czy macie informację dla interesantów po 25 maja !!!!! - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 10 maja 2018, 14:49

sylwiaW pisze:Natalia.św ma na myśli inspektora ochrony danych raczej. Administratorem danych jest właśnie ośrodek, który jest reprezentowany przez kierownika. To IOD ma być osobą z zewnątrz. Art. 13 RODO mówi, że administrator ma podać podczas zbierania danych osobowych m.in. swoje dane i dane IOD.
IOD wcale nie musi być osobą z zewnątrz. Jak najbardziej może to być dotychczasowy pracownik danej jednostki pod pewnymi warunkami. Generalnie nie powinna to być kadra kierownicza.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 10 maja 2018, 14:51

kalkulator pisze:Te informacje mają być znane klientom, to jest główny warunek. Nieważne jak to zrobisz w sumie (choć zakłada się właśnie duży nacisk na prostotę, transparentność), ale musisz mieć potwierdzenie, pewność, że przekazałaś te dane danemu klientowi. Jeżeli wg szkolących wystarczy "no przecież był w Ośrodku, to musiał zerknąć na tablicę" albo "jak ma mejla, to na pewno czyta naszą stronkę", to jestem pełen podziwu.
Postawić/powiesić tabliczkę przy biurku/na monitorze itp. tak żeby przy załatwianiu sprawy sama "właziła w oczy". To powinno wystarczyć.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 10 maja 2018, 15:01

Na moje, tak mogła stwierdzić tylko osoba powiązana z organami władzy publicznej, ewentualnie zanim się to RODO porządnie w ogóle rozkręciło, już jest traktowane po macoszemu.

Ale niech będzie, mnie to pasuje, mniej zachodu. Tylko szum niepotrzebny wokół tego w takim razie, ale to było do przewidzenia, że organy władzy wymiękną w temacie.
kalkulator
Awatar użytkownika
Referent
Od: 31 maja 2017, 10:07
Zajmuję się: głównie ZUS, ŚP/SZO/ZDO;
ponadto ŚR/FA/500/Za życiem

Napisano: 15 maja 2018, 12:01

czyli dawać taką informację czy nie dawać do podpisu ?
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 15 maja 2018, 13:05

Tak.
No chyba że nie.

Wszystko zależy niestety od wyniku, trzeba to analizować od końca.

Jeżeli przyjdzie skarga, że nie poinformowałaś o celach przetwarzania danych czy czymkolwiek i klient się oburzy, że np. wystąpiłaś do pracodawcy o dochód z miesiąca, to przyjdzie kontrola i jedyne co będziesz mogła powiedzieć to to, że była informacja na gazetce. Same sobie odpowiedz na pytanie, czy nadzorca da wiarę temu, że skutecznie poinformowałaś klienta.

Niestety nie odpowiem ostatecznie, bo mój kontakt z RODO urwał się po konferencji z dnia 7 lutego w Warszawce, gdzie m.in. szeroko omawiano jak zwięźle, a jednocześnie zrozumiale zewrzeć te wszystkie informacje dla klienta. Na szkoleniu, 13 kwietnia - Mazurkiewicz, mówiono, że trzeba przekazać informacje z pkt 13 i 14 RODO każdemu z osobna przynajmniej raz. Nie wiem czy weszła jakaś polska instrukcja, która odciąża urzędy, ale jeżeli nie, to raczej bym szedł w stronę informowania klientów indywidualnie.

Ostatecznie jest to problem administratora i inspektora danych osobowych, co on postanowi, jego wola. Miałem nim być ale nie będę, więc odpuściłem temat.

Po kontakcie z GIODO dostałem informacje, że między 25 kwietnia a 25 maja będą na ich stronie dostępne nagrania ze szkoleń dla poszczególnych grup zawodowych - w tym dla OPSów z grudnia 2017. Jeszcze tam nie zaglądałem, ale może warto poszukać materiałów.
kalkulator
Awatar użytkownika
Referent
Od: 31 maja 2017, 10:07
Zajmuję się: głównie ZUS, ŚP/SZO/ZDO;
ponadto ŚR/FA/500/Za życiem

Napisano: 15 maja 2018, 13:17

kalkulator pisze:Tak.
No chyba że nie.
hehe
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

ZAMKNIJ

Strona 3 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem