czy matka ze znacznym może pobierać ŚP? - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 10 mar 2014, 10:15

tak i jeszcze niech na tą matkę wystąpi ktoś o ŚP...i będzie pięknie
~mer

Napisano: 10 mar 2014, 10:41

Jeszcze raz podkreślam, obecne zapisy wskazują wyłącznie na to, że niepełnosprawna w stopniu znacznym matka nie jest wykluczona z katalogu osób uprawnionych.
Ale nie można stąd od razu bezkrytycznie wywodzić, ze jjest uprawniona. Jesli spełnia przesłanki - oczywiscie tak.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 10 mar 2014, 10:54

Problem może być gdzie indziej tj. pytanie czy możemy mówić o osobie ze znacznym stopniem niepełnosprawności, że ona rezygnuje bądź nie podejmuje pracy. Na gruncie ustawy o promocji zatrudnienia ...... taka osoba nie może być zarejestrowana jako osoba bezrobotna
~ja

Napisano: 10 mar 2014, 11:27

ale dla nas jest ważniejsza ustawa o śr niż ustawa o promocji zatrudnienia
~ewalu

Napisano: 10 mar 2014, 11:33

@ja
ale prawo nie odmawia osobom niepełnosprawnym prawa do zakładania np. własnej działalności gospodarczej. Na pewno taka osoba może być rezygnujacą z zatrudnienia lub niepodejmująca go, pytanie czy stan zdrowia umożliwia jej sprawowanie opieki.
Wszyscy dobrze wiemy, ze spektrum schorzeń kwalifikujących do znacznego stopnia jest dość szerokie. Jeśli zatem matka nie jest w stanie wstać z łóżka bez asysty i sama nie jest w stanie egzystować bez pomocy innej osoby, to watpliwość czy jest w stanie zapewnić odpowiednią opiekę swojemu niepełnosprawnemu dziecku jest ogromna. W toku postepowania trzeba to zbadać i orzekać mając pewną wiedzę.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 10 mar 2014, 11:54

podejrzewam, że osoba leżąca, potrzebująca sama opieki nie wystąpiłaby o świadczenie pielęgnacyjne, bo chyba ktoś inny zajmuje się tym dzieckiem i matką, tak jak kronos79 trzeba stwierdzić co to za schorzenie i wtedy się zastanawiać i ewentualnie doradzić kto może jeszcze otrzymać śp
~Kati

Napisano: 10 mar 2014, 12:04

zwracam uwagę na jedną rzecz, miałam osobę z umiarkowanym, która starała sie o sp na żonę, wtedy odmówiłam, sko utrzymało decyzję moją w mocy tak jaj i wsa bo w orzeczeniu pan miał napisane: żadna praca i sko stwierdziło, że z takim zapisem nie może podjąć ani zrezygnować z pracy, sąd to podtrzymał nie ma sp
~dżela :-)

Napisano: 10 mar 2014, 12:06

zwracam uwagę, że zapis wcześniejszy zapis art. 17 ust. 1 pkt 2 nie dotyczył rodziców
~ewalu

Napisano: 10 mar 2014, 12:08

dżela masz rację, tylko osoba zdolna do pracy może jej nie podejmować
~Kati

Napisano: 10 mar 2014, 12:10

Właśnie ten problem podniosłem niedawno. Aczkolwiek jak wspomniał Kronos nikt nie może zabronić osobie ze znacznym stopniem niepełnosprawności prowadzić np. działalności gospodarczej a tym samym jeżeli zrezygnuje z jej prowadzenia to tym samym spełni treść art. 17 że rezygnuje lub nie podejmuje zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej.
~ja

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x