CZy można z zasiłku stałego potrącać należności inne niż alimentacyjne ? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 4    [ Posty: 35 ]

Napisano: 15 mar 2009, 12:30

jeżeli można dokonywać potrąceń z zasiłku stałego (który i tak jest żenująco niski) to dlaczego zasiłkobiorca nie uzyska od banku żadnego kredytu ani nie może dokonać zakupów na raty - dlatego, że wyegzekwowanie długu dla wierzyciela byłoby bezskuteczne. Zasiłek stały jest świadczeniem z pomocy społecznej a te świadczenia są wolne od potrąceń - nie podlegają egzekucji!
~zuza

Napisano: 15 mar 2009, 13:48

mylisz sie zuza
~Madzia

Napisano: 15 mar 2009, 15:53

do \" pracownika socjalnego\" - jest dokładnie tak jak piszesz, zapis ustawy w tej sprawie jest tak nieprecyzyjny i niejednoznaczny, że praktycznie każdy może interpretować zapisy w dowolny sposób. Co prawda, zdaniem mojego adwokata w obecnym stanie prawnym ( art. 833 kc ) nie ma nigdzie zapisanego zakazu potrącania należności z zasiłku stałego ( mówi się tylko o świadczeniach alimentacyjnych, zaliczkach alimentacyjnych, świadczeniach rodzinnych, dodatkach rodzinnych, pielęgnacyjnych, porodowych i dla sierot zupełnych ) ale nie wiem, czy jeśli ten człowiek nie znajdzie sobie również adwokata to ten nie powie czegoś zupełnie innego - przeglądając strony znalazłam opinię prawnika broniącego właśnie takiej osoby, który zinterpretował przepisy ustawy w ten sposób, że podciągnął zasiłek pod równie niejasną kategorię \" praw niezbywalnych\".
Trudna sprawa - chyba będzie najlepiej jeśli wyślę w tej sprawie pismo do MPiPS i Min. Sprawiedliwości z prośbą o zaopiniowanie problemu i zajęcie stanowiska w tej sprawie.

~Anna

Napisano: 15 mar 2009, 16:54

zuzo - z tego, że banki nie udzielają kredytów pod zasiłki stałe wcale nie wynika, że dochody te są wyłączone spod egzekucji, powiedziałabym raczej, że fakt ten wynika z oceny dużego stopnia ryzyka związanego z niemożnością wyegzekwowania należności na skutek nieprecyzyjnie skonstruowanych przepisów.
~Anna

Napisano: 15 mar 2009, 19:09

banki takimosobą nie udzielają kredytów z zupełnie innej przyczyny. Po prostu banku biorą po uwagę w ogóle płacenia rat. Jeśli zasiłek ten jest niski to po prostu takiej osoby nie stać na przeżycie i zapłacenie stosownej raty. Banki przede wszystkim sprawdzają czy klient będzie mał z czego płacić, a nie czy będzie z czego egzekwować jeśliby nie płacił. Gdyby banki zastanawiały się z czego ściągnąć długi w momencie ich udzielania to nikt bez zastawu mienia nie mógłby ich dostać. Praca, a tym samym zarobek jest a za chwilę może go nie być i co? Cóż to za zabezpieczenie?
~......

Napisano: 15 mar 2009, 20:41

Do ( ......)
Banki przyznają karty kredytowe i pożyczki osobom z dochodem minimalnym nawet na poziomie 400 - 500 zł,
( sprawdż w google tagi \" kredyt minimalny dochód \" ) i nie martwią się o to czy ktoś będzie w stanie spłacać raty czy nie - różnie bywa z tymi kryteriami bankowców, zmieniają się z dnia na dzień i raczej nie ma żadnej reguły.
~Anna

Napisano: 15 mar 2009, 21:52

JESTEM W SZOKU ! :-O

Znalazłam na forum ops ten archiwalny mail :

Dostałem dziś odpowiedź z MPiPS w sprawie zajęć komornika, z którego treści wynika cytuję:

- Odpowiadając na Pana e-mail Departament Pomocy wyjaśnia: świadczenia z pomocy społecznej są wyłączone spod egzekucji administracyjnej - zgodnie z par. 2 ust. 1 pkt.2 Rozp. rady Ministrów z dnia 23 grudnia 1996r. w sprawie ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (Dz.U. z 1997r.Nr 1, poz. 1 z póź.zm.)

Natomiast zgodnie z art. 831 par. 1 pkt. 2 KPC świadczenia z pomocy społecznej podlegają egzekucji sądowej w przypadku, gdy chodzi o zaspokojenie wierzytelności powstałej z tytułu obowiązku alimentacyjnego. Egzekucja świadczeń alimentacyjnych na mocy tytułów wykonawczych może być dokonana z zasiłku stałego oraz renty socjalnej tj. ze świadczeń pieniężnych o charakterze stałym.

Obowiązek alimentacji wynika z KR i O stanowi w przepisach KPC zobowiązanie szczególne względem innych zobowiązań w związku z czym może być egzekwowane z niektórych świadczeń, mimo że generalnie są one wyłączone spod egzekucji sądowej. Tak jest również w przypadku świadczeń stałych z pomocy społecznej.

Ponadto wyjaśniam, że osoby otrzymujące w OPS zasiłki stałe mogą korzystać z innych form pomocy (okresowe, celowe, które nie podlegają egzekucji).

Pracownik socjalny zobowiązany jest do przeprowadzenia szczegółowego wywiadu i zaproponowania formy pomocy.

To wyjaśnienie z Departamentu podpisane przez głównego specjalistę Mariola Barczyk.

https://74.125.77.132/search?q=cache:Iu6 ... clnk&gl=pl

Tymczasem to rozporządzenie jest nieaktualne - nie obowiązuje od 2002 roku !!!

https://e-prawnik.pl/akty-prawne/dzienni ... /1997/1/1/

Jeśli tak \"wiarygodne\" informacje podaje samo MPiPS to ja już zupełnie NIE WIEM DO KOGO SIĘ ZWRÓCIĆ :-(

~Anna

Napisano: 16 mar 2009, 10:24

z powyższego postu wynika, że renta socjalna równiez nie podlega egekucji innej niż alimenty? a renta rodzinna?
~Zuza

Napisano: 16 mar 2009, 12:10

Nie, ponieważ zarządzenie, na które powołuje się p. Mariola Barczyk z Departamentu Pomocy MPiPS nie obowiązuje już od 2002 roku.

Dziennik ustaw z 1997 r. Nr 1 Poz. 1
(Dz. U. z 1997 r. Nr 1 Poz. 1)

Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 1996 r. w sprawie wykonania ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.
Data obowiązywania : 1997-01-22
Data wydania : 1996-12-23
Data wejścia w życie : 1997-01-22
Data uchylenia : 2002-06-01
Status aktu prawnego : nieobowiązujący

https://e-prawnik.pl/akty-prawne/dzienni ... /1997/1/1/

PS. Egzekucję z rent socjalnych i rodzinnych reguluje ustawa o ubezpieczeniu emerytalnym, a nie pomocy społecznej.

~Anna

Napisano: 16 mar 2009, 12:20

Czyli jednak mój prawnik ma rację - ani obecna ustawa kodeksu cywilnego o ograniczeniach egzekucji nie zabrania potrącania należności z zasiłku stałego, ani żaden akt prawny o pomocy społecznej !
Wniosek z tego, że można te świadczenia poddawać egzekucji, tak jak wszystkie inne.
~Anna

Strona 2 z 4    [ Posty: 35 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x