Czy informujemy ofiarę i sprawcę o zakończeniu procedury NK?
Re: Czy informujemy ofiarę i sprawcę o zakończeniu procedury NK?
A niby po co informować? Procedurę prowadzi się z urzędu niezależnie od woli ofiary bądź sprawcy.
Zakończenie procedury leży w gestii członków GR, czyli podmiotów dokooptowanych do współpracy nad danym problemem. I to oni mają decydować bądź wiedzieć o kontynuowaniu lub zakończeniu procedury.
A podmiotami są: pracownik socjalny, policjant, pedagog szkolny, członek MKRPA/GKRPA, pielęgniarka środowiskowa, przedstawiciel organizacji pozarządowej. Ewentualnie jeszcze kurator zawodowy lub prokurator (marzenie ściętej głowy).
P.S. Poczytaj dokładnie art. 9a Ustawy o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie (Dz.U.2005.180.1493). Czas najwyższy wiedzieć, w oparciu o jaki akt prawny podejmujesz działania.
Zakończenie procedury leży w gestii członków GR, czyli podmiotów dokooptowanych do współpracy nad danym problemem. I to oni mają decydować bądź wiedzieć o kontynuowaniu lub zakończeniu procedury.
A podmiotami są: pracownik socjalny, policjant, pedagog szkolny, członek MKRPA/GKRPA, pielęgniarka środowiskowa, przedstawiciel organizacji pozarządowej. Ewentualnie jeszcze kurator zawodowy lub prokurator (marzenie ściętej głowy).
P.S. Poczytaj dokładnie art. 9a Ustawy o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie (Dz.U.2005.180.1493). Czas najwyższy wiedzieć, w oparciu o jaki akt prawny podejmujesz działania.
My informujemy, przy pierwszym zamknięciu było nawet całkiem uroczyście z miłym \"liścikiem\" dla rodziny i nawet drobnym upominkiem dla urodzonego w trakcie trwania procedury dziecka
...ale niezgodnie z przepisami
poniewaz zaprosilismy na ten \"wielki finał\" oboje - i sprawcę i ofiarę
)))

...ale niezgodnie z przepisami

Och, Jerry.... Możnaby Cię nawet polubić, bo niegłupi facet jesteś, ale Twoje złośliwości i przytyki są żenujące. Gdyby przepisy były jasne, nie budziłyby tylu watpliwości, prawda? Poza tym doradzałabym Ci trochę pokory wobesc swoej niewiedzy, bo zapewne monopolu na mądrość i jedyną słuszną interpretację przepisów o przemocy nie masz, prawda?
tak należy poinformować bo dla nich a zwłaszcza ofiary jest to sygnał ze coś się skończyło i trzeba będzie powołać nową grupę
Esia, faktycznie, głupio to zabrzmiało z mojej strony.
Przepraszam. Nie miałem złych intencji. Ale wyszło, jak wyszło...
Posypałem już głowę popiołem.
Przepraszam. Nie miałem złych intencji. Ale wyszło, jak wyszło...
Posypałem już głowę popiołem.
No, Jerry, może być
Pozdro.

Pozdro.
my informujemy wszyskie osoby/ instytucje do których wysłano wezwanie na grupę.
należy informowac zeby w przypadku następnej int wiedzieli o potrzebie zgłoszenia
Oprócz Czy informujemy ofiarę i sprawcę o zakończeniu procedury NK? - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny przeczytaj również:
pytanie...???
Informacje o działaniach ZI
dyżury ZI
czy grupa robocza może poprosić policję o notatkę z interwencji?
dylemat
dokumentacja
NK i wgląd sprawcy w dokumenty
dlaczego kopia NK do policji
potzrebuję pomocy, co dalej?
Co zrobić ze sprawcą?
Co zrobić ze sprawcą?
roczne sprawozdanie
GRUPY ROBOCZE
Co robicie jeśli ofiara się nie wstawia na spotkania?
Prośba
Przeciwdziałanie przemocy w rodzinie