czy robić wszczęcie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 15 maja 2025, 10:11

witam
dostała wniosek o podjęcie działań, dłużnik nie odebrał - nie podjęto w terminie. wysłałam wniosek na Policję o ustalenie adresu i potwierdzili że zamieszkuje pod wskazanym adresem, adres aktualny. Wezwałam ponownie - nie odebrał, nie podjęto w terminie. Czy robię wszczęcie o uchylaniu? A jeśli ponowie nie odbierze?
AGAMGOPS77
Praktykant
Od: 12 kwie 2022, 12:09
Zajmuję się: FA/DO

Napisano: 16 maja 2025, 7:46

robisz, uznajesz za doręczone w trybie art. 44 Kpa
Franna
Stażysta
Od: 13 mar 2025, 12:59
Zajmuję się: FA i ŚR + wszelkie świadczenia osłonowe

Napisano: 16 maja 2025, 8:56

Ale w jakim celu wysyłać wezwanie drugi raz. Skoro nie podjęto w terminie wszczyna się dalszą procedurę celem uznania dłużnika za uchylającego się. W jakim celu na policję przecież nie było adnotacji że adresat się wyprowadził, traktuję się jego wezwanie jako doręczone. Proszę sobie roboty nie dokładać. Zapewne tamtych pism też nie odbierze ale są na to przepisy i można dalej działać. Nie możemy w nieskończoność kogoś wzywać! Tamten ośrodek bazował na zaświadczeniu od komornika i to jest jego zadanie monitorować adres zamieszkania. Na ty etapie kierowanie się na policję było zbędne, ponieważ nie było żadnej adnotacji że dłużnik się wyprowadził. Mi notorycznie dłużnicy pism nie odbierają celowo, ale nigdy nie piszę na policję.
@Poważna
Praktykant
Od: 01 lip 2024, 12:02
Zajmuję się: SR,FA,KDR...

Napisano: 16 maja 2025, 9:43

@Poważna pisze:
16 maja 2025, 8:56
Ale w jakim celu wysyłać wezwanie drugi raz. Skoro nie podjęto w terminie wszczyna się dalszą procedurę celem uznania dłużnika za uchylającego się. W jakim celu na policję przecież nie było adnotacji że adresat się wyprowadził, traktuję się jego wezwanie jako doręczone. Proszę sobie roboty nie dokładać. Zapewne tamtych pism też nie odbierze ale są na to przepisy i można dalej działać. Nie możemy w nieskończoność kogoś wzywać! Tamten ośrodek bazował na zaświadczeniu od komornika i to jest jego zadanie monitorować adres zamieszkania. Na ty etapie kierowanie się na policję było zbędne, ponieważ nie było żadnej adnotacji że dłużnik się wyprowadził. Mi notorycznie dłużnicy pism nie odbierają celowo, ale nigdy nie piszę na policję.
Gdyby jeszcze komornicy na swoich zaświadczeniach aktualizowali adres dłużnika byłoby super
Jola2016
Starszy referent
Od: 11 sty 2016, 9:52
Zajmuję się: FA ŚR DM CP BE

Napisano: 16 maja 2025, 10:03

To też prawda
@Poważna
Praktykant
Od: 01 lip 2024, 12:02
Zajmuję się: SR,FA,KDR...

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU