Może opiszę dokładniej.
Pan X (wnioskodawca) złożył wniosek o przyznanie DM, wniosek ten potwierdził zarządca (właściciel domu w którym znajduje się lokal wnioskodawcy) i to ten Pan zmarł, nie wnioskodawca.
A co do poczty, decyzję dla zarządcy wysłałam właśnie za jej pośrednictwem. Wróciła do mnie awizowana z dopiskiem od listonosza, że "adresat nie żyje" i stąd wiem o zgonie.
Maxima
VIP
Kontakt:

Aga23 pisze:wniosek ten potwierdził zarządca (właściciel domu w którym znajduje się lokal wnioskodawcy) i to ten Pan zmarł, nie wnioskodawca.
Czyli dobrze zrozumiałam. Wnioskodawca żyje i ma się dobrze :D , więc nie można w żaden sposób zabrać mu DM. Na pewno jest ktoś , kto przejmie administrację lokalu po zmarłym właścicielu.
ODPOWIEDZ