Napisano: 15 maja 2018, 13:05
Tak.
No chyba że nie.
Wszystko zależy niestety od wyniku, trzeba to analizować od końca.
Jeżeli przyjdzie skarga, że nie poinformowałaś o celach przetwarzania danych czy czymkolwiek i klient się oburzy, że np. wystąpiłaś do pracodawcy o dochód z miesiąca, to przyjdzie kontrola i jedyne co będziesz mogła powiedzieć to to, że była informacja na gazetce. Same sobie odpowiedz na pytanie, czy nadzorca da wiarę temu, że skutecznie poinformowałaś klienta.
Niestety nie odpowiem ostatecznie, bo mój kontakt z RODO urwał się po konferencji z dnia 7 lutego w Warszawce, gdzie m.in. szeroko omawiano jak zwięźle, a jednocześnie zrozumiale zewrzeć te wszystkie informacje dla klienta. Na szkoleniu, 13 kwietnia - Mazurkiewicz, mówiono, że trzeba przekazać informacje z pkt 13 i 14 RODO każdemu z osobna przynajmniej raz. Nie wiem czy weszła jakaś polska instrukcja, która odciąża urzędy, ale jeżeli nie, to raczej bym szedł w stronę informowania klientów indywidualnie.
Ostatecznie jest to problem administratora i inspektora danych osobowych, co on postanowi, jego wola. Miałem nim być ale nie będę, więc odpuściłem temat.
Po kontakcie z GIODO dostałem informacje, że między 25 kwietnia a 25 maja będą na ich stronie dostępne nagrania ze szkoleń dla poszczególnych grup zawodowych - w tym dla OPSów z grudnia 2017. Jeszcze tam nie zaglądałem, ale może warto poszukać materiałów.