Decyzję o skierowaniu do DPS podejmuje kierownik Ośrodka Pomocy na podstawie wywiadu i również zaświadczeń lekarskich.
Nie wiem w jakiej kwestii też pytasz ? Czy chcesz na podstawie tego zaświadczenia dać decyzję odmowną ? Czy chcesz kogoś skierować a poprostu boisz się, że ktoś Ci zarzuci, że dałaś decyzję kierującą a z dokumentów wynika iż osoba nie wymaga całodobowej opieki ?
właśnie chcę skierować, bo osoba jest samotna, nie ma żadnej pomocy ze strony dalszych krewnych i mieszka w bardzo złych warunkach, leczy się w PZP. To tragiczne warunki mieszkaniowe są główną przesłanką do umieszczenia w DPS bo klient sobie nieźle jeszcze radzi w środowisku. Umieszczenie go zapewniłoby mu godziwy dach nad głową. Ale problem w tym, że chodzi, nawet jeździ na rowerze i jest dosyć aktywny i własnie lakarz na zaświadczeniu zaznaczył, że nie wymaga całodobowej opieki. Stąd moje wątpliwości, czy w ogóle można kierować. Na inne mieszkanie nie ma szans ale to już inna historia
hmmmm trudna sprawa. Co na to kierownik ?
Jeśli te warunki zagrażają jego zdrowiu ( robaki, grzyb, zimno bez ogrzewania w zimie ), może zamiast płacić za niego co miesiąc za DPS dajcie mu jakąs celówke na remont mieszkania.
Tytułów upoważniających do skierowania do dps jest wiele, nie tylko stan zdrowia.
Do pewnego domu pomocy społecznej kierowano starszą panią. Jednym z warunków było posiadanie zaświadczenia od lekarza psychiatry.
I lekarz psychiatra wypełnił przedstawiony mu przez OPS druczek: \"skarży się na bóle kręgosłupa\".
I to wystarczyło. Z kompletem stosownych zaświadczeń skierowano panią do dps.
I myśle, że to jest zdrowe podejście do tematu. Jak gmina ma kase i chce umieścić, a ma ku temu przesłanki niekoniecznie zdrowotne (chociaż w tym przypadku osoba nie jest zdrowa) to dalczego by nie umieścić.
Ja zawsze będe powtarzał decyzję o umieszczeniu podejmuje Kierownik OPS , a nie lekarz. HE he he
A ja uważam,że DPS to nie sanatorium i posiadanie złych warunków mieszkalnych nie jest powodem do umieszczenia takiej osoby,czy ta Pani wyraża zgodę na pójcie do DPS a nie lepiej stworzyc jej warunki w miejcu zamieszkania np.przez zakup kontenera mieszkalnego i wtedy będzie niższy koszt dla gminy niż opłata za DPS przez wiele lat skoro ta Pani nie wymaga takiej pomocy i to lekarz kieruje a nie jak ktos wcześniej napisał kierownik.
Oprócz czy można skierować do DPS jeżeli lekarz na zaświadczeniu zaznaczy \"nie wymaga całodobowej opieki\" - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również: