czy moge ubiegac sie o zasiłek dla opiekuna na chora matke?? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 07 sie 2014, 15:23

Czy mogę ubiegać się o zasiłek dla opiekuna jeśli dawno temu pobierałem świadczenie pielęgnacyjne na matkę, następnie odebrane z mocy prawa, z orzeczeniem ważnym do końca września 2013r., i nowym orzeczeniem ważnym od lipca 2014r.
czy dobrze rozumiem , że wyrównanie tego zasiłku do końca września mi przysługuje, oczywiście cały czas opiekuje się matka, prac niestety podjąc nie moglem, nic się w tej kwestii nie zmieniło??
i jeśli jest taka przerwa miedzy tymi orzeczeniami to czy mogę ubiegać się o ten zasiłek teraz??

Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie Bogdan
Boguś

Napisano: 07 sie 2014, 15:44

W praktyce pokaże to orzecznictwo, ale warto spróbować, a w przypadku negatywnej decyzji odwołać się do SKO.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 07 sie 2014, 15:57

Boguś ja jestem w podobnej sytuacji jak ty! Złożyłam już wniosek w Mops,a teraz czekam na decyzję jak będzie negatywna to też się będę odwoływać do Sko. Tak że składaj wniosek i nie czekaj bo masz na to czas tylko do 15 września
Basia66

Napisano: 07 sie 2014, 19:48

Z tego co udałomi się dowiedzieć to wyrównanie przysłuje, z tym że ciekaw jestem czy w zwiąku z tą przerwą między orzeczeniami mogę wnioskować o bieżący zasiłek.
W ops nie bardzo wiedzieli co mi powiedziec, dlatego też pytam tutaj.
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Boguś

Napisano: 08 sie 2014, 8:23

oczywiście , że mogą ubiegać o bieżące Zdo i im się należy niw widzę problemu dlaczego nie !
dżela

Napisano: 08 sie 2014, 9:21

Dżela jak się należy bieżący ZDO to dlaczego u nas panie w Mopsie stwarzają takie trudności i nie chcą go przyznać
Basia66

Napisano: 08 sie 2014, 9:32

należy się i wyrównanie i bieżące zdo
abc

Napisano: 08 sie 2014, 9:36

żadne wyrównanie się należy jak jest przerwa między orzeczeniami
sss

Napisano: 08 sie 2014, 9:39

miałam na myśli że nie przysługuje tylko wyrównanie z okresu przerwy między orzeczeniami
sss

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x