Czy można TW rozłożyć na raty na wniosek? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 18 lut 2025, 12:05

Jak w temacie czy można TW rozłozyć na raty?

Wystawiliśmy dla Pana X w tamtym roku TW do US z tytułu NP ZP na 4000zł.
Pan X wcześniej nie zwracał się do MOPS o umorzenie czy rozłożenie na raty
Teraz dopiero jak US zajął mu rachunek bankowy napisał do US wniosek aby rozłożyć na raty.
US skarbowy przekazał pismo o rozłożenie na raty do MOPS, bo sam uważa że nie ma artykułu w Ustawie o postęp. egz. w adm. na które może się powołać aby rozpatrzyć wniosek.

Pytanie -
1.Czy po wysłaniu TW do US możemy normalnie wydać decyzję o nie/rozłożeniu na raty na art. 30 ust. 9?
2. Czy jednak nie można bo sprawa jest na podstawie art. 30 ust. 7 przekazana już do US?
dusty
Stażysta
Od: 06 kwie 2016, 7:49
Zajmuję się: ŚR/FA/SW/CP/DO

Napisano: 18 lut 2025, 12:19

Możecie rozłożyć zadłużenie na raty. Gdy decyzja stanie się ostateczna macie obowiązek o tym poinformować US i wnieść o zawieszenie postępowania egzekucyjnego. Za znacznie również, że koszty powstałe w trakcie prowadzonej egzekucji nadal są po stronie zobowiązanego.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 18 lut 2025, 12:38

Szarak pisze:
18 lut 2025, 12:19
Możecie rozłożyć zadłużenie na raty. Gdy decyzja stanie się ostateczna macie obowiązek o tym poinformować US i wnieść o zawieszenie postępowania egzekucyjnego. Za znacznie również, że koszty powstałe w trakcie prowadzonej egzekucji nadal są po stronie zobowiązanego.
O dzieki za szybką odpowiedź.

A dopytam jeszcze...

Ponformujemy US na art. 56. § 1 Ustawie o postęp. egz. w adm.,tak?

Czy jest jakiś wzór czy zwykłe pismo przewodnie, czy "elektronicznie" tak jak był wysyłany eTW?
A w Sygnity to robimy "cofnij przekazanie do US" czy "zakończ TW"?

To nasza taka pierwsza gwiazdka dlatego dopytuję.
dusty
Stażysta
Od: 06 kwie 2016, 7:49
Zajmuję się: ŚR/FA/SW/CP/DO

Napisano: 18 lut 2025, 12:57

Tak na podstawie art.56 w związku z art.32aa paragrafy i pkt sobie dostosuj. Robisz to zawiadomieniem. Ostatnio jak to robiłem w formie elektronicznej a pismo wysyłałem ePUAPem nie przez eTW. Dzwoniłem wcześniej do US i mówiły dziewczyny, że nie ma problemu takie zawiadomienie wysłać, więc polecam zadzwonić do US. 3 zdania napisać, że zawiadomienie dotyczy TW nr ... z dnia ... Pani/Pana , że decyzją nr ... z dnia .... rozłożono zadłużenie na raty co powoduje zawieszenie egzekucji, powstałe koszty egzekucji nadal obciążają zobowiązanego (bez tego US może was obciązyć kosztami). Po każdej spłaconej racie info o US o zmniejszenie długu. Jak uchylicie raty bo nie spłaci to oczywiście jedziecie dalej z egzekucją.

A w Sygnity to robimy "cofnij przekazanie do US" czy "zakończ TW"?
Nie wiem nie pracuje na tym systemie ale nic bym nie cofał dopóki dług nie zniknie.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x