rozłożenie zadłużenia na raty - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 19 maja 2025, 10:28

Witam, potrzebuję pomocy w takiej sprawie:
Jestem aktualnym OWW. Dłużnik złożył do nas wniosek o rozłożenie długu na raty (tego co u nas i tego co wypłaciła poprzednia gmina). Przychylamy się do prośby i teraz pytanie jak wyglądają takie wpłaty?:
1. Spłaca na nasze konto a my przekazujemy do starego OWW żeby sobie to rozliczyli i poinformowali komornika? Czy jak? :)
2. i co piszemy w decyzji: ustalam ratę na kwotę np. 800 zł miesięcznie płatne do 10-go każdego miesiąca począwszy od miesiąca czerwca 2025 r. do dnia całkowitej spłaty należności głównej wraz z należnymi odsetkami za opóźnienie? I po otrzymaniu takiej wpłaty rozliczam normalnie na najstarsze zadłużenie w pierwszej kolejności na odsetki wyliczona na dzień wpłaty, tak?
tkwe
Praktykant
Od: 11 maja 2017, 13:49
Zajmuję się: FA

Napisano: 19 maja 2025, 14:16

1. U nas przy rozłożeniu na raty podjęliśmy decyzję, że dłuznika wpłaca na nasze konto, wtedy co 2-3 wpłaty wysyłamy taką informację do komornika, który wysyła z kolei inf. o zapłacie kosztów komorniczych to wychodzi jakoś 20/30zł na 2-3 miesiące.
I skoro to wasza decyzja o rozłożeniu na raty to w mojej opinii to wy powinniście przyjmować te pieniądze. Bo nie rozumiem dlaczego,mielibyście przekazywać innemu OWW. Wy rozkładacie na raty wy przyjmujecie bo spłaca u was dług.

2. I tak, najpierw spłaca odsetki.
Ja piszę tak:

Postanawiam
1. Rozłożyć na raty spłatę należności z tytułu wpłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego na rzecz: ... w okresie od .. do .., które na dzień dzisiejszy tj. .. wynoszą: ... – należność główna, .... - odsetki. Łącznie zadłużenie wynosi: ... zł
2. Ustalić wysokość rat na kwotę ...zł, aż do całkowitej spłaty należności głównej wraz z odsetkami. W pierwszej kolejności wpłaty będą zaliczane na pokrycie odsetek.
3. Ustalić płatność rat do ostatniego dnia każdego miesiąca począwszy od..... do spłaty całkowitego zadłużenia wraz z odsetkami za opóźnienie.
4. Orzec, że w przypadku niewywiązania się z układu ratalnego tj. przekroczenia wyznaczonych terminów wpłat lub wpłacenia raty w niewłaściwej wysokości- decyzja wygasa w całości zgodnie z art. 162§ 2 Kodeksu postępowania administracyjnego
i podlega ściągnięciu na podstawie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym
w administracji.
Wik7.
Stażysta
Od: 07 sty 2025, 15:56

Napisano: 19 maja 2025, 14:30

Ja przyjmuję wpłaty dłużnika i informuję co miesiąc komornika o tym ale on nie potrąca kosztów komorniczych bo na czas spłaty jest zawieszone postępowanie...
nowa26
Referent
Od: 09 mar 2018, 9:36
Zajmuję się: ŚW,FA,DS,KDR,CP

Napisano: 19 maja 2025, 14:36

nowa26 pisze:
19 maja 2025, 14:30
Ja przyjmuję wpłaty dłużnika i informuję co miesiąc komornika o tym ale on nie potrąca kosztów komorniczych bo na czas spłaty jest zawieszone postępowanie...
Nam wysyła taką informację, o zapłacie kosztów i uregulowaniu ich w ciągu 7 dni. Ale teraz tak się zastanawiam, że w tym miesiącu tego nie dostałam. Dzięki za info, muszę się temu przyjrzeć.
Wik7.
Stażysta

Napisano: 19 maja 2025, 14:43

tylko u mnie tego zadłużenia pozostało jakieś 5 tys? a w poprzednim organie 35 więc chodzi mi o to komu mam je przekazać? staremu OWW czy komornikowi i on przekaże OWW żeby sobie to rozliczyli?
tkwe
Praktykant

Napisano: 19 maja 2025, 15:06

tkwe pisze:
19 maja 2025, 14:43
tylko u mnie tego zadłużenia pozostało jakieś 5 tys? a w poprzednim organie 35 więc chodzi mi o to komu mam je przekazać? staremu OWW czy komornikowi i on przekaże OWW żeby sobie to rozliczyli?
Jeżeli ty dostajesz pieniądze i u ciebie ma dług to ty zostawiasz dla siebie. Inne OWW nie będzie się martwić by się z tobą podzielić. Jeśli będzie nadpłata, odsyłasz komornikowi i piszesz wtedy info, że u ciebie nie ma już zadłużenia.
Wik7.
Stażysta

