odpowiedzialność solidarna rodziców - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 24 maja 2012, 22:56

Mam następujące pytanie: czy jeśli przykładowo matka nie spełnia przesłanek do odstąpienia od ustalenia opłaty za pobyt dziecka w RZ a ojciec może zostać z ww. opłaty zwolniony, to czy wydajecie dwie decyzje - jedną odstępującą a drugą ustalającą opłatę?

W przypadku gdy oboje zostaną zobowiązani sądzę, że można wydać jedną decyzję, z tym że otrzyma ją każda ze stron.

~m

Napisano: 25 maja 2012, 10:13

ja wydaje jedna decyzję na tego rodzica co się kwalifikuje i w decyjzi piszę, że za ponoszenie opłaty odpowiada solidarnie z matką dziecka, bo jeśli wydasz decyzję , że odstępujesz matce to na jakiej podstawie będziesz ojciec będzie mogł żądać od matki połowy solidarnej opłaty???
~Iza

Napisano: 25 maja 2012, 10:29

Iza, to jest ciekawe co piszesz! czy ktoś jeszcze tak robi??
~elka

Napisano: 25 maja 2012, 11:56

robicie uchwałe rady powiatu i dajecie w niej zapis że odstąpienie od opłaty może obejmować oboje rodziców jak i jednego z nich. Przeciez rodzice mogą prowadzić odrębne gosp. domowe i na podstawie zebranych dokumentów jeden może sie kwalifikować do ustalenia opłaty a drugi do odstąpienia
~zdzisiu

Napisano: 25 maja 2012, 13:00

Zdzisiu
Ja robię rozeznanie sytuacji i jeżeli rodzice prowadzą odrębne gospodarstwa badam możliwości każdego z nich. Wydaję 2 decyzje i np mogę matkę zwolnić a ojca nie. Bo tak wynika np. z sytuacji dochodowej. Nie wyobrażam sobie wydawania 1 decyzji gdy matka mieszka pod mostem w Szczecinie a ojciec w willi w Zakopanem /jest to sytuacja hipotetyczna, ale możliwa/

patrz na definicję - podaję skrót
Zatem istota odpowiedzialności solidarnej polega na tym, że każdy z dłużników zobowiązany jest wobec wierzyciela do spełnienia całego świadczenia, tak jakby był jedynym dłużnikiem. Wierzyciel może zaś - według swego wyboru - żądać spełnienia całości lub części świadczenia od wszystkich dłużników łącznie, od kilku z nich lub od każdego z osobna. Wierzyciel jest jednak zobowiązany przyjąć świadczenie od któregokolwiek z dłużników nawet wtedy, gdy zażądał spełnienia świadczenia od innego dłużnika. Uprawnienia i obowiązki stron zobowiązania solidarnego trwają do chwili całkowitego zaspokojenia wierzyciela. W razie częściowego zaspokojenia istnieją one nadal tylko w zakresie nie zaspokojonej części roszczenia wierzyciela.
Moim zdaniem Iza nie ma racji !
~marynia

Napisano: 25 maja 2012, 18:19

Do Izy - ojciec będzie domagał się zwrotu części opłaty z powództwa cywilnego, nas to już nie obchodzi - myślę, że źle robisz,

Do wszystkich prośba - piszcie na przykładach: u mnie rodzice mieszkają osobno, ojcu wystawiam decyzję o pełnej opłacie, matce decyzję o odstąpieniu od ustalenia opłaty biorąc pod uwagę sytuację dochodową, w obu decyzjach piszę że rodzice odpowiadają solidarnie i tyle, jak ojciec nie płaci to sprawa do egzekucji, a matka ma spokój
~Maria

Napisano: 25 maja 2012, 19:26

Całkowicie zgadzam się z Marią.
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny