Czo zrobić z decyzja przyznającą dodatkiem mieszkaniowy w pr
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Re: Czo zrobić z decyzja przyznającą dodatkiem mieszkaniowy
PCW a co ma wspólnego liczba osób w gospodarstwie do zgonu zarządcy?
-
- VIP
- Zajmuję się:
Ano niewiele.
Dziękuję za spostrzeżenie. Zmylił mnie pośpiech niektóre nietrafione posty (nie dotyczy Maximy) oraz niezbyt jasny post pierwszy. Nie rozumiem m.in. owej korespondencji z zarządcą... Ale to mało istotne.
Jeśli wnioskodawca żyje, a nie żyje zarządca, to nie powinno być mowy ani o wygaśnięciu dodatku, ani o skróceniu terminu, ani o zwrocie dodatku itd. Pieniążki muszą opuścić gminę, prędzej czy później, zaś wobec doraźnych problemów z przekazaniem muszą one zwyczajnie poczekać do wyjaśnienia i uregulowania sytuacji, przy czym gmina jest moim zdaniem obowiązana jakoś monitorować tę sytuację.

Jeśli wnioskodawca żyje, a nie żyje zarządca, to nie powinno być mowy ani o wygaśnięciu dodatku, ani o skróceniu terminu, ani o zwrocie dodatku itd. Pieniążki muszą opuścić gminę, prędzej czy później, zaś wobec doraźnych problemów z przekazaniem muszą one zwyczajnie poczekać do wyjaśnienia i uregulowania sytuacji, przy czym gmina jest moim zdaniem obowiązana jakoś monitorować tę sytuację.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
- Kontakt:
PCW I Maxima przeczytają moze raz jeszcze pierwotny post, a potem niech decyduja, czy to, co zostalo tu napisane dotychczas jest takie beee I bez sensu. Chyba, ze ja zle cos widze... w poscie byla mowa o tym, ze wnioskodawca jest jednoczesnie zarzadca. Pozdrawiam.
-
- Starszy referent
- Kontakt:
a to co tu napisane ma w tym wypadku sensPCW pisze:Moim zdaniem pierwszą rzeczą jest zajrzeć do dokumentacji i sprawdzić ile członków gospodarstwa domowego figurowało we wniosku.
Jeśli więcej niż 1, to dodatek zostawiamy w spokoju.
Jeśli wnioskodawca występował samotnie, to należy ustalić datę zgonu (z tym nie powinno być problemu), a następnie sporządzić decyzję stwierdzającą wygaśnięcie decyzji o dodatku — z końcem miesiąca zgonu.
Co z ewentualnymi egzemplarzami decyzji i co z ewentualnie wypłaconymi kolejnymi ratami — to sprawa niejako drugorzędna.
-
- VIP
- Kontakt:
W poście napisane ze jest włascicielem. Własciciel i zarządca to nie to samo. Może nie dopytałam, ale uznałam, ze z DM korzysta lokator, który ma umowę najmu z tym własicielem.Klara27 pisze:w poscie byla mowa o tym, ze wnioskodawca jest jednoczesnie zarzadca
-
- Starszy referent
- Kontakt:
Jasne, zgodzę się z tym, że właściciel i zarządca to nie jest to samo, jednak dalej odnoszę wrażenie, że tu rolę zarządcy pełnił właściciel mieszkania bo np. w budynku mieszkają 2 rodziny i nie ma żadnego innego zarządcy. Ja to rozumiem w ten sposób.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: DM/DE/KDR
- Kontakt:
Tak o to chodzi. Może opiszę dokładniej.Klara27 pisze:Jasne, zgodzę się z tym, że właściciel i zarządca to nie jest to samo, jednak dalej odnoszę wrażenie, że tu rolę zarządcy pełnił właściciel mieszkania bo np. w budynku mieszkają 2 rodziny i nie ma żadnego innego zarządcy. Ja to rozumiem w ten sposób.
Pan X (wnioskodawca) złożył wniosek o przyznanie DM, wniosek ten potwierdził zarządca (właściciel domu w którym znajduje się lokal wnioskodawcy) i to ten Pan zmarł, nie wnioskodawca.
A co do poczty, decyzję dla zarządcy wysłałam właśnie za jej pośrednictwem. Wróciła do mnie awizowana z dopiskiem od listonosza, że "adresat nie żyje" i stąd wiem o zgonie.
-
- VIP
- Kontakt:
Czyli dobrze zrozumiałam. Wnioskodawca żyje i ma się dobrzeAga23 pisze:wniosek ten potwierdził zarządca (właściciel domu w którym znajduje się lokal wnioskodawcy) i to ten Pan zmarł, nie wnioskodawca.

Oprócz Czo zrobić z decyzja przyznającą dodatkiem mieszkaniowy w pr - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Składka zdrowotna a działalność gospodarcza
Zarobek za ostanie 3 miesiące
Czy w tej sytuacji nie naliczyć do zwrotu dodatku mieszkanio
Wniosek pozostawiany bez rozpatrzenie na skutek błedu. Wzór
dodatki mieszkaniowe zgon dłużnika
Prośba o wyliczenie dodatku mieszkaniowego
ciepła woda i centralne ogrzewanie sa czy nie ma?
Prośba o wyliczenie dodatku mieszkaniowego
przyrównanie do stawki gminnej, jaka powierzchnia
Odmówić czy przyznać? Proszę o porady
zle zaświadczenie o dochodach
wyliczenie dochodu do dodatku mieszkaniowego
powiadomienie zarządcy odnośnie wysokości dod. mieszkanioweg
wzór decyzji odmownej za duza powierzchnia
dochód z gospodarstwa rolnego
dodatek mieszkaniowy dla zarządcy