Czy w tej sytuacji nie naliczyć do zwrotu dodatku mieszkanio

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
kamos90
Starszy referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne
Kontakt:

Czy w tej sytuacji nie naliczyć do zwrotu dodatku mieszkanio

Post autor: kamos90 »

Witam

Mam pewną sytuację... otóż Pani X 12.10.2017 złożyła wniosek o przyznanie DM, dnia 25.10.2017 wydałem decyzję, dzisiaj rano dowiaduje się od pracownika socjalnego, że Pani X w sierpniu pracowała, ona przedstawiła mi zaświadczenie o dochodach za lipiec natomiast za sierpień i wrzesień złożyła oświadczenie, że nigdzie nie pracowała oraz to że nie jest zarejestrowana w urzędzie pracy, decyzja wydana pieniądze za listopad poszły do zarządcy i nie wiem czy w tej sytuacji nie wszczynać postępowania i naliczać do zwrotu nienależnie pobrany dodatek.
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Re: Czy w tej sytuacji nie naliczyć do zwrotu dodatku mieszk

Post autor: Maxima »

A na jakiej podstawie chcesz WSZCZYNAC postępowanie?
kamos90
Starszy referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne
Kontakt:

Post autor: kamos90 »

własnie zastanawiam się nad tym bo w ustawie jest zapis że od momentu wydania decyzji jest ona przez 6 miesięcy nienaruszana, ale z ustaleń z pracownikiem socjalnym właśnie wyszło że Pani X pracowała w sierpniu a ona mi oświadczyła że nie pracowała...
brodafix
Podinspektor
Zajmuję się: DM
Kontakt:

Post autor: brodafix »

wszczynasz na podstawie 145 par1 pkt 5 kpa

zmiany nastąpiły nie w trakcie trwania dodatku, wiec przepis z naszej ustawy nie ma zastosowania
natomiast wyszły na jaw nowe okoliczności faktyczne nieznane organowi w dniu wydania dewcyzji
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Post autor: Maxima »

Nie wszcząć ale WZNOWIĆ postępowanie. A to wielka różnica. Zrób to na podstawie art. 145 par. 1 pkt 5) kpa.
brodafix
Podinspektor
Zajmuję się: DM
Kontakt:

Post autor: brodafix »

oj racja , oczywiście - wznowić ;)
Aga23
Praktykant
Zajmuję się: DM/DE/KDR
Kontakt:

Post autor: Aga23 »

Zgadzam się z Maxima. Też miałam podobną sytuację. Możesz wznowić postępowanie z uwagi na fakt, że wyszły na jaw okoliczności, które nie były znane Organowi w dniu wydania decyzji, wymienione w art.145 § 1 pkt 5 k.p.a..
ODPOWIEDZ