czy mogę przyznać dodatek?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: DM/ŚW/SR/FA
- Kontakt:
czy mogę przyznać dodatek?
Witam.
Świadczeniobiorca przyniósł wniosek z zaznaczonym tytułem prawnym do zajmowanego lokalu: pkt i (bez tytułu prawnego, ale oczekujący na dostarczenie przysługującego lokalu zamiennego lub socjalnego). Pytanie me brzmi czy mogę przyznać dodatek? Jak tak to co ma mi dostarczyć? Nadmienię, że to lokal socjalny.
Świadczeniobiorca przyniósł wniosek z zaznaczonym tytułem prawnym do zajmowanego lokalu: pkt i (bez tytułu prawnego, ale oczekujący na dostarczenie przysługującego lokalu zamiennego lub socjalnego). Pytanie me brzmi czy mogę przyznać dodatek? Jak tak to co ma mi dostarczyć? Nadmienię, że to lokal socjalny.
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
Re: czy mogę przyznać dodatek?
dowiedz się u zarządcy o co chodzi(zadzwoń) pewnie ma eksmisje...i czeka na lokal zamienny, jednak w wyroku musi być zapis ze przysluguje mu lokal zamienny...jesli jest ok...nalezy sie dodatek...tzn to bedzie tytuł prawny:)AnetaAnnaS. pisze: 24 cze 2021, 10:29 Witam.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Nie ma podpisanej nowej umowy. Jest to lokal socjalny i Pani od socjali napisała mi że jest bezumowne użytkowanie.
-
- VIP
- Kontakt:
aaa to jest inna kwestia...bezumowne użytkowanie, czyli nie została przedłużona umowa i wydaje mi się że jest brak tytułu prawnego do lokalu...też miałam taką sytuacjęAnetaAnnaS. pisze: 24 cze 2021, 12:19 Nie ma podpisanej nowej umowy. Jest to lokal socjalny i Pani od socjali napisała mi że jest bezumowne użytkowanie.
bez tytułu, ale oczekujący jest najczęściej przy eksmisji z lokalu...i w wyroku sądu ma zapis, że należy mu się lokal zamienny...wtedy nadal mieszka w danym lokalu co go eksmitowali dopóki gmina nie zapewni mu kolejnego lokalu...zarządca zaznacza ten tytuł bo chce byśmy płacili...

-
- VIP
- Kontakt:
jeżeli masz na piśmie od zarządcy, że bez umowy jest...cóż wydajesz decyzję odmowną z racji na brak tytułu prawnego do lokalu. Ale miej to lepiej na piśmie:):-) pisze: 24 cze 2021, 12:49aaa to jest inna kwestia...bezumowne użytkowanie, czyli nie została przedłużona umowa i wydaje mi się że jest brak tytułu prawnego do lokalu...też miałam taką sytuacjęAnetaAnnaS. pisze: 24 cze 2021, 12:19 Nie ma podpisanej nowej umowy. Jest to lokal socjalny i Pani od socjali napisała mi że jest bezumowne użytkowanie.
bez tytułu, ale oczekujący jest najczęściej przy eksmisji z lokalu...i w wyroku sądu ma zapis, że należy mu się lokal zamienny...wtedy nadal mieszka w danym lokalu co go eksmitowali dopóki gmina nie zapewni mu kolejnego lokalu...zarządca zaznacza ten tytuł bo chce byśmy płacili...lub robi to bo źle interpretuje ten zapis
-
- Stażysta
- Kontakt:
A czy mogę prosić o wzór takiej decyzji? Nie miałam takiego przypadku i nie wiem jak to ugryźć. 

-
- VIP
- Kontakt:
jeżeli np wysłałaś pismo do zarządcy z zapytaniem o tytuł prawny do lokalu ww. wnioskodawcy...zarządca odpisał co i jak...że nie ma tytułu prawnego wtedy zawiadamiasz wnioskodawce art. 10 par 1 kpa że może się zapoznać z aktami sprawyAnetaAnnaS. pisze: 24 cze 2021, 13:01 A czy mogę prosić o wzór takiej decyzji? Nie miałam takiego przypadku i nie wiem jak to ugryźć.![]()
"Stosownie do art.10§1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r.- Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2021 r. poz. 735) informuję, iż przysługuje Panu prawo do zapoznania się z aktami sprawy zebranymi w związku z wydaniem decyzji dotyczącej dodatku mieszkaniowego oraz prawo do wypowiedzenia się co do zebranych dowodów i materiałów w ciągu 7 dni od daty otrzymania niniejszego pisma. Wyznaczony termin liczy się od dnia następnego po dniu doręczenia niniejszego pisma.
Akta sprawy dostępne są w ....
Stawiennictwo nie jest obowiązkowe.
...a następnie wydajesz decyzję odmowną z racji na brak tytułu prawnego do lokalu (żeby mieć przyznany dodatek mieszkaniowy należy posiadać tytuł prawny do lokalu) art.2 ustawy o dod. mieszk.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Bardzo mocno dziękuję. 

-
- VIP
- Kontakt:
upewnij się, czy faktycznie zarządca stwierdzi brak tytułu do lokalu...to oni mają potwierdzić na piśmie by było jasne...i nie ma za co:)
Oprócz czy mogę przyznać dodatek? - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
umowa użyczenia a śmierć użyczającego
Prośba o pomoc
Nowy poselski projekt ustawy o zmianie ustawy o dodatkach mieszkaniowych
Dodatek a nie zamieszkiwanie w lokalu
brak tytułu prawnego do lokalu
Prośba o pomoc
nowy wzór wniosku o dodatek mieszkaniowy
dla kogo wypłata DM od 1 lipca?
wzór decyzji
oświadczenie wnioskodawcy o dochodzie
wyliczenia do czynszu
Dodatki mieszkaniowe
Uchwała - deklaracja o dochodach
Informacja dla zarządców
Osadzenie wnioskodawcy w zakładzie karnym
Wzór decyzji + podstawa prawna od 01.07.2021 r.