czy można skierować do DPS jeżeli lekarz na zaświadczeniu zaznaczy \"nie wymaga całodobowej opieki\" - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 12 wrz 2011, 10:49

pytanie j.w.
~ala

Napisano: 12 wrz 2011, 20:56

Myślę,że nie.To by znaczyło,że jednak osoba jest zdolna to samodzielnej egzystencji.
~ala

Napisano: 12 wrz 2011, 21:23

Dzisiaj jest, jutro nie.

Decyzję o skierowaniu do DPS podejmuje kierownik Ośrodka Pomocy na podstawie wywiadu i również zaświadczeń lekarskich.

Nie wiem w jakiej kwestii też pytasz ? Czy chcesz na podstawie tego zaświadczenia dać decyzję odmowną ? Czy chcesz kogoś skierować a poprostu boisz się, że ktoś Ci zarzuci, że dałaś decyzję kierującą a z dokumentów wynika iż osoba nie wymaga całodobowej opieki ?
~Maciek

Napisano: 13 wrz 2011, 11:51

właśnie chcę skierować, bo osoba jest samotna, nie ma żadnej pomocy ze strony dalszych krewnych i mieszka w bardzo złych warunkach, leczy się w PZP. To tragiczne warunki mieszkaniowe są główną przesłanką do umieszczenia w DPS bo klient sobie nieźle jeszcze radzi w środowisku. Umieszczenie go zapewniłoby mu godziwy dach nad głową. Ale problem w tym, że chodzi, nawet jeździ na rowerze i jest dosyć aktywny i własnie lakarz na zaświadczeniu zaznaczył, że nie wymaga całodobowej opieki. Stąd moje wątpliwości, czy w ogóle można kierować. Na inne mieszkanie nie ma szans ale to już inna historia :)
~ala

Napisano: 13 wrz 2011, 12:19

hmmmm trudna sprawa. Co na to kierownik ?
Jeśli te warunki zagrażają jego zdrowiu ( robaki, grzyb, zimno bez ogrzewania w zimie ), może zamiast płacić za niego co miesiąc za DPS dajcie mu jakąs celówke na remont mieszkania.
~Maciek

Napisano: 14 wrz 2011, 1:44

dps to nie szpital geriatryczny - wystarczy, ze klient wyraza zgode na dps - tam otrzyma odpowiednią terapie zajęciową, wsparcie, itp.....
~prac.socjal.

Napisano: 14 wrz 2011, 10:08

Tytułów upoważniających do skierowania do dps jest wiele, nie tylko stan zdrowia.
Do pewnego domu pomocy społecznej kierowano starszą panią. Jednym z warunków było posiadanie zaświadczenia od lekarza psychiatry.
I lekarz psychiatra wypełnił przedstawiony mu przez OPS druczek: \"skarży się na bóle kręgosłupa\".
I to wystarczyło. Z kompletem stosownych zaświadczeń skierowano panią do dps.
~jan

Napisano: 14 wrz 2011, 11:13

I myśle, że to jest zdrowe podejście do tematu. Jak gmina ma kase i chce umieścić, a ma ku temu przesłanki niekoniecznie zdrowotne (chociaż w tym przypadku osoba nie jest zdrowa) to dalczego by nie umieścić.
Ja zawsze będe powtarzał decyzję o umieszczeniu podejmuje Kierownik OPS , a nie lekarz. HE he he
~Maciek

Napisano: 14 wrz 2011, 13:06

dziękuje bardzo za pomoc :)
~ala

Napisano: 15 wrz 2011, 17:02

A ja uważam,że DPS to nie sanatorium i posiadanie złych warunków mieszkalnych nie jest powodem do umieszczenia takiej osoby,czy ta Pani wyraża zgodę na pójcie do DPS a nie lepiej stworzyc jej warunki w miejcu zamieszkania np.przez zakup kontenera mieszkalnego i wtedy będzie niższy koszt dla gminy niż opłata za DPS przez wiele lat skoro ta Pani nie wymaga takiej pomocy i to lekarz kieruje a nie jak ktos wcześniej napisał kierownik.
~Iza

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x