Czy komornik może żądać opłaty? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 15 maja 2018, 11:43

Sprawa dotyczy świadczeń nienależnie pobranych, a mianowicie: został wystawiony tytuł wykonawczy, przekazany do urzędu skarbowego. Urząd skarbowy powiadomił nas, że w wyniku zbiegu egzekucji sprawę przejął komornik sądowy. Minęło pół roku, żadnych wpłat, cisza. Wystąpiłam więc do komornika sądowego z wnioskiem o udzielenie informacji o prowadzonym postępowaniu egzekucyjnym. Po dwóch miesiącach :o przyszło od komornika pismo, w którym wzywają nas do uiszczenia opłaty pod rygorem nie udzielenia odpowiedzi na pismo :shock: Czy komornik może żądać od nas takich pieniędzy?
eMHa
Praktykant
Od: 15 maja 2018, 11:26
Zajmuję się: ŚR/FA

Napisano: 15 maja 2018, 11:54

nie może, odpisz mu że jest to egzekucja świadczeń alimentacyjnych a egzekucja taka zwolniona jest z opłat
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 15 maja 2018, 12:01

To są nienależnie pobrane świadczenia rodzinne, a nie świadczenia z funduszu alimentacyjnego ;) ale z tego pisma od komornika wynika, że on żąda od nas opłaty za udzielenie odpowiedzi na mój wniosek, i to jest dla mnie dziwne. Powołał się na Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości w sprawie wysokości opłat za czynności komorników nie będące czynnościami egzekucyjnymi. Z mojego punku widzenia jest to po prostu złośliwość z jego strony.
eMHa
Praktykant
Od: 15 maja 2018, 11:26
Zajmuję się: ŚR/FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x