Czy mogę dorobić w wakacje? - Stare tematy

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 31 maja 2012, 12:20

elka
może i te pajace chciały poprawić zapisy i zrównać uprawnienia, ale wyszło jak zwykle, czyli do d.... Nie liczy się intencja tylko to co zapisane czarno na białym. Nikt nam nie pomaga. Urząd wojewódzki milczy, nie odpowiada na pytania, ministerstwo tylko na to co chce, Radca prawny z góry krzyczy \"tylko niech mnie pani nie pyta o tą durną ustawę\" i po wysłuchaniu problemu mówi \" a nie mówiłem, że durna ustawa?\" . Nie mam sił do tego bałaganu jaki teraz jest , cała idea nowej ustawy , czyli praca w terenie z rodzinami biologicznymi wzięła w łeb jeśli asystenci są od 2015r. Posłowie powinni odpowiadać materialnie za ustanawianie bubli prawnych.
~marynia

Napisano: 31 maja 2012, 13:31

zgadzam się w całej rozciągłości!!!
~elka

Napisano: 05 cze 2012, 11:50

Ale w nowej ustawie o pieczy nie ma kryterium dochodowego do pomocy na kontynuowanie nauki, wiec to zniesienie musi sie tyczyc tych wychowankow, ktorzy idą wg starej ustawy, ktorym odmówiono....
~marysia

Napisano: 06 cze 2012, 23:04

Z przeanalizowanego tekstu wynika, ze jesli mam wychowanke (stara) ktorej odmowiono pomocy gdyz przekraczala dochod to obecnie moze sie zwrocic z wnioskiem o pomoc i uzyskac pozytywna odpowiedz.
~Joanna

Napisano: 07 cze 2012, 1:07

Wychodzi faktycznie na to, że jest tak jak pisze ~Joanna, czyli wprowadziłem w błąd ~Mateusza (byłem na urlopie i nie zdążyłem zapoznać się z pracą naszych wybrańców narodu:( ).
Jest jeszcze jedna ciemna strona tej nowelizacji: od kiedy przyznać świadczenie (chyba od stycznia czyli wyrównanie - ale przepisy nie działają wstecz) i kogo uwzględniać tych, którym dochód przekroczył w zeszłym roku, dwa lata temu a może i siedem lat temu (dopiero kończą 25 lat) więc też się kwalifikują i co mamy ich wzywać? do tego dochodzi sprawa realizowania programu usamodzielnienia przez te lata kiedy nie otrzymywani świadczeń na kontynuację nauki. A co z pomocą na usamodzielnienie nadal te osoby nie będą się kwalifikować?
Gratulować intelektu ustawodawcy.
~Grzegorz

Napisano: 11 cze 2012, 10:17

co do usamodzielnienia to na pewno nie będą sie kwalifikować. ja się zastanawiam czy jak tym \"starym\" wychowankom wygasiłam pomoc na kontynuowanie nauki z powodu przekroczenia kryterium dochodowego to teraz na ich wniosek mam im przyznać? czy jeśli wygasiłam, a nie odmówiłam to nie mogę? chodzi mi o to czy jest różnica w wygaszeniu a odmówieniu? wygaszałam zgodnie z Kpa. według mnie nie ma. czekam na opinie innych. a z kwestią od kiedy teraz przyznac to wydaje mi się, że od czasu wejścia w zycie tej zmiany do ustawy, czyli 14 dni po ogłoszeniu
~Dora

Napisano: 22 sie 2012, 23:59

hmm...dziwne to wszystko, bo ostatnio pani z pcpr myślała, że wzrosła mi renta do 1100zł i chciała mnie poinformować, że nie mogę pobierać pomocy. wiec co pcpr to inne zasady? a to nowe kryterium dochodowe co wchodzi 1października tyczy sie także kontynuowania nauki? czyli ile można sobie dorobić do pomocy z pcpr?
~Lizi

Napisano: 23 sie 2012, 11:36

Lizi, widocznie pani nie wiedziała o zmianie ustawy.. aktualnie do pomocy na kontynuowanie nauki nie obowiązuje kryterium dochodowe, w związku z czym masz dalej uprawnienai do tej pomocy
~Dora

Napisano: 23 sie 2012, 13:35

Czyli muszę z nią porozmawiać jak wróci z urlopu. A jeśli wstrzyma mi pomoc, będę mogła się jakoś odwołać od jej decyzji? i gdzie to zrobić?
~Lizi

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x