Witam na forum i liczę na rzetelną pomoc.
Spotkała mnie sytuacja że musze płacić 1195,67 zł za pobyt mamy w DPS która została w nim umieszczona w maju 2021r. W realiach obowiązujących w Polsce dochody moje są za wysokie, ale dochód który otrzymuję w Niemczech nie jest wysoki i wystarcza tylko na zaspokojenie podstawowych potrzeb rodziny. Wysyłałem wyszczególnione moje wydatki ponoszone przez moją rodzinę których nie uwzględniono.
DPS kosztuje 4590 zł, mamie z emerytury pobierają 840,77 zł. Po odjęciu tej kwoty daje nam kwotę 3749,23 dzielona na trójkę mojego rodzeństwa daje maksymalną kwotę do zapłaty na jedna osobę 1249,73 zł. Tu się wszystko zgadza.
Mam rodzinę 4 osobową. Ja mieszkam z synem wiek 21 lat w Niemczech, który jest na moim utrzymaniu gdy uczy się w szkole języka niemieckiego. Żona wraz z niepełnoletnią córką przybywa w Polsce.
Aby wydać decyzję administracyjną OPS musi dokonać ustaleń odnośnie mojej sytuacji. Powinien zostać przeprowadzony wywiad środowiskowy, a jeżeli nie jest to możliwe (np. pobyt za granicą) OPS winien ustalić sytuację osoby zobowiązanej przeprowadzając postępowanie dowodowe, w którym sytuacja osoby może być ustalona na podstawie np. dokumentów, zeznania strony i wszelkich innych dowodów. Ponieważ w realiach obowiązujących w Polsce moje dochody można uznać że są wysokie, ale przecież dochód który uzyskuje w Niemczech nie jest wysoki i wystarcza tylko na zaspokojenie podstawowych moich potrzeb gdyż jest to średnio najniższy dochód jaki można tam utrzymać.
W moim przypadku organ wydał decyzje w których wziął pod uwagę wyłącznie moje dochody bez uwzględnienia uzasadnionych wydatków, a przede wszystkim tego, że koszty życia w Niemczech są o wiele wyższe niż w Polsce, a przede wszystkim koszty dojazdu do pracy własnym samochodem gdzie jest to u nich normą. Wraz z moimi zarobkami rozpisałem wszystkie koszty jakie ponoszę ja w Niemczech oraz żona w Polsce z którą ja posiadam rozdzielność majątkową.
Zestawienie wydatków w Niemczech
czynsz za mieszkanie 31 metrów kw. ze wszystkimi opłatami 380 euro
dojazd do pracy w jedną stronę 47 km razy 22 dni stawka z kilometra 0,35 Euro 361 euro
kredyt samochodowy 100 euro
ubezpieczenie samochodu składka miesięczna 83 euro
ubezpieczenie na życie 16 euro
abonament telewizja i radio 18 euro
Internet stałe łącze 38 euro
telefon numer niemiecki 20 euro
telefon numer syna 20 euro
podróż do Polski w jedną stronę 751 km razy 0,35 euro 262 euro
układ ratalny raty ZUS rata 1550 zł. dzielona przez 4,40 352 euro
dentysta od 26.03.2021 d 25.05 2021 348,51 / przez 3 miesiące 116 euro
razem 1766 euro
zestawienie wydatków polska
opłaty za mieszkanie woda ,gaz ogrzewanie, prąd 600 zł
numer polski + stałe łącze Internet 250 zł
Bank rata PKO BP 400 zł
Córka Choroba Leśniowskiego-Crohna lekarswa 200 zł
razem 1450 zł
Udzieliłem pani informacji że jeśli chodzi o moje koszty to obecnie przez moje niskie zarobki nie jestem wstanie zmienić mieszkanie 31 metrów kw. które obecnie zajmuje na większe gdyż jest to dodatkowy koszt 200 Euro, mam układ ratalny w ZUSie który obecnie nie płace gdyż nie mam z czego. Na dwoje dzieci pobierał zasiłek w Niemczech.