czy można nie zapłacić odsetek od nienaleznie pobranych świadczeń - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 18 kwie 2010, 16:39

witam
30 listopada 2009 przerwałam urlop wychowawczy u starego pracodawcy i 1 grudnia zaczęłam pracę w nowje firmie. od sierpnia 2008 roku pobierałam 400zł miesięcznie dodatku z tytułu sprawowania opieki nad dzieckiem podczas urlopu wychowawczego. stosowane papiery -czyli świadectwo pracy i nową umowę - dostarczyłam do mopsu 14 grudnia. 10 stycznia przyszła mi decyzja z mops-u o wszczęciu woec mnie postępowania o nienależnym pobraniu świadczenia w grudniu. decyzja o zwrocie 400zł przyszła mi 16 kwietnia 2010 roku. dodatkowo mam zapłacić odsetki za nienależnie pobrane świadczenia. moje pytanie zatem,dlaczego ja mam płącić te odsetki, jeśli to mops zwlekał z wydaniem decyzji aż 3 miesiące....
czy mogę się od tych odsetek odwoływać....bo to absurd,ze mam płacić za ociąganie się mopsu....
proszę o pomoc....
z góry dziękuję ata
~ata

Napisano: 18 kwie 2010, 17:48

na wydanie decyzji jest 30 dni, więc nie wierzę że 3 m-ce czekałaś na decyzję.
~jaa

Napisano: 18 kwie 2010, 22:50

czyi mogę walczyć o niepłacenie odestek...
bo na serio decyzję podjęli 7 kwietnia,a dostałam ją 16 kwietnia-w zeszły piątek....inaczej bym nie pisała....
a jeszcze jedno pytanko,czy te 30 dni na ich decyzję liczy się od dnia wpłynięcia do nich mojego pisma i czy to jest 30 dni roboczych,czy kalendarzowych...
pozdrawiam,ata
~ata

Napisano: 19 kwie 2010, 10:03

Witam.
Mam podobną sytuację. !2.12 2009r otrzymałam pierwsze zawiadomienie (z dnia 02.12.2009r) o wszczęciu postępowania o nienależnym pobraniu świadczenia za sierpień i wrzesień 2009r, 13.01.2010r otrzymałam orzeczenie (z dn. 21.12.2009r) o uchyleniu decyzji o przyznaniu świadczenia za w/w miesiące,
a 30.03.2010r otrzymałam drugie zawiadomienie (z dn. 17.03.2010r) o wszczęciu z urzędu postępowania w sprawie nienależnie pobranego świadczenia za w/w miesiące.

Teraz pytanie zasadnicze - jeśli zapadnie decyzja (nie wiadomo kiedy) o zwrocie nienależnie pobranego świadczenia - od kiedy będą liczyć się odsetki?
18 listopada zostało złożone oświadczenie, na podstawie którego MOPS podjął swoje mozolne działania.

I jeszcze jedno pytanie. Czy MOPS ma prawo wydać decyzję o pobraniu tego nienależnie pobranego świadczenia z pieniędzy, które MOPS w innej sprawie ma wypłacić bez zgody uprawnionej osoby???
pozdrawiam
~Małgorzata

Napisano: 19 kwie 2010, 11:08

małgorzato tryb postępowania, ktory opisujesz wyżej jest zgodny z kpa , dlatego strona powinna informować o razu o zmianie danej sytuacji i wtedy można za zgodą strony uchylić decyzję i nie ma nienależnie pobranego świadczenia. Tak procedura się wydłuża: dwa wszczęcia postępowań i dwie decyzje i terminy, ktore muszą być zachowane zgodnie z kpa.Jedna rada wszystko zgłaszać od razu i wtedy nie tak długiego trybu postępowania. Myślicie , że oni w MOPSIE się cieszą z takiego obrotu sprawy. Nienależnie pobrane świadczenia przepis wręcz nakuzuje potrącić z bieżąco wypłacanego świadczenia.
~elf

Napisano: 19 kwie 2010, 15:36

właśnie wróciłam z mopsu i kila pań,u których byłam prawie mnie wyśmiała,że przyhcodze z taka sprawą.....że nie chce im zapłacić samych odsetek.....powiedziały też,że nawet jesli wpłacę samo 400zł,to i tak będe mi biegły odsetki-tylko ja pytam od czego,bo zaadnicza część zapłacę.....w mopsie PARODIA goni PARODIĘ....jakbym miała więcej czasu,pewnie bym walczyła....ale teraz dzwonię do wiessa-może on to poruszy u siebie w radio zet...
pozdrawiam...
p.s. mops to państwo w państwie,które żeruje na uczciwości zwykłych obywateli i wykorzystuje każdą okazję do ściągania kasy....
p.s.2. zostałam potrakotwana jak osoba, która wyłudza świdczenia-szkoda słów....
~ata

Napisano: 20 kwie 2010, 22:31

jednak nadal nikt nie napisał, od kiedy będą naliczane odsetki.
~Małgorzata

Napisano: 21 kwie 2010, 15:24

nienależne świadczenia są za grudzień więc odsetki nalicza się od 1 stycznia do dnia spłaty zobowiązania
~Jagoda

Napisano: 27 kwie 2010, 2:00

jak wpłacisz 400zł, to zaliczą Ci pewnie proporcjonalnie, część na kw. główną i część na odsetki.. dalsze odsetki będą lecieć od nieuregulowanej kwoty głównej..
co do spłaty, to dokonać można jej od razu.. zaraz po wszczęciu postępowania.. jeżeli oczywiście nie zamierzasz się później odwoływać od decyzji.. odsetki wówczas nalicza się tylko do dnia spłaty.. ale można też czekać na wszczęcie postępowania, potem określenie świadczeń jako nienależnie pobranych i w końcu żądanie zwrotu.. każda z tych decyzji musi się uprawomocnić, do tego na wydanie każdej MOPS ma 30 dni max nawet 60dni..
~greg

Napisano: 30 kwie 2010, 10:03

ja na twoim miejscu zlozylabym wniosek O UMORZENIE zwrotu calej kwoty. dlaczego nie informujecie dziewczyny ze JEST taka mozliwosc? jezeli masz ciezka sytuacje materialna [ a kto dzisiaj nie ma] burmistrz MA OBOWIAZEK umorzyc. nie daj sie zastraszyc ,,paniom z mops\'\' w ogole nie dyskutuj wszystko zalatwiaj pisemnie i w razie odmowy odwolaj sie do sko a potem do sadu.
~alicja

Strona 1 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x