czy można zająć majątek za umieszczenie w dps

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
~elcia

czy można zająć majątek za umieszczenie w dps

Post autor: ~elcia »

zastanawiam się czy są jakieś przepisy pozwalające zająć gminie majątek (dom i działka budowlana)osoby kierowanej do dps, która posiada 3-je dzieci i ich sytuacja materialna nie pozwala wnosić opłat, musi płacić gmina tak bezinteresownie?
~ola

Re: czy można zająć majątek za umieszczenie w dps

Post autor: ~ola »

tak są przepisy
~elcia

Post autor: ~elcia »

możesz mi je podać?
~Staś

Post autor: ~Staś »

proszę podaj ja też się z nimi zapoznam
~iiiii

Post autor: ~iiiii »

odpłatność za pobyt , czyli pomoc dla osoby jest opisana w art. 8 ustawy o pomocy społecznej. Majątku nie można zająć, chyba,że to zrobi komornik za długi , a to musi być sądowy , prawomocny nakaz zapłaty !
~jolka

Post autor: ~jolka »

oczywiśnie, że nie można zabrć ani zmusić nikgogo co ma zrobić ze swoim majątkiem .
~Pisanka

Post autor: ~Pisanka »

Warto zapoznać się z Rozdziałem 2 \"Ustawy o Pomocy Społecznej\", który mówi o Domach pomocy społecznej, w szczególności art. 61, w którym szczegółowo jest opisane kto ponosi odpłatność i w jakiej hierarchii.
~e

Post autor: ~e »

Można zwrócić się do sądu o obciążenie hipoteki domu czy działki. Może to zrobić organ, który płaci za DPS, tj. wójt, burmistrz. We wniosku trzeba podać kwotę obciążenia i ja udowodnić np. decyzjami, dołączyć wypis z ksiąg wieczystych (jeśli go dom czy działka posiada) lub najpierw sfinansowaś ich założenie oraz mieć kasę na koszty sądowe.
~Marek

Post autor: ~Marek »

nie można zając żadnego majątku!!!
~kasia

Post autor: ~kasia »

Dlaczego piszesz,ze nie można jak mozna gmina płaci a rodzina bierze majątek dokładnie jak napisała e
ODPOWIEDZ