Otrzymaliśmy od innej gminy wniosek podjęcie działań wobec dłużnika alimentacyjnego zameldowanego w naszej gminie. Po wezwaniu dłużnika na wywiad okazało się, że przebywa w zakładzie karnym w innej miejscowości. Co w tej sytuacji - czy w tej sytuacji jesteśmy jego organem właściwym?
Tak, dalej jesteście OWD. Wysyłacie do zakładu, w którym przebywa wniosek o udzielenie informacji lub udostępnienie danych osobowych o osobie obecnie lub uprzednio pozbawionej wolności w zakładzie karnym lub areszcie śledczym. https://www.sw.gov.pl/assets/89/11/76/f ... 7e3ae1.pdf
Ja wypełniałam i wysyłałam pocztą tradycyjną.
Jesteśmy OWW i OWD, wierzycielka cały czas pobiera fundusz alimentacyjny. Dłużnik zwrócił się do nas o umorzenia jego należności. Czy na podstawie art. 30 ust. 2 ustawy o pomocy mogę rozpatrzyć tą sprawę?
Jesteśmy OWW i OWD, wierzycielka cały czas pobiera fundusz alimentacyjny. Dłużnik zwrócił się do nas o umorzenia jego należności. Czy na podstawie art. 30 ust. 2 ustawy o pomocy mogę rozpatrzyć tą sprawę?
Uważam, że każdy taki wniosek trzeba rozpatrzyć, i to przede wszystkim uważam opierając się na art.30