Czy dziecko najemcy po jego śmierci posiada tytuł prawny do lokalu
-
- Stażysta
- Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
Czy dziecko najemcy po jego śmierci posiada tytuł prawny do lokalu
Drogie koleżanki i koledzy mam pytanie. Wnioskodawca zmarł 16.10.2019 dodatek do 31.01.2020. W umowie najmu z ZADM najemcą był wnioskodawca i podane dzieci, które mają prawa tam mieszkać. Teraz się sprzeczam z ZADM że dzieci nie maja tytułu prawnego do tego lokalu. Moim zadaniem powinienem wygasić decyzje od listopada. Jak wy uważacie.
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
Re: Czy dziecko najemcy po jego śmierci posiada tytuł prawny do lokalu
Wstąpienie w stosunek najmu po śmierci najemcy mieszkania komunalnegoartwas pisze: 25 paź 2019, 9:47 Drogie koleżanki i koledzy mam pytanie. Wnioskodawca zmarł 16.10.2019 dodatek do 31.01.2020. W umowie najmu z ZADM najemcą był wnioskodawca i podane dzieci, które mają prawa tam mieszkać. Teraz się sprzeczam z ZADM że dzieci nie maja tytułu prawnego do tego lokalu. Moim zadaniem powinienem wygasić decyzje od listopada. Jak wy uważacie.
Kiedy umiera najemca lokalu komunalnego, prawo do wynajmowania tego mieszkania przechodzi na niektóre osoby związane ze zmarłym. Mówi się wówczas, że wstępują one w stosunek najmu danego lokalu. Dzieje się to automatycznie, bez konieczności podpisywania nowej umowy z gminą. Zgodnie z artykułem 691 kodeksu cywilnego osoby uprawnione do takiego „dziedziczenia" to:
małżonek osoby zmarłej (niebędący współnajemcą),
dzieci najemcy i współmałżonka,
osoby uprawnione do otrzymywania świadczeń alimentacyjnych od zmarłego najemcy,
osoby, które pozostawały we wspólnym pożyciu ze zmarłym najemcą.
Na dokładniejsze wyjaśnienie zasługuje ostatni punkt. Za osobę pozostającą we wspólnym pożyciu z najemcą uznaje się partnera życiowego, czyli konkubenta lub konkubinę (krótkotrwałe związki nie są uznawane). Nie ma przy tym znaczenia, czy chodziło o związek z osobą innej czy tej samej płci. Jeśli taki partner życiowy stara się uzyskać prawo do lokalu, musi liczyć się z tym, że gmina sprawdzi, czy faktycznie był w długotrwałym związku ze zmarłym. Są na to dwa sposoby:
zapis w aktach lokalowych – jeśli główny najemca wskazał w nich, kto zamieszkuje w lokalu,
wywiad środowiskowy – czyli rozmowa z sąsiadami.
Co ważne, wyżej wymienione osoby uprawnione wstępują w stosunek najmu tylko wtedy, jeśli wcześniej zamieszkiwały w danym lokalu wraz z głównym najemcą. Nie ma przy tym znaczenia długość zamieszkiwania – liczy się tylko to, czy małżonek, konkubent lub dziecko żyli na stałe w danym mieszkaniu. Nie odgrywa też roli miejsce zameldowania. Ewentualne wątpliwości każdorazowo rozstrzygają urzędnicy.
Wnuk, brat, stryj, teść – czy mogą wstąpić w stosunek najmu?
Jak łatwo zauważyć, na liście osób uprawnionych do wstąpienia w stosunek najmu po śmierci dotychczasowego najemcy nie ma osób takich jak wnuki czy inni krewni zmarłego. Niestety, nie jest to błąd – ustawodawca nie przyznał tym osobom prawa do „odziedziczenia" lokalu, nawet jeśli zamieszkiwały w nim przez całe życie. Jedynym wyjątkiem jest sytuacja, gdy wnuk czy inny dalszy krewny miał prawo do alimentów ze strony zmarłego najemcy.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Czyli uważasz, że dodatek dalej może trwać mimo śmierć wnioskodawcy.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2019, 15:15 przez artwas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- VIP
- Kontakt:
ja tylko prowadze dodatki mieszkaniowe...ogolnie na szkoleniach mowia, iz nalezy wygasic decyzje a gdy np dziecko wejdzie w najem przyznac dodatek...takie moje zdanie.artwas pisze: 25 paź 2019, 15:06 Czyli uważasz, że dodatek dalej może trwać mimo śmierć wnioskodawcy.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Ja chcę zrobić tak: wygasić decyzje od listopada z powodu śmierci wnioskodawcy bo ZADM uważa że dodatek powinien trwać mimo śmierć wnioskodawcy, a jak w listopadzie pokarze się któreś z dzieci z nowym wnioskiem to nie widze problemu
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Nie wstrzymywałabym tego dodatku. Puściłabym go do końca. Wprawdzie wnioskodawcy nie ma pośród nas, ale osoby współtworzące jego gospodarstwo domowe pozostały i przecież nie zostały zwolnione z opłat za lokal, zwłaszcza, że w nim mieszkają i będą mieszkać. Tym bardziej, że najem bezzwłocznie przeszedł na owe dzieci (prawda?).
-
- VIP
- Kontakt:
kiedys tez nie wygaszałam decyzji...natomiast ostatnio sko stoi twardo za tym by decyzję wygaszac gdyz dodatek nie jest dziedzicznyKrwawa pisze: 25 paź 2019, 21:01 Nie wstrzymywałabym tego dodatku. Puściłabym go do końca. Wprawdzie wnioskodawcy nie ma pośród nas, ale osoby współtworzące jego gospodarstwo domowe pozostały i przecież nie zostały zwolnione z opłat za lokal, zwłaszcza, że w nim mieszkają i będą mieszkać. Tym bardziej, że najem bezzwłocznie przeszedł na owe dzieci (prawda?).
