Czy ktoś księguje przez konto 225 F.A?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PS/SW/FA
- Kontakt:
Czy ktoś księguje przez konto 225 F.A?
Czy ktoś księguje jeszcze przez konto 225 FA????
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: Finanse
- Kontakt:
Re: Czy ktoś księguje przez konto 225 F.A?
chyba od 2010 roku nie można ujmować należności innych budżetów jako zobowiązań i księgować przez konto 225, należy księgować na 720 i 750 (odsetki)
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Księgowanie
- Kontakt:
A w planie kont Pani Augustowskiej jest konto 225, ja też uważam że konto 720
-
- Stażysta
- Zajmuję się: księgowość
- Kontakt:
U mnie jest księgowanie przez konto 225
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: Finanse
- Kontakt:
na szkoleniu organizowanym przez RIO w Bydgoszczy Pan Damian Grzelka – zastępca naczelnika Wydziału Kontroli Gospodarki Finansowej RIO w Kielcach był zdziwiony, że jeszcze ktoś tak księguje skoro przepisy te zostały dawno uchylone, jest to niepoprawne
ja przenosiłem salda 225 na 800 z poprzednich lat, a bieżące na 720 i 750 (odsetki) i wykazywałem w informacji dodatkowej (OAN tworzę w 100%)
"W ciągu roku dokonano zmiany sposobu ewidencji dochodów związanych
z realizacją zadań zleconych ustawami, np. zaliczki alimentacyjnej, funduszu alimentacyjnego. W związku z uchyleniem z dniem 31 lipca 2010r. rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 28 lipca 2006 r. w sprawie szczególnych zasad rachunkowości oraz planów kont dla budżetu państwa, budżetów jednostek samorządu terytorialnego oraz niektórych jednostek sektora finansów publicznych konieczne stało się zaprzestanie ujmowania należności realizowanych na rzecz innych jednostek jako zobowiązań na rzecz tych jednostek. W kosztach i przychodach 2018 roku ujęto zmiany należności budżetu państwa i budżetu gminy występujące w ciągu roku, a stany kont bilansu otwarcia dotyczące zdarzeń lat ubiegłych odniesiono
na fundusz jednostki ujmując je w innych zmniejszeniach/innych zwiększeniach
w zestawieniu zmian w funduszu jednostki w kwocie 2.702.703,55 zł stanowiącej równowartość należności budżetu państwa i budżetu gminy z tytułu zaliczki alimentacyjnej i funduszu alimentacyjnego wraz z odsetkami oraz równowartość odpisów aktualizujących należności utworzonych na te należności. "
ja przenosiłem salda 225 na 800 z poprzednich lat, a bieżące na 720 i 750 (odsetki) i wykazywałem w informacji dodatkowej (OAN tworzę w 100%)
"W ciągu roku dokonano zmiany sposobu ewidencji dochodów związanych
z realizacją zadań zleconych ustawami, np. zaliczki alimentacyjnej, funduszu alimentacyjnego. W związku z uchyleniem z dniem 31 lipca 2010r. rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 28 lipca 2006 r. w sprawie szczególnych zasad rachunkowości oraz planów kont dla budżetu państwa, budżetów jednostek samorządu terytorialnego oraz niektórych jednostek sektora finansów publicznych konieczne stało się zaprzestanie ujmowania należności realizowanych na rzecz innych jednostek jako zobowiązań na rzecz tych jednostek. W kosztach i przychodach 2018 roku ujęto zmiany należności budżetu państwa i budżetu gminy występujące w ciągu roku, a stany kont bilansu otwarcia dotyczące zdarzeń lat ubiegłych odniesiono
na fundusz jednostki ujmując je w innych zmniejszeniach/innych zwiększeniach
w zestawieniu zmian w funduszu jednostki w kwocie 2.702.703,55 zł stanowiącej równowartość należności budżetu państwa i budżetu gminy z tytułu zaliczki alimentacyjnej i funduszu alimentacyjnego wraz z odsetkami oraz równowartość odpisów aktualizujących należności utworzonych na te należności. "
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
....tak jak pisałem i mówiłem w 2010 doszło do zmiany przepisów. Ale do dziś niemal w każdej gminie, gdzie jest połączony organ z urzędem jest po staremu.
Kabaret trwa nadal
Kabaret trwa nadal
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
u mnie 720
-
- Referent
- Zajmuję się: KS
- Kontakt:
Ja też mam 720 i 750
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
-
- Praktykant
- Zajmuję się: główna księgowa MOPS
- Kontakt:
Dziennik Ustaw z dnia 13 pażdziernika 2017 r.,poz. 1911 (dot. plan kont).
Konto 225 " Rozrachunki z budżetami " ciągle i niezmiennie jednak istnieje.
Konto 225 " Rozrachunki z budżetami " ciągle i niezmiennie jednak istnieje.
Oprócz Czy ktoś księguje przez konto 225 F.A? - Księgowość przeczytaj również:
Reżim publiczno-prawny, czyli od kiedy samorządy błędnie rozliczają VAT
wynagrodzenie dla opiekuna - faktura VAT
odpis aktual.należności a wpłata?
składacie ZUS RPA
Transport osób niepełnosprawnych do punktuszczepień
konto 300
odpis aktual.należności a wpłata?
RB-50 A PAR.205
jak opłacić note ksiegowa
13 a okres zwolnienia
Zaangażowanie na 31.12.2020