No tak wprost to artykułu nie znajdziesz bo takowego nie ma ale jest art 3 pkt 1 lit. a) ustawy- tamże zawarto definicję dochodu. O ile pamiętam dochód wynikający ze sprzedaży nieruchomości jest dochodem określonym w ww. artykule.
to jest dochód z art. 30e ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych
taki dochód będzie rozliczony z Urzędem Skarbowym i będzie na zaświadczeniu wydanym do świadczeń rodzinnych
tak, wliczamy do dochodu rodziny.
Z tą sprzedażą domu bym uważał tzn pewnie dałabym odmowę ale nasze sko poznań uchyliło nam decyzję bo kobieta udowodniła że w tym samym roku sprzedała mieszkanie i od razu kupiła nowe. Nie pamiętam dokładnie na co sie powoływali suma sumarów oni przyznali więc nie musiałam już się pocić
Ja też jestem zainteresowana tematem.
Osoba składała Pit 39 za 2013r. w którym wykazała dochód ze sprzedaży mieszkania i wybudowała dom to czy taki dochód jest opodatkowany i będzie wykazany w zaświadczeniu z US za 2013r.
Tak, będzie wykazany bez względu na to na jakie cele osoba ta przeznaczyła zysk ze sprzedaży. Co do tego czy można utracić dochód z tytułu sprzedaży nieruchomości- jeśli zyski zostały przeznaczone na zakup innej- ustawa na to nie pozwala. Katalog dochodu utraconego jest określony jasno . faktem jest natomiast, że orzecznictwo w tej sprawie bywa zupełnie inne. Eliza7536 wspomina o rozstrzygnięciu SKO, ja miałam kilka mies.temu analogiczną sprawę po sądzie