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Cóż, ja nie miałam nigdy punktów stycznych z SKO na tym polu, tzn. nikt się nie odwoływał, więc i SKO nic nie wiedziało. Ciekawe, co piszesz. Moje SKO potrafiło działać z naruszeniem przepisów, byle tylko odwołującemu się dogodzić. W tej kwestii - jestem przekonana, że moje SKO nie chciałoby stwierdzania wygaśnięcia decyzji.:-) pisze: 28 paź 2019, 12:21kiedys tez nie wygaszałam decyzji...natomiast ostatnio sko stoi twardo za tym by decyzję wygaszac gdyz dodatek nie jest dziedziczny
-
- VIP
- Kontakt:
nie mialam odwołania...ale na szkoleniu była mowa...i fakt...wczesniej stanowisko pozostawiamy decyzję bez zmian....ostatnio...absolutnie wygaszamy...a w zyciu jak w zyciuKrwawa pisze: 28 paź 2019, 13:45Cóż, ja nie miałam nigdy punktów stycznych z SKO na tym polu, tzn. nikt się nie odwoływał, więc i SKO nic nie wiedziało. Ciekawe, co piszesz. Moje SKO potrafiło działać z naruszeniem przepisów, byle tylko odwołującemu się dogodzić. W tej kwestii - jestem przekonana, że moje SKO nie chciałoby stwierdzania wygaśnięcia decyzji.:-) pisze: 28 paź 2019, 12:21kiedys tez nie wygaszałam decyzji...natomiast ostatnio sko stoi twardo za tym by decyzję wygaszac gdyz dodatek nie jest dziedziczny

-
- VIP
- Kontakt:
Pytanie: Czy po śmierci osoby uprawnionej do dodatku mieszkaniowego wsparcie to można wypłacać nadal, pozostałym współdomownikom?:-) pisze: 28 paź 2019, 14:01nie mialam odwołania...ale na szkoleniu była mowa...i fakt...wczesniej stanowisko pozostawiamy decyzję bez zmian....ostatnio...absolutnie wygaszamy...a w zyciu jak w zyciuKrwawa pisze: 28 paź 2019, 13:45Cóż, ja nie miałam nigdy punktów stycznych z SKO na tym polu, tzn. nikt się nie odwoływał, więc i SKO nic nie wiedziało. Ciekawe, co piszesz. Moje SKO potrafiło działać z naruszeniem przepisów, byle tylko odwołującemu się dogodzić. W tej kwestii - jestem przekonana, że moje SKO nie chciałoby stwierdzania wygaśnięcia decyzji.:-) pisze: 28 paź 2019, 12:21kiedys tez nie wygaszałam decyzji...natomiast ostatnio sko stoi twardo za tym by decyzję wygaszac gdyz dodatek nie jest dziedzicznytrzeba myslec
![]()
Odpowiedź: Dodatek mieszkaniowy jest świadczeniem bezpośrednio związanym z osobą wnioskodawcy, a z chwilą śmierci osoby uprawnionej do tego rodzaju pomocy wygasają wszystkie prerogatywy umocowane w decyzji przyznającej świadczenie. Jak podkreśla się w orzecznictwie, podstawą ustalenia prawa do dodatku mieszkaniowego jest konkretna i ustalana w sposób indywidualny sytuacja życiowa wnioskodawcy. Mając na uwadze fakt, że dodatek mieszkaniowy jest uprawnieniem związanym ściśle z osobą zmarłego, z chwilą śmierci osoby korzystającej z pomocy mieszkaniowej, po stronie spadkobierców nie powstaje roszczenie o wypłatę / kontynuację wypłaty dodatku mieszkaniowego. Uwzględniając fakt, że podmiot uprawniony do pomocy mieszkaniowej utracił swój byt, zakończenie realizacji tego rodzaju świadczenia może nastąpić na podstawie adnotacji urzędowej złożonej do akt sprawy wraz z aktem zgonu świadczeniobiorcy, bądź poprzez wydanie rozstrzygnięcia stwierdzającego wygaśnięcie poprzednio wydanej decyzji administracyjnej. Pozostali domownicy powinni więc złożyć odrębny wniosek, który rozpatrzony będzie w drodze odrębnej decyzji administracyjnej.
Wyrok NSA w Warszawie z 15 grudnia 2011 r., sygn. akt I OSK 928/11
Postanowienie WSA w Krakowie z 26 czerwca 2013 r., sygn. akt III SA/Kr 1183/12.
Oprócz Czy dziecko najemcy po jego śmierci posiada tytuł prawny do lokalu - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
zaświadczenie z Urzędu Pracy
umowa podnajmu a stawka gminna?
decyzja - jak piszecie? jak wygląda?
zawiadomienie z art. 10 k.p.a przed wydaniem decyzji
Podnajem lokalu
dodatek składany po raz 1
brak rachunku za wodę...można?
1ha Obwieszczenie z dnia 23-09-2019r.
Dochód ojca - jaki doliczyć?
dylemat x2
Syn jest w areszcie, mama chce załatwić DM za niego?
Zapytanie do zarządcy - zaległości...
me
Utrata tytułu prawnego w trakcie obowiązywania decyzji
Prosba o wyliczenie dodatku mieszkaniowego
Proszę o sprawdzenie dodatku