wiarygodność podpisu - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 05 kwie 2017, 19:42

Witajcie koledzy i koleżanki po fachu,
od niedawna jestem pracownikiem socjalnym szpitala i mam pewien problem.
Mianowicie przebywa pacjent, któremu trzeba ustalić stopień niepełnosprawności, pan jest niepełnosprawny fizycznie,jest przytomny ale nie jest świadomy. Pan nie jest w stanie złożyć podpisu. Rodzina złożyła już wniosek o ustalenie prawnego opiekuna, ale szpital lada dzień chce wypisać pacjenta do ZOL dlatego rodzinie zależy na czasie żeby złożyć wniosek o stopień niepełnosprawności bez orzeczenia sądu o prawnym opiekunie.
Panie z OPSu naciskają aby pacjent pod wnioskiem odbił swój palec, a ja jako pracownik socjalny potwierdziła wiarygodność podpisu. Co w takiej sytuacji byście zrobili? Bo ja boję się tego podpisać, gdyż Panie z OPS mówią, że to zgodne z prawem, a ja uważam, że wręcz odwrotnie.
Agnieszka123456
Praktykant
Od: 05 kwie 2017, 19:24
Zajmuję się: ps

Napisano: 06 kwie 2017, 7:53

Jeżeli chodzi o formę pisemną to:
Art. 79 Kodeksu cywilnego - Osoba niemogąca pisać, lecz mogąca czytać może złożyć oświadczenie woli w formie pisemnej bądź w ten sposób, że uczyni na dokumencie tuszowy odcisk palca, a obok tego odcisku inna osoba wypisze jej imię i nazwisko umieszczając swój podpis, bądź też w ten sposób, że zamiast składającego oświadczenie podpisze się inna osoba, a jej podpis będzie poświadczony przez notariusza lub wójta (burmistrza, prezydenta miasta), starostę lub marszałka województwa z zaznaczeniem, że został złożony na życzenie niemogącego pisać, lecz mogącego czytać.
mamala
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:47
Zajmuję się: ps,św, stypendia

Napisano: 06 kwie 2017, 10:18

Art. 63. § 3. Podanie wniesione pisemnie albo ustnie do protokołu powinno być podpisane przez wnoszącego, a protokół ponadto przez pracownika, który go sporządził. Gdy podanie wnosi osoba, która nie może lub nie umie złożyć podpisu, podanie lub protokół podpisuje za nią inna osoba przez nią upoważniona, czyniąc o tym wzmiankę obok podpisu.

Moim zdaniem odcisk jest zbędny
anula1991
Praktykant
Od: 06 kwie 2017, 10:12
Zajmuję się: pracownik socjalny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x