Napisano: 20 maja 2025, 9:05

Wik7. pisze:
19 maja 2025, 15:06
tkwe pisze:
Jeżeli ty dostajesz pieniądze i u ciebie ma dług to ty zostawiasz dla siebie. Inne OWW nie będzie się martwić by się z tobą podzielić. Jeśli będzie nadpłata, odsyłasz komornikowi i piszesz wtedy info, że u ciebie nie ma już zadłużenia.
ok czyli podsumowując: robię decyzję o rozłożeniu na raty do całości zadłużenia (tego co u mnie i tego co w poprzednim organie). kasę przyjmuję ja: w pierwszej kolejności spłaca moje zadłużenie (nadmieniam że na bieżąco wypłacam FA) i jak spłaci u mnie to nadwyżki przekazuje komornikowi celem przekazania staremu OWW? my postępowania u komornika nie zawieszamy, bieżący FA nadal wypłacamy.
tkwe
Praktykant

Napisano: 20 maja 2025, 9:22

tkwe pisze:
20 maja 2025, 9:05
Wik7. pisze:
tkwe pisze:
ok czyli podsumowując: robię decyzję o rozłożeniu na raty do całości zadłużenia (tego co u mnie i tego co w poprzednim organie). kasę przyjmuję ja: w pierwszej kolejności spłaca moje zadłużenie (nadmieniam że na bieżąco wypłacam FA) i jak spłaci u mnie to nadwyżki przekazuje komornikowi celem przekazania staremu OWW? my postępowania u komornika nie zawieszamy, bieżący FA nadal wypłacamy.
Robisz decyzje tylko i wyłącznie co u ciebie. Czemu chcesz robić robotę za kogoś? Nadwyżkę wysyłasz do komornika - zgadza się.
Wik7.
Stażysta

Napisano: 20 maja 2025, 9:33

Wik7. pisze:
20 maja 2025, 9:22
tkwe pisze:
Wik7. pisze:
tkwe pisze:
Robisz decyzje tylko i wyłącznie co u ciebie. Czemu chcesz robić robotę za kogoś? Nadwyżkę wysyłasz do komornika - zgadza się.
art. 30 ust. 2. naszej ustawy
Organ właściwy wierzyciela może na wniosek dłużnika alimentacyjnego umorzyć jego należności z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego łącznie z odsetkami w całości lub w części, odroczyć termin płatności albo rozłożyć na raty, uwzględniając sytuację dochodową i rodzinną.

nie widzę rozgraniczenia na stary i nowy OWW więc stąd moje wątpliwości jak rozumieć zapis ustawy. pierwszy raz mierzę się z ratami stąd moje pytania ;) miał ktoś taki przypadek gdzie dłużnik zwraca się z ratami do całości zadłużenia a były dwa organy wypłacające świadczenia?
tkwe
Praktykant

Napisano: 20 maja 2025, 10:02

tkwe pisze:
20 maja 2025, 9:33
Wik7. pisze:
20 maja 2025, 9:22
tkwe pisze:
Wik7. pisze:

art. 30 ust. 2. naszej ustawy
Organ właściwy wierzyciela może na wniosek dłużnika alimentacyjnego umorzyć jego należności z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego łącznie z odsetkami w całości lub w części, odroczyć termin płatności albo rozłożyć na raty, uwzględniając sytuację dochodową i rodzinną.

nie widzę rozgraniczenia na stary i nowy OWW więc stąd moje wątpliwości jak rozumieć zapis ustawy. pierwszy raz mierzę się z ratami stąd moje pytania ;) miał ktoś taki przypadek gdzie dłużnik zwraca się z ratami do całości zadłużenia a były dwa organy wypłacające świadczenia?
Przecież piszę organ, nie - organy właściwe. Uważam, że gdyby tak miało być to uwzględniliby w ustawie to. Każdy organ prowadzi swoją sprawę wg mnie. Ja bym się skupiała na sobie, bo co jeśli tu zgodzicie się umorzyć a tam nie? Gdzie wtedy dłużnik miałby spłacać ratę? Tu i tu? A co jak wpłaci u was, a u nich nie to decyzja wg 162 KPA powinna zostać wygaszona a tu będą wątpliwości bo przecież u jednych zapłacił. Teraz ty jesteś OWW - nie poprzedni organ. Jak chce tam dług na raty powinien isc tam również złożyć wniosek. Dość ciekawa sytuacja szczerze mówiąc, bo nigdy nie rozmyslałam aż tak na ten temaT. Chętnie poczytam innych opinię i doświadczenie:)
Wik7.
Stażysta

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x