Czy możemy wymagać zaświadczenia lekarskiego? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 06 kwie 2017, 7:49

Czy pracownik socjalny może wymagać zaświadczenia lekarskiego gdy podejrzewamy, że klientka jest w ciąży? Nadmieniam, iż jest to osoba pozbawiona władzy rodzicielskiej nad 3 dzieci...
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu.
Julia32
Referent
Od: 17 mar 2016, 9:51
Zajmuję się: PS

Napisano: 06 kwie 2017, 8:28

ja bym się nie posunęła do takiego działania. Moim osobistym zdaniem nie możemy żądać takiego zaświadczenia
ewkaa
Stażysta
Od: 09 lut 2017, 9:31
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 06 kwie 2017, 19:28

A do czego jest Ci potrzebne to zaświadczenie i jeśli jest w ciąży to co w tej chwili wnosi Ci to do sprawy? Bo musisz mieć mocno ugruntowany powód że wymagasz zaświadczenia np. Klientka zazywa narkotyki, jest alkoholika i zagraża zdrowiu i życiu dziecka
BorysB
Praktykant
Od: 20 mar 2017, 21:37
Zajmuję się: Ps

Napisano: 07 kwie 2017, 8:23

Klientka ma problem alkoholowy, często "znika" z miejsca zamieszkania, w naszej ocenie zagraża zdrowiu i życiu dziecka...
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu.
Julia32
Referent
Od: 17 mar 2016, 9:51
Zajmuję się: PS

Napisano: 07 kwie 2017, 11:01

Osobiste zdanie.. Bardziej chodzi tutaj jak to wygląda od strony prawnej.
Polecacam stronę internetową z wykończeniami http://wykonczenia-wnetrz.pro i remontami.
szocik22
Praktykant
Od: 07 kwie 2017, 10:58
Zajmuję się: informatyka

Napisano: 10 kwie 2017, 10:09

szocik22 pisze:Osobiste zdanie.. Bardziej chodzi tutaj jak to wygląda od strony prawnej.

można się powołać na art 107 ust 5d jeśli rzeczywiście jest to nam niezbędne do ustalenia prawa do świadczeń. Jeśli jest przyznana asystentura to może asystent mógł by wyegzekwować, ale tego nie wiem czy maja jakiś zapis w swojej ustawie. My nie mamy więc nie możemy. ot moja interpretacja i nadal OSOBISTE ZDANIE :p
ewkaa
Stażysta
Od: 09 lut 2017, 9:31
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 10 kwie 2017, 11:06

Julia32 pisze:Klientka ma problem alkoholowy, często "znika" z miejsca zamieszkania, w naszej ocenie zagraża zdrowiu i życiu dziecka...
zgodnie z kk:
Art. 157a. § 1. Kto powoduje uszkodzenie ciała dziecka poczętego lub rozstrój zdrowia zagrażający jego życiu, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§ 2. Nie popełnia przestępstwa lekarz, jeżeli uszkodzenie ciała lub rozstrój zdrowia dziecka poczętego są następstwem działań leczniczych, koniecznych dla uchylenia niebezpieczeństwa grożącego zdrowiu lub życiu kobiety ciężarnej albo dziecka poczętego.

§ 3. Nie podlega karze matka dziecka poczętego, która dopuszcza się czynu określonego w § 1.

Miałem podobna sprawę, prokuratura i sąd nie znalazły podstawy do postępowań przeciwko pijącej kobiecie w ciąży.
Mimo tego pisałem aby mieć tzw DUPOKRYJKI!!!
piterrr
Stażysta
Od: 16 gru 2014, 15:08
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x