czy można nie zapłacić odsetek od nienaleznie pobranych świadczeń - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 17 sie 2012, 17:11

Masz rację Migotko. Tak to się właśnie odbywa, w całej Polsce. Świadczeniobiorcy szybciej kłamią niż oddychają (większość), ale to urzędnik zawinił. AMEN
~Ewa

Napisano: 07 wrz 2013, 17:30

witam.wlasnie dostalam decyzje o spacie nienaleznie pobranych alimentow i zasilku rodzinnego (za 4lata) wraz z odsetkami.od paz 2009r mieszkam w niemczech(dziecko mieszka w pl).nie pracowalam.chodzilam do szkoly.w pl pobieralam rodzinne i zaliczke.w styczniu tego roku podjelam prace i zglosilam do gops,u zeby wstrzymali mi wyplate.i teraz musze zwrocic.OK jezeli nie slusznie pobieralam to musze ale dlaczego odsetki(panie w gopsie wiedzialy ze mieszkam w de i zawsze tylko powtarzaly ze jezeli tylko podejme prace musze je powiadomic i tak zrobilam) moge zadac umorzenia zaplaty odsetek?
~mala

Napisano: 12 lis 2013, 9:37

Mam taki sam problem. Osoba złożyła pismo z prośbą o umorzenie samych odsetek. Mam wątpliwość czy mogę? Prosze pomóżcie.
~ali

Napisano: 12 lis 2013, 10:20

ustawa nie przewiduje umorzenia samych odsetek - kwotę główną wraz z odsetkami lub część kwoty głównej z odsetkami. Jeśli spłaciła całą kwotę główną to piszesz pismo że ustawa nie przewiduje umorzenia samych odsetek. A jeśli ma do spłaty jeszcze i kw główną i odsetki to rozpatrujesz to jako umorzenie całości i w uzasadnieniu piszesz, że nie można umorzyć samych odsetek więc organ rozpatrzył wniosek jako umorzenie i tego i tego
~migotka

Napisano: 13 lis 2013, 16:32

Kochana a dlaczego brałaś kasę wiedząc o tym, że pracujesz i zarabiasz tyle, że dochód na pewno przekroczy próg dochodowy kwalifikujący do zasiłku. Fajnie jest brać co miesiąc dodatkowy grosz i zwalić winę na wszystkich tylko nie na siebie. Bo dzieci, bo to i tamto to tlko usprawiedliwiasz siebie, że postąpiłaś nienależycie.
~re

Napisano: 31 lip 2018, 14:25

nie trzeba czekać na decyzję można wpłacić wcześniej nienależnie pobrane świadczenia wtedy są mniejsze odsetki.
miła
Referent
Od: 23 mar 2016, 10:02
Zajmuję się:

Strona 3 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x