Pani w dniu 15-03-2021 złożyła dwa wnioski:
1. Pierwszy o uchylenie dodatku z tytułu przebywania na urlopie wychowawczym
2. Drugi o przyznanie zasiłku rodzinnego na nowo narodzone dziecko
Czy mogę wydać jedną decyzję na te dwa wnioski?
czy musze na najpierw zrobić uchylenie, potem czekać aż się uprawomocni i znów ją zmienić i przyznać zasiłek na nowe dziecko??
Czy można jedną decyzję na dwa wnioski???
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ZR, FA, wszystko
- Kontakt:
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Re: Czy można jedną decyzję na dwa wnioski???
Dwie osobne decyzje. Teoretycznie powinieneś czekać na aż uprawomocni się decyzja bo maa wpływ na główną decyzję ale Pani jak chce pieniądze wcześniej to przyjdzie i zrzeknie Ci się prawa do odwołania.
-
- VIP
- Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
- Kontakt:
a Pani przypadkiem nie miała płaconego zasiłku chorobowego skoro urodziło się dziecko ? i pobierała dodatek ?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ZR, FA, wszystko
- Kontakt:
Pani twierdzi, że nie miała zasiłku chorobowego ale też dokładnie nie wie od kiedy ten wychowawczy jest zakończony, napisała podanie o uchylenie od marca więc tak zrobię, żeby już nie płacić ale dziecko urodziło się w lutym. Pani obecnie wie tylko tyle, że będzie miała zasiłek macierzyński ale nie wiadomo jeszcze kiedy.
Powinnam zatem policzyć dochód z zatrudnienia normalnie, bo przy dodatku była utrata??
Czy powinnam wnioskować do pracodawcy z zapytaniem od kiedy Pani nie przebywa na urlopie wychowawczym?
Powinnam zatem policzyć dochód z zatrudnienia normalnie, bo przy dodatku była utrata??
Czy powinnam wnioskować do pracodawcy z zapytaniem od kiedy Pani nie przebywa na urlopie wychowawczym?
-
- VIP
- Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
- Kontakt:
po pierwsze napisz do ZUS czy strona pobierała zasiłek chorobowy - myślę, że była na pewno na chorobowym i najlepszą informację otrzymasz na ten temat z ZUS
po drugie za luty to już na pewno zwrot dodatku od dnia narodzin dziecka, choć pewnie wcześniej już będzie zwrot
ja po pierwsze ustaliłabym w ZUS co z zasiłkiem chorobowym, czy miała i od kiedy - otrzymasz odpowiedź od kiedy uchylić dodatek, no i czy liczyć dochód z chorobowego, czy z macierzyńskiego
po drugie za luty to już na pewno zwrot dodatku od dnia narodzin dziecka, choć pewnie wcześniej już będzie zwrot
ja po pierwsze ustaliłabym w ZUS co z zasiłkiem chorobowym, czy miała i od kiedy - otrzymasz odpowiedź od kiedy uchylić dodatek, no i czy liczyć dochód z chorobowego, czy z macierzyńskiego
Oprócz Czy można jedną decyzję na dwa wnioski??? - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
zasiłek pielęgnacyjny a koordynacja
Niepełnoletnia matka
odliczenie 13 emerytury ja zrobic
orzeczenie o niepełnosprawności a ustawa covidowa
Umowa trójstronna o staż zawodowy
Becikowe brak ubezpieczenia u ojca dziecka
Jak wyliczyć składkę zdrowotną ???
czy w tej sytuacji też przedłużenie COVID?
wyrok TK sygn. akt K38/13 - odnośnik nr.7) do art. 17 ust. 1b
Czy należy się wyrównanie ZP
sygnity - zestawienie wydanych decyzji. Proszę o pomoc
Urząd Skarbowy a PIT
czyste powietrze-osoby wch w skład gosp domowego!!!!
Przedłużenie zp COVID a orzeczenie ZUS
mąż na żonę - świadczenie pielęgnacyjne
jak to jest z utratą dochodu z roku bazowego i po bazowym