czy mogę liczyć na pomoc? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 13 maja 2014, 19:06

Pracuje na świadczeniach od 1 maja tego roku. Jestem nowa, więc proszę o pomoc pracowników bardziej doświadczonych, z dłuższym stażem.
Z ustawą o świadczeniach myślę, ze sobie radzę. gorzej z tą nową, o zasiłkach dla opiekunów. Rozumiem, ze wracam świadczenia osobom, którym decyzje wygasły 30 czerwca 2012r. Wypłacam od 1 lipca 2013 do 14 maja b.r. naliczając odsetki - i tu nie wiem, do 14 czy 15 maja. Moim zdaniem do 14 bo od 15 mam płacić na bieżąco. Oczywicie tym, którzy się zakwalifikują. I jeszcze jedno, Proszę o wklejenie jak brzmiał art, 17 stan na 31 grudnia 2012r. W decyzjach przyznających poprzedniczki w uzasadnieniu nie ma brzmienia ww art. Jest krótko, przyznaję, co, na ile w jakiej wysokości. A ustawa jest tak poklejona i zapisana, że nie umiem odczytać co kiedy się zmieniało.
Bardzo proszę o wyrozumiałość.
Wiesia 2

Napisano: 13 maja 2014, 21:15

proszę :(
Wiesia 2

Napisano: 13 maja 2014, 21:24

Warunki do otrzymania świadczenia pielęgnacyjnego określone w art. 17 ustawy z 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych, w jego brzmieniu obowiązującym w dniu 31 grudnia 2012 r.:
Świadczenie pielęgnacyjne z tytułu rezygnacji z zatrudnienia przysługuje:

1) matce albo ojcu,
2) innym osobom, na których zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 lutego 1964r. - Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz.U. z 1964r. Nr 9, poz.59, z późn. zm.) ciąży obowiązek alimentacyjny, z wyjątkiem osób o znacznym stopniu niepełnosprawności.
3) opiekunowi faktycznemu dziecka
- jeżeli nie podejmuje lub rezygnuje z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w celu sprawowania opieki nad osobą legitymującą się orzeczeniem o niepełnosprawności łącznie ze wskazaniami: konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji oraz konieczności stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji, albo osobą legitymującą się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności.
Osobie innej niż spokrewniona w pierwszym stopniu, na której ciąży obowiązek alimentacyjny, przysługuje świadczenie pielęgnacyjne, w przypadku gdy nie ma osoby spokrewnionej w pierwszym stopniu albo gdy osoba ta nie jest w stanie sprawować opieki, o której mowa wyżej (art. 17 ust. 1a).

Zgodnie z art. 17 ust. 5 ustawy o świadczeniach rodzinnych, w jego brzmieniu obowiązującym w dniu 31 grudnia 2012r., świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje, jeżeli:
1) osoba sprawująca opiekę ma ustalone prawo do emerytury, renty, renty rodzinnej z tytułu śmierci małżonka przyznanej w przypadku zbiegu prawa do renty rodzinnej i innego świadczenia emerytalno-rentowego, renty socjalnej, zasiłku stałego, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego;
1a) osoba sprawująca opiekę ma ustalone prawo do świadczenia pielęgnacyjnego na inną osobę w rodzinie lub poza rodziną.
2) osoba wymagająca opieki:
a) pozostaje w związku małżeńskim, chyba że współmałżonek legitymuje się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności.
b) została umieszczona w rodzinie zastępczej, z wyjątkiem rodziny zastępczej spokrewnionej z dzieckiem, na której ciąży obowiązek alimentacyjny, albo, w związku z koniecznością kształcenia, rewalidacji lub rehabilitacji w placówce zapewniającej całodobową opiekę, w tym w specjalnym ośrodku szkolno -wychowawczym i korzysta w niej z całodobowej opieki przez więcej niż 5 dni w tygodniu z wyjątkiem zakładów opieki zdrowotnej;
3) osoba w rodzinie ma ustalone prawo do wcześniejszej emerytury na to dziecko;
4) osoba w rodzinie ma prawo do dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego, albo do świadczenia pielęgnacyjnego na tę lub inną osobę w rodzinie lub poza rodziną.
5) na osobę wymagającą opieki członek rodziny jest uprawniony za granicą do świadczenia na pokrycie wydatków związanych z opieką, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego lub dwustronne umowy o zabezpieczeniu społecznym stanowią inaczej.
~~xv

Napisano: 14 maja 2014, 13:10

Wiesia 2 pisze:Pracuje na świadczeniach od 1 maja tego roku. Z ustawą o świadczeniach myślę, ze sobie radzę.
pracujesz od 14 dni i radzisz sobie ze świadczeniami rodzinnymi
super tylko pogratulować
w takim razie za 14 dni, jako doświadczony pracownik radzić sobie będziesz z:
Wiesia 2 pisze:tą nową, o zasiłkach dla opiekunów
z.ziobro

Napisano: 14 maja 2014, 13:16

odsetki liczysz do 15 maja, nam na szkoleniu mówił, że jesli osoba ma bez żadnej przerwy prawo od lipca to zapis w decyzji jest taki od 1 lipca 2013 na czas trwania orzeczenia. chyba że osoba pracowała np. wrzesien i póżniej i do tej pory nie to przyznajesz od 1.07.2013 do 31. 08 i od 1.10 na czas orzeczenia, a odmawiasz od 01.09. do 30.09 z powodu aktywności zawodowej.
aga2385
Stażysta
Od: 07 kwie 2014, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 14 maja 2014, 17:36

xv oraz aga2385 dziękuję za odpowiedź.
z.ziobro za twoją pomoc również dziękuję. Słyszałam, że są na tym forum osoby, które nie dość, ze nie pomogą to jeszcze ironicznie odpowiedzą. Taka jest twoja odpowiedź. Dla twojej informacji. Ze świadczeniami sobie radzę bo w latach 2006-2008 oraz 2011-2012 pracowałam w świadczeniach na zastępstwo. Do 1 maja tego roku miałam przerwę. Przed rozmową o pracę przygotowałam sie, poczytałam. Nie znalazłam aż tyle zmian. Dochody utracone i uzyskane funkcjonowały już gdy pracowałam z ustawą. Zmiany w tym zakresie sa niewielkie a ja w miarę kumata i ogarnęłam. ZDO to nowość i dzięki, że dobrze mi życzysz.
Wiesia 2

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x