Pan pracował za granicą w 2012 r., i OBECNIE NIE PRACUJE JEST W Polsce dochód wykazał na oświadczeniu o dochodach nieopodatkowanych CZY W TEJ SYTUACJI NALEŻY UTRACIĆ DOCHÓD Z ZAGRANICY ????
przeglądając wniosek okazała się ( wnioskodawca napisał w oświadczeniu ) że za za 2012 r., rozliczył się z dochodów z polskim urzędem skarbowym i dochód jest wykazany na zaświadczeniu z Urzędu Skarbowego czy w tenj sytuacji można utracić
też miałam taki sam przypadek tzn. pracował za granicą w 2012 r. i wpisał mi te dochody na zaśw. o dochodzie niep. opodatkowaniu, ze skarbowym się nie rozliczał w Polsce, ja ten dochód utraciłam - to źle??
właśnie nie wiem na szkoleniu mówili mi , iż pomimo że dochody zagranicy wykazane są w polskiej złotówce, to wnioskodawca musi wpisać na oświadczeniu o dochodzie nieopodatkowanym w walucie obcej i my zgodnie z naszymi przepisami przeliczamy na polskie złotówki i ukracamy ale czy do końca jest to w porządku to nie wiem
\"nie utracamy dochodu nieopodatkowanego\" just a gdzie w ustawie jest zapis że się nie utraca nieopodatkowanego? W ustawie masz konkretnie zapisane co można utracić a co nie!
Ustawa określa katalog dochodów utraconych (i uzyskanych) enumeratywnie. Czyli zawiera wszystkie dopuszczalne elementy możliwe do utracenia (i uzysku). Jak czegoś w tym katalogu nie ma to nie jest to dochód utracony (lub uzyskany).