dozór elektroniczny u dłużnika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 16 maja 2018, 8:07

Dzień dobry, mam taką sytuację:
Dostałam wniosek o podjęcie działań.
Dłużnik przebywał wtedy na terenie mojej gminy, dłużnik wskazał ten adres, ponieważ miał tam dozór elektroniczny (nie zgłosił się na pierwsze wezwanie)
W między czasie okazało się, że dłużnika już tam nie ma, osoba u której mieszkał poinformowała ośrodek, że dłużnik wraz z dozorem wyprowadził się z mojej gminy, ale ta osoba nie jest stroną, więc na podstawie jej oświadczenia nie mogę odpowiedzieć, że nie jestem OWD.
I moje pytanie brzmi:
czy mogę wystąpić gdzieś (policja, sąd) aby podali mi informację, gdzie dłużnik przebywa z dozorem elektronicznym? i czy mogę się powołać na art 23, 27 ustawy o ochronie danych oraz art 7 KPA - czy potrzebuję coś więcej?
Iki
Praktykant
Od: 02 lut 2018, 14:18
Zajmuję się: FA

Napisano: 16 maja 2018, 8:21

jak najbardziej na podstawie oświadczenia tej osoby możesz uznać, że nie jesteś OWD
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 16 maja 2018, 8:30

Tak? Dopiero się tego wszystkiego uczę, ale koleżanki przekazały mi, że na szkoleniu mówili im, że nawet oświadczenie matki tak naprawdę nie powinno być brane pod uwagę, bo może być taka sytuacja, że np. matka z synem są pokłóceni i może działać na szkodę dłużnika.A w moim przypadku nie jest to nawet spokrewniona osoba.
Ale jeśli mogę brać pod uwagę takie oświadczenie to ułatwi mi to bardzo tą sprawę
Iki
Praktykant

Napisano: 16 maja 2018, 9:11

Mazurkiewicz w piątek na szkoleniu też gadał, że takie oświadczenie jest nic nie warte i mamy sztywno się trzymać adresu podanego przez komornika.
psyche
Praktykant
Od: 18 gru 2017, 10:54
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA/DG/40UKR/CP/wszystkim co się nawinie

Napisano: 16 maja 2018, 9:36

OWW przed wnioskiem do nas już sprawdził Ośrodek gdzie dłużnik jest zameldowany, tam ustalili, że nie przebywa pod tym adresem i wystąpili gdzieś z pismem dowiadując się gdzie ma dozór elektroniczny (u mnie w gminie) dzwoniłam do tam tego Ośrodka z zapytaniem jak to zrobili, ale nie byli w stanie mi odpowiedzieć, bo pani jest na urlopie, która się tym zajmuje
Iki
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x