czy my mamy obowiązek informowania o terminach - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 30 sie 2023, 14:46

jka pisze:
30 sie 2023, 14:41
Ministerstwo miało przygotować takową hmmm....
https://www.gov.pl/web/rodzina/swiadcze ... informacje
mopsops
Stażysta
Od: 26 sty 2022, 14:43
Zajmuję się: SR, FA, DO

Napisano: 30 sie 2023, 14:48

Dzięki. Właśnie też znalazłam ;)
jka
Stażysta
Od: 04 paź 2017, 19:11
Zajmuję się: FA

Napisano: 31 sie 2023, 14:43

bardzo ostrożnie podchodziłbym do tego obowiązku informacyjnego
Organ właściwy w rozumieniu ustawy zmienianej w art. 43, w terminie 2 miesięcy od dnia wejścia w życie niniejszego przepisu, informuje osoby pobierające świadczenie pielęgnacyjne albo specjalny zasiłek opiekuńczy, o których mowa w ustawie zmienianej w art. 43, albo zasiłek dla opiekuna, o którym mowa w ustawie zmienianej w art. 51, o zmianach w zasadach dotyczących uprawnień do świadczenia pielęgnacyjnego, specjalnego zasiłku opiekuńczego i zasiłku dla opiekuna
Ten komunikat ministerstwa w żaden sposób nie spełnia wymogów takiej informacji.
Stronę należy poinformować o nowych zasadach, o ochronie praw nabytych, o skutkach skorzystania ze świadczenia wspierającego, wreszcie o możliwości dokonania wyboru między nowym i starym świadczeniem pielęgnacyjnym i konsekwencjach dokonania tego wyboru.
Uwierzcie, to jeden z ważniejszych dupochronów na najbliższe lata.
Przykład (dla uproszczenia będę posługiwał się aktualnymi kwotami świadczeń):
1. kobieta ma 16 letnie niepełnosprawne bliźniaki. Wybierze nowe zasady, żeby pobrać podwójne świadczenie pielęgnacyjne, a za dwa lata okaże się że dzieciaki dostały po 70 punktów w skali potrzeby wsparcia i świadczenie wspierające po 650 zł. Straci 2458 zł, zyska niecałe 1300 zł. Wtedy wy musicie się obronić tym, że powiadomiliście jej o takiej ewentualności.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 01 wrz 2023, 8:12

ale decyzje podejmuje osoba nie ja... i też będę informować o skutkach
ja będę wzywać i tłumaczyć bo tak najlepiej będzie, oczywiście oświadczenie dam do podpisu
albo wyśle informacje i napiszę w razie pytań można się kontaktować osobiście lub telefonicznie
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 01 wrz 2023, 8:27

bo to taka decyzja na dużą kasę, a i tak pewnie będzie, że jak ktoś zrezygnuje i dostanie mniejszą kase, że to moja wina
jasiak
VIP

Napisano: 01 wrz 2023, 9:33

jasiak pisze:bo to taka decyzja na dużą kasę, a i tak pewnie będzie, że jak ktoś zrezygnuje i dostanie mniejszą kase, że to moja wina
nawet jeśli poinformujemy w najlepszy możliwy i wyczerpujący sposób to i tak jak ktoś straci to powie że to nasza( organu) wina. Informacje zawarte na stronie MR nie są dokładne, a jesli ktoś będzie decydował się na przejście na nowe zasady to raczej powinien dopytać o "opłacalność".
pinka2022
Starszy referent
Od: 30 lis 2022, 12:20
Zajmuję się: ZR/FA/ŚP/ZP/ŚW

Napisano: 01 wrz 2023, 9:40

pinka2022 pisze:nawet jeśli poinformujemy w najlepszy możliwy i wyczerpujący sposób to i tak jak ktoś straci to powie że to nasza( organu) wina. Informacje zawarte na stronie MR nie są dokładne, a jesli ktoś będzie decydował się na przejście na nowe zasady to raczej powinien dopytać o "opłacalność".
zdaje sobie z tego sprawę, że i tak moja wina będzie :D moja bo jestem sama śr, jestem przyzwyczajona
jasiak
VIP

Napisano: 04 wrz 2023, 14:32

mopsops pisze:
30 sie 2023, 12:10
a macie pomysł jak zrobić takie informacje w Sygnity?
a po kij chcesz informację w sygnity robić przecież z tego decyzji nie będzie
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x