Czy dobrze? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 18 gru 2015, 6:56

Pani ma przyznany zasiłek z PUP od listopada ale otrzymała go dopiero 11.12 więc nie wliczyłam do dochodu robiąc wywiad 16.12.br - jednak nastąpił moment zawahania czy faktycznie dobrze to zrobiłam? Wywiad aktualizacja gdyż otrzymała również inne świadczenie z ZUS i będzie zmiana decyzji ale mi chodzi o ten zasiłek z PUP i jego wliczenie lub nie do dochodu.
gogo

Napisano: 18 gru 2015, 10:20

liczymy to co faktycznie dostała a nie to co ma przyznane
abc

Napisano: 18 gru 2015, 13:35

Zgodnie z art. 8 ust. 3 - dochód z m-ca poprzedzającego złożenie wniosku - jeżeli osoba, należny zasiłek za XI miała wypłacony 11.12., a ty przeprowadzałaś wywiad po wypłacie zasiłku, to ten zasiłek doliczasz do dochodu z listopada.Historia będzie sie powtarzała w każdym m-cu, bo PUP wypłaca do 10-go następnego m-ca. Najlepiej więc przeprowadzać wywiad po 10-tym.
ewuś..

Napisano: 18 gru 2015, 15:13

Nie zgadzam się z tym - skoro z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku to w listopadzie miała 0 a zasiłek wypłacony w grudniu będzie liczony dopiero w wywiadzie ze stycznia
Agniecha2

Napisano: 18 gru 2015, 17:15

To jest nienormalne. Każdy robi inaczej. Może ktos ma interpretacje z ministerstwa niech się wypowi
danka

Napisano: 18 gru 2015, 23:30

No właśnie każdy interpretuje inaczej i już sama nie wiem wliczać czy nie wliczać, dzięki za zainteresowanie moim problemem.
gogo

Napisano: 21 gru 2015, 15:18

szkoda tylko, że z tego zainteresowania żadne konkrety nie wynikły
danka

Napisano: 21 gru 2015, 15:54

Konkretem jest zapis w naszej ustawie " dochód z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku " a więc w grudniu patrzysz na listopad a tam miała 0 zł. Nie ma nic w ustawie o miesiącu za który go otrzymuje.
Xman

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem