Czy liczymy dochód z sprzedaży domu do śr ? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 17 gru 2014, 14:34

Pytanie gdzie znajdę artykuł w ustawie o świadczeniach rodzinnych, że doliczamy dochody z sprzedaży nieruchomości (domu) ?
proszę o pomoc !!!!
XMarlenaX

Napisano: 17 gru 2014, 14:41

No tak wprost to artykułu nie znajdziesz bo takowego nie ma ale jest art 3 pkt 1 lit. a) ustawy- tamże zawarto definicję dochodu. O ile pamiętam dochód wynikający ze sprzedaży nieruchomości jest dochodem określonym w ww. artykule. ;)
Monstr
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 30 kwie 2014, 20:52
Zajmuję się:

Napisano: 17 gru 2014, 15:14

to jest dochód z art. 30e ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych
taki dochód będzie rozliczony z Urzędem Skarbowym i będzie na zaświadczeniu wydanym do świadczeń rodzinnych
tak, wliczamy do dochodu rodziny.
Anabelle
Stażysta
Od: 16 gru 2014, 9:52
Zajmuję się:

Napisano: 18 gru 2014, 14:20

Z tą sprzedażą domu bym uważał tzn pewnie dałabym odmowę ale nasze sko poznań uchyliło nam decyzję bo kobieta udowodniła że w tym samym roku sprzedała mieszkanie i od razu kupiła nowe. Nie pamiętam dokładnie na co sie powoływali suma sumarów oni przyznali więc nie musiałam już się pocić
Eliza7536
Referent
Od: 15 kwie 2014, 8:11
Zajmuję się:

Napisano: 18 gru 2014, 15:59

Ja też jestem zainteresowana tematem.
Osoba składała Pit 39 za 2013r. w którym wykazała dochód ze sprzedaży mieszkania i wybudowała dom to czy taki dochód jest opodatkowany i będzie wykazany w zaświadczeniu z US za 2013r.
adaw

Napisano: 18 gru 2014, 19:41

Tak, będzie wykazany bez względu na to na jakie cele osoba ta przeznaczyła zysk ze sprzedaży. Co do tego czy można utracić dochód z tytułu sprzedaży nieruchomości- jeśli zyski zostały przeznaczone na zakup innej- ustawa na to nie pozwala. Katalog dochodu utraconego jest określony jasno ;) . faktem jest natomiast, że orzecznictwo w tej sprawie bywa zupełnie inne. Eliza7536 wspomina o rozstrzygnięciu SKO, ja miałam kilka mies.temu analogiczną sprawę po sądzie ;)
Monstr
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 30 kwie 2014, 20:52
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x