czy można skierować do DPS jeżeli lekarz na zaświadczeniu zaznaczy \"nie wymaga całodobowej opieki\" - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 15 wrz 2011, 21:01

Tak masz rację Iza. Jak żyje nie widziałem aby pod decyzją kierującą podpisywał się lekarz, ani też lekarz ponosił koszty związane z pobytem w dps. Poczytaj również ustawę o pomocy społecznej.
Najlepiej wogóle pracownikom socjalnym odebrać możliwość decydowania i zrobić z nich wyrobników a nie pracowników. Tak ku temu idzie właśnie wszystko w teraźniejszości. Po co na studiach się uczymy zagadnień z psychologii, socjologii, prawa, pedagogiki, a nawet medycyny ??? Po to chyba, żeby nas krew zalewała, że nie możemy swojej wiedzy spożytkować, bo inni dyrygują naszymi poczynaniami, a my za ich decyzje dostajemy po dupie.
Jak mu się coś stanie w środowisku to potem zrzucisz wine na lekarza, że zaznaczył że nie wymaga całodobowej opieki ? ciekawe na kogo będzie nagonka?? . Znowu powiedzą gdzie była łopieka!
Takie jest moje zdanie. Nie czuje się głupszy od żadnego lekarza.
~Maciek

Napisano: 16 wrz 2011, 11:30

Maciek ustawę to ja znam chodzi mi o to że jeżeli lekarz stwierdził,że klient może funkcjonować w środowisku to pomoc społęczna powinna poprawic takiej osobie warunki mieszkaniowe a nie ładowac do DPS a to bedzie zapewne wiecej kosztowało gminę niż zapewnienie lokalu jeszcze raz powtarzam,że złe warunki mieszkaniowe nie są powodem do umieszczenia klienta w DPS.
~Iza

Napisano: 16 wrz 2011, 13:35

No zgadzam się z Tobą w pełni. Też o tym pisałem troche wczesniej. A to była tylko taka moja dygresja, bo czasem lekarze popełniają błędy i my jako pracownicy socjalni powinniśmy również mieć swoje zdanie.
~Maciek

Napisano: 27 wrz 2011, 16:34

art. 54 Osobie wymagającej całodobowej opieki z powodu wieku, choroby lub niepełnosprawności, niemogącej samodzielnie funkcjonować..........przysługuje prawo do umieszczenia w domu pomocy społecznej. Ja odmówiłam osobie bezdomnej, będącej na rencie i dodatkowo pracującej.Jest możliwość mieszkań chronionych, socjalnych, wynajęcia. Co do Ali dałabym na remont.
~beata

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x