Czy mamy płacić ZUS? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 26 lis 2015, 10:55

Najnowszy problem: dotąd kobieta była na składce ZUS (miała SZO), teraz ma możliwość powrotu do KRUS i dzisiaj idzie tam się na nowo oskładkować w KRUS.
Czy w końcu listopada br. mamy jej opłacić składki ZUS, skoro i tak wiemy, że wraca do KRUS ?
Jeśli jej NIE OPŁACIMY ZUS-u, to niby na jakiej podstawie ?
Socjal 2

Napisano: 26 lis 2015, 11:56

Jak zatrudnili w OPS, to pewnie i czytać umie ustawy. Ta najnowsza dotycząca tego tematu to sierpnia br.
Gość

Napisano: 26 lis 2015, 12:28

Czy może ktoś inny mi podpowie ?
Nie znam przepisów, bo tylko na chwilę zastępuję chorą koleżankę i faktycznie niewiele wiem na temat min. SZO
Czytałam oczywiście te ostatnie zmiany z sierpnia br. i jakoś odpowiedzi nie znalazłam.
Socjal 2

Napisano: 26 lis 2015, 13:13

To są nowe sprawy i z tego co ja wiem, dla osób które przed 1 października 2015r.zostali, jako opiekunowie - rolnicy wkluczeni z KRUS, podlegali pod ubezpieczenie w ZUS, mogą w terminie do 1 kwietnia 2015r. złożyć w OPS wniosek o odstąpienie z ubezpieczenia w ZUS i objęcie ubezpieczeniem w KRUS. Początek takiej zmiany nie może być wcześniej niż od dnia złożenia tego wniosku, ale skoro zainteresowana sama poszła do KRUS, to raczej wróci z informacją jak to będzie rozwiązywane w waszym KRUS.
wwo

Napisano: 26 lis 2015, 13:13

Poprawiam w terminie do 1 kwietnia 2016r.
wwo

Napisano: 26 lis 2015, 13:16

Wszyscy są lepsi od tego typu. Wstawił sobie pod ctrl+v "sierpień 2015" i szaleje.

W każdym razie, ustawa mówi w tym przypadku:

Art. 3. 1. Osoba, która przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy nabyła prawo do świadczenia pielęgnacyjnego lub specjalnego zasiłku opiekuńczego na podstawie ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2015 r. poz. 114, z późn. zm.5)) albo do zasiłku dla opiekuna na podstawie ustawy z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów (Dz. U. poz. 567 oraz z 2015 r. poz. 1240 i 1359), i podlega z tego tytułu ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym na podstawie ustawy zmienianej w art. 2, może złożyć wniosek o odstąpienie od tych ubezpieczeń i objęcie jej ubezpieczeniem emerytalno-rentowym na podstawie art. 16 ust. 2 pkt 4 ustawy zmienianej w art. 1.
2. Wniosek, o którym mowa w ust. 1, osoba zainteresowana składa wójtowi, burmistrzowi lub prezydentowi miasta, który wypłaca świadczenie pielęgnacyjne, specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna w terminie 6 miesięcy od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy.
3. Kopię wniosku, o którym mowa w ust. 1, wójt, burmistrz lub prezydent miasta, który wypłaca zainteresowanemu świadczenie pielęgnacyjne, specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna, przekazuje do Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego wraz z informacją o dniu wyrejestrowania zainteresowanego z ubezpieczeń społecznych na podstawie ustawy zmienianej w art. 2.

W miarę czytelne, tj.:
1) może przejść do KRUS,
2) ma na to 6 miesięcy i składa wniosek w MOPS,
3) MOPS wyrejestrowuje osobę i informuje o tym fakcie KRUS, razem z powodem (wnioskiem o przejście na KRUS).

Tak to widzę, choć ekspertem nie jestem, ja nie "Gość".

Źródło:
1) Dz. U. 2015 poz. 1506,
2) https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-r ... ikat-krus/
abc

Napisano: 26 lis 2015, 13:27

Nareszcie "abc" zrozumiał temat. 8-) :lol:
Gość

Napisano: 26 lis 2015, 15:09

Super - dziękuję bardzo abc !
Socjal 2

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU