Czy często zwalniacie z opłat za DPS ? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 15 mar 2021, 19:57

obserwator pisze:Warto pamiętać, że dowodem w postępowaniu administracyjnym dowodem jest także zeznanie strony. I urzędnik nie ma prawa tak po prostu powiedzieć "a ja to pani nie wierzę, bo mi się tak podoba - i co mi pani zrobi?". Organ ma obowiązek szczegółowo odnieść się do argumentacji strony etc etc - w szczególności wyjaśnić, dlaczego nie dał wiary oświadczeniu strony. Zaś w wypadku kiedy nie ma mozliwości rozstrzygnięcia - organ ma obowiązek rozstrzygać wątpliwości na korzyść strony (art. 81a kpa). Warto też pamiętać o art 7a kpa, który nakazuje na korzyść strony rozstrzygać wątpliwości prawne. Nie jest więc aż tak prosto, że urzędnik mówi że strona kłamie - bo to jest w interesie budżetu gminy (bo ostatecznie o to tylko chodzi w odrzucanych wnioskach o zwolnienie). Oczywiście, są przypadki oszustw - to jest jasne i trzeba to na wszelkie sposoby tępić. Ale nie ma domniemania, że obywatele to banda oszustów, i wystarczy stosownie do tego "nie dać wiary wyjaśnieniom strony" (ku chwale budżetu gminy).
obserwator pisze:
29 gru 2020, 12:32
Warto pamiętać, że dowodem w postępowaniu administracyjnym dowodem jest także zeznanie strony. I urzędnik nie ma prawa tak po prostu powiedzieć "a ja to pani nie wierzę, bo mi się tak podoba - i co mi pani zrobi?". Organ ma obowiązek szczegółowo odnieść się do argumentacji strony etc etc - w szczególności wyjaśnić, dlaczego nie dał wiary oświadczeniu strony. Zaś w wypadku kiedy nie ma mozliwości rozstrzygnięcia - organ ma obowiązek rozstrzygać wątpliwości na korzyść strony (art. 81a kpa). Warto też pamiętać o art 7a kpa, który nakazuje na korzyść strony rozstrzygać wątpliwości prawne. Nie jest więc aż tak prosto, że urzędnik mówi że strona kłamie - bo to jest w interesie budżetu gminy (bo ostatecznie o to tylko chodzi w odrzucanych wnioskach o zwolnienie). Oczywiście, są przypadki oszustw - to jest jasne i trzeba to na wszelkie sposoby tępić. Ale nie ma domniemania, że obywatele to banda oszustów, i wystarczy stosownie do tego "nie dać wiary wyjaśnieniom strony" (ku chwale budżetu gminy).
Słuszny wątek. Nie można zakładać, że każdy kłamie. Na dodatek zbytnia dbałość o finanse gminy może doprowadzić do odwrotnego efektu. Znam przypadek faceta, po 50-tce, klasyczny przykład, ojciec nie dbał o rodzinę, teraz wylądował na cudzym wikcie w DPS-ie. Ośrodek upierał się, że wyrodny rodzic to nie argument prawny, nałożyli na faceta haracz. Ten się wkurzył, rzucił dobrze płatna pracę i teraz pracuje na czarno lub żyje z oszczędności. Gmina straciła jego podatki i opłaty.
brk
Praktykant
Od: 26 paź 2020, 21:01
Zajmuję się: finanse

Napisano: 17 mar 2021, 13:06

Wielkie Wu pisze:
09 mar 2021, 21:01
Cześć. Robię w odpłatnościach za DPS od stycznia 2021 r. i zwolniłam już dwie osoby. Zapowiada się, że to nie koniec. :D
To może mi ktoś pomoże.
AKTUALNOŚCIPORADYSZKOLENIADOKUMENTYFORUMCZYTELNIABAZA INSTYTUCJIZAPROPONUJ NEWSA
OPS.pl • Forum Pomocy Społecznej ‹ Pomoc społeczna (forum ogólne)
Zmień rozmiar czcionki
Podgląd wydruku
PRINT_ALL_POSTS
SZKOLENIA
»
Bezpłatne szkolenia dla Kadr Systemu Wspierania Rodziny i Pieczy Zastępczej
, 10 STYCZNIA, 24 STYCZNIA, 7 LUTEGO 2019
Dzień ochrony danych osobowych – trwa rejestracja na wydarzenia towarzyszące
13-14 GRUDNIA, WARSZAWA
Ruszyły zapisy na III Kongres Praw Obywatelskich
Praca socjalna – studia jeszcze w tym roku!

PORADY
»
Która gmina jest właściwa do kierowania do DPS? Gmina opiekuna prawnego osoby ubezwłasnowolnionej czy gmina, na terenie której zamieszkuje osoba ubezwłasnowolniona?
dom pomocy społecznej gmina
Która gmina jest właściwa, aby ubezpieczyć na 90 dni osobę bezdomną przebywającą w schronisku?
bezdomność ubezpieczenie
Wzór decyzji uchylającej specjalny zasiłek opiekuńczy
specjalny zasiłek opiekuńczy wzory decyzji
Czy można przyznać zasiłek okresowy z powodu bezrobocia za pełny miesiąc, jeśli osoba zarejestrowała się jako bezrobotna np. w połowie miesiąca?
bezrobocie zasiłek okresowy
Różnica w wyliczaniu dochodu z gospodarstwa rolnego w świadczeniach rodzinnych i pomocy społecznej
dochód z gospodarstwa rolnego świadczenia rodzinne
DOKUMENTY
»
Wniosek o przesunięcie terminu urlopu wypoczynkowego
ROZMIAR: 51.11 KB, RODZAJ: PDF
pracownik socjalny
Wniosek o przeprowadzenie dowodu w postępowaniu administracyjnym
ROZMIAR: 59.49 KB, RODZAJ: PDF
Kodeks postępowania administracyjnego
Wniosek o nadanie numeru PESEL
ROZMIAR: 126.05 KB, RODZAJ: PDF
dowód osobisty
Ustawa o pomocy państwa w nabyciu pierwszego mieszkania przez młodych ludzi
ROZMIAR: 127.41 KB, RODZAJ: PDF
dofinansowanie
Pomocy!!! Zmiana Decyzji- odpłatność DPS

Odpowiedz
Strona 1 z 1 [ Posty: 1 ]• Strona 1 z 1
Moderator: heiland

Napisano: 32 min temu

Bardzo proszę o pomoc.
Pan 30 stycznia kończył odbywać karę pozbawienia wolności. Decyzją sądu musiał być umieszczony w DPS bez jego zgody. Ostatni meldunek miał na naszym terenie więc my musieliśmy go umieścić.
Wywiad został przeprowadzony w więzieniu, ustalony dochód. Renta i 500 (uzupełniające).
Na tej podstawie ustaliliśmy odpłatność klienta za DPS 70 procent.
W marcu dostałam wywiad z DPS że klient ma zupełnie inny dochód.
Styczeń Płatność za 2 dni w DPS)- brak dochodu klienta
Luty- pielęgnacyjny Łamane na rentę któræ miał dostać w marcu
Marzec - pielęgnacyjny łamany na rentę któræ miał dostać w marcu
(Decyzję renty otrzymał na początku marca)
Świadczenia zostały zawieszone na czas pobytu i jeszcze nie odwieszone.

W jaki sposób ustalić dochód? Jak można zmienić decyzję w takiej sytuacji?
Pomocy
JOANNAGOPS.U

Praktykant
Od: 06 sty 2021, 19:30
Zajmuję się: PS
JOANNAGOPS.U
Praktykant

Napisano: 17 mar 2021, 13:12

Bardzo proszę o pomoc.
Pan 30 stycznia kończył odbywać karę pozbawienia wolności. Decyzją sądu musiał być umieszczony w DPS bez jego zgody. Ostatni meldunek miał na naszym terenie więc my musieliśmy go umieścić.
Wywiad został przeprowadzony w więzieniu, ustalony dochód. Renta i 500 (uzupełniające).
Na tej podstawie ustaliliśmy odpłatność klienta za DPS 70 procent.
W marcu dostałam wywiad z DPS że klient ma zupełnie inny dochód.
Styczeń Płatność za 2 dni w DPS)- brak dochodu klienta
Luty- pielęgnacyjny Łamane na rentę któræ miał dostać w marcu
Marzec - pielęgnacyjny łamany na rentę któræ miał dostać w marcu
(Decyzję renty otrzymał na początku marca)
Świadczenia zostały zawieszone na czas pobytu i jeszcze nie odwieszone.

W jaki sposób ustalić dochód? Jak można zmienić decyzję w takiej sytuacji?
Pomocy
JOANNAGOPS.U
Praktykant

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x