zatrudnienie od 12 luty 2015 do 15 kwietnia 2015
pierwszy pełny miesiąc po uzyskaniu dochodu marzec po wliczeniu dochodu za marzec dochód przekracza
czyli za kwiecień się nie należy?
art. 9
ust. 4a. W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny po roku kalendarzowym poprzedzającym okres świadczeniowy jego dochód ustala się na podstawie dochodu członka rodziny, powiększonego o kwotę uzyskanego dochodu z miesiąca następującego po miesiącu, w którym dochód został osiągnięty, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w dniu ustalania prawa do świadczeń z funduszu alimentacyjnego.
W kwietniu dochód ten nie jest już uzyskiwany
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
żeby był uzysk to 2 i 3 miesiąc pracy musi być pełny.
Tak mówi ustawa.
Popatrz na to z tej strony. Kobieta pracuje od 12.02 do 15.04
Przychodzi 01.04.2015 zgłasza uzysk, robisz jej uchylenie i pijesz kawę.
Następnie przychodzi 20.04.2015 i zgłasza nowy wniosek. Na jakiej podstawie dasz jej odmowę i doliczysz dochód, którego nie ma?
no ok. załóżmy, że w kwietniu dostanie odmowę i w kwietniu złoży nowy wniosek na f.a
za kwiecień, jej odmówię i powołam sie na art.18 ust. 4 ustawy o F.A
Molka33 ja rozumiem to uzyskanie i utratę tak jak Ty. Na forum jednak można można spotkać inną interpretację. Elmer robi inaczej. Art. 18 ust. 4 stosuje tylko w przypadku utraty dochodu z roku bazowego. Moim zdaniem art. ten należy stosować również w takich przypadkach. Dla mojego spokoju napisałam w tej sprawie do ministerstwa i czekam na wyjaśnienie.
art. 18 ust 4. W razie utraty dochodu prawo do świadczeń z funduszu alimentacyjnego ustala się od pierwszego pełnego miesiąca następującego po miesiącu, w którym nastąpiła utrata dochodu, nie wcześniej jednak niż od miesiąca złożenia wniosku.
Tylko, że tutaj w ogóle nie ma utraty. Ona nie ma uzysku