Czy działa wam ZUS
-
- Starszy inspektor
- Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)
- Kontakt:
Re: Czy działa wam ZUS
W październiku MRPiPS wysłało za pośrednictwem CAS komunikat do wszystkich Jednostek, zawiera on m.in. taką informację:
W/w usługa nie będzie zwracała danych dla osób mających przyznane emerytury przed 1999 r. lub osób, którym zostały przyznane renty rodzinne po tych świadczeniobiorcach lub emerytury górnicze itp., a ich dane nie zostały przeniesione do KSI (Kompleksowy System Informatyczny ZUS),
- w niektórych innych przypadkach (np. gdy przy danej osobie, w okresie objętym zapytaniem, jest w ZUS więcej niż jeden kod ubezpieczenia), ZUS także nie będzie mógł zwrócić danych.
Wówczas organ pytający otrzyma, w ramach ww. rozszerzonej usługi odpowiedź ze statusem „-2” wraz z opisem „W tym przypadku informacja o wysokości składki zdrowotnej nie może być zwrócona. Należy wystąpić do ZUS z wnioskiem OK-WUD”
Oznaczać to będzie, że w takim przypadku pozyskiwanie przez gminne organy właściwe lub wojewodów danych o wysokości składki na ubezpieczenie zdrowotne dotyczących danej osoby będzie się odbywało na dotychczasowych zasadach, tj. poprzez pozyskanie ww. danych z ZUS na wniosek OK-WUD, który jest do pobrania ze strony: https://www.zus.pl/wzory-formularzy/fir ... -OK-WUD-01
pozdrawiam
W/w usługa nie będzie zwracała danych dla osób mających przyznane emerytury przed 1999 r. lub osób, którym zostały przyznane renty rodzinne po tych świadczeniobiorcach lub emerytury górnicze itp., a ich dane nie zostały przeniesione do KSI (Kompleksowy System Informatyczny ZUS),
- w niektórych innych przypadkach (np. gdy przy danej osobie, w okresie objętym zapytaniem, jest w ZUS więcej niż jeden kod ubezpieczenia), ZUS także nie będzie mógł zwrócić danych.
Wówczas organ pytający otrzyma, w ramach ww. rozszerzonej usługi odpowiedź ze statusem „-2” wraz z opisem „W tym przypadku informacja o wysokości składki zdrowotnej nie może być zwrócona. Należy wystąpić do ZUS z wnioskiem OK-WUD”
Oznaczać to będzie, że w takim przypadku pozyskiwanie przez gminne organy właściwe lub wojewodów danych o wysokości składki na ubezpieczenie zdrowotne dotyczących danej osoby będzie się odbywało na dotychczasowych zasadach, tj. poprzez pozyskanie ww. danych z ZUS na wniosek OK-WUD, który jest do pobrania ze strony: https://www.zus.pl/wzory-formularzy/fir ... -OK-WUD-01
pozdrawiam
Tomek
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Działa Wam już ZUS w TOP-TEAM ??? Bo niby w CAS napisali że działa a u mnie nadal widnieje chmurka z której nie można pobrać danych i zastanawiam się czy to tylko u mnie tak czy u wszystkich...
-
- Praktykant
- Kontakt:
Działa Wam już ZUS w TOP-TEAM ??? Bo niby w CAS napisali że działa a u mnie nadal widnieje chmurka z której nie można pobrać danych i zastanawiam się czy to tylko u mnie tak czy u wszystkich...
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR,ŚW,DS
- Kontakt:
pablo10 pisze: 07 lis 2019, 16:08 Działa Wam już ZUS w TOP-TEAM ??? Bo niby w CAS napisali że działa a u mnie nadal widnieje chmurka z której nie można pobrać danych i zastanawiam się czy to tylko u mnie tak czy u wszystkich...
u nas to samo
-
- Praktykant
- Kontakt:
Kurde ile można czekać aż to coś ruszy żeby gorzej nie powiedzieć... Robota stoi w miejscu przez to a kupka tylko rośnie
-
- Stażysta
- Kontakt:
czy u Was nadal to samo?
Czy komuś działa? Zastanawiam się czy wina po stronie systemu (u mnie TopTeam) czy ZUS
Czy komuś działa? Zastanawiam się czy wina po stronie systemu (u mnie TopTeam) czy ZUS
-
- Referent
- Zajmuję się: Ś.R. i Ś.W.
- Kontakt:
raczej systemu, u mnie Sygnity działa normalnie
-
- Stażysta
- Kontakt:
dziękuję bardzo Iwona
-
- Praktykant
- Zajmuję się: SR/SW
- Kontakt:
Panie Andrzeju prosimy wgrać aktualizację Świadczeń rodzinnych, którą zamieściliśmy w czwartek.
Pozdrawiam
Rafał (Top-team)
Pozdrawiam
Rafał (Top-team)
-
- VIP
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Smiga w 5 minut.... ale to dziwne uczucie jak przez tyle miesięcy czekaliśmy 2 dni 

Oprócz Czy działa wam ZUS - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
dwa wnioski doyczące jednej sprawy- postępowanie
SZO i zasiłek dla bezrobotnych
wywiad przy świadczeniu pielęgnacyjnym
odliczenie alimentów od dochodu
odliczenie alimentów od dochodu
wniosek na szo złożony 31.10
duże odszkodowanie po śmierci męża
czy działa wam ZUS
jak liczycie dochód uzyskany
stypendium specjalne dla osób niepełnosprawnych
alimenty na córkę której już nie ma w skł rodziny
brać do dochodu to gospodarstwo?
zmiana wysokości zas. pielęgnacyjnego - czy robicie wysłuchanie strony i wszczęcie post.
na ile miesięcy podzielić dochód?
Przedawnienie nienależnie pobranych FA, SR i inne
złoty za złoty dojazdy