Witajcie
mama pobierała świadczenie m.in. uw na Bartka - 19 m-cy. Przerwała urlop bo zaszła w ciążę z Piotrusiem. Po urlopie macierzyńskim na Piotrusia wraca na urlop wychowawczy na Bartka - pozostałe 5 m-cy. Bartek we wrześniu rozpoczyna "zerówkę". Czy mogę przyznać urlop wychowawczy na 6-latka ?
czy na 6-latka mogę dać urlop wychowawczy ?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW
FA
SW
DM
KDR - Kontakt:
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Re: czy na 6-latka mogę dać urlop wychowawczy ?
Art. 186. § 1 Kodeksu pracy, pracownik zatrudniony co najmniej 6 miesięcy ma prawo do urlopu wychowawczego w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem. Do sześciomiesięcznego okresu zatrudnienia wlicza się poprzednie okresy zatrudnienia. § 2. Wymiar urlopu wychowawczego wynosi do 36 miesięcy. Urlop jest udzielany na okres nie dłuższy niż do zakończenia roku kalendarzowego, w którym dziecko kończy 6 rok życia.
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
aaaaaaaaaaaaa gdybyś miała niepełnosprawność to:
§ 3. Jeżeli z powodu stanu zdrowia potwierdzonego orzeczeniem o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności dziecko wymaga osobistej opieki pracownika, niezależnie od urlopu, o którym mowa w § 2, może być udzielony urlop wychowawczy w wymiarze do 36 miesięcy, jednak na okres nie dłuższy niż do ukończenia przez dziecko 18 roku życia.
Zapomniałam dodać
§ 3. Jeżeli z powodu stanu zdrowia potwierdzonego orzeczeniem o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności dziecko wymaga osobistej opieki pracownika, niezależnie od urlopu, o którym mowa w § 2, może być udzielony urlop wychowawczy w wymiarze do 36 miesięcy, jednak na okres nie dłuższy niż do ukończenia przez dziecko 18 roku życia.
Zapomniałam dodać

-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW
FA
SW
DM
KDR - Kontakt:
dziękuję bardzo za pomoc 

Oprócz czy na 6-latka mogę dać urlop wychowawczy ? - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Zasiłek pielęgnacyjny czy czekacie aż orzeczenie się uprawom
Zasiłek dla opiekuna wypłata wstecz
Dodatek wielodzietność gdy dwójka dzieci z ojcem...
zbieg prawa do śiwdaczeń 2 rożne osoby
czy osobie należą się świ. rodzinne kolejne dziecko w rodzin
SZO BRAT NA BRATA CZY MOŻE POBIERAĆ
Czy są już druki na okres 2019/2020
Świadczenie pielęgnacyjne czy sie należy
Odebranie dzieci - do kiedy przysługują świadczenia??
Dwa świadczenia pielęgnacyjne w jednej rodzinie?
termin przyznania ś.rodzicielskiego
23 KP utrata dochodu i uzysk czy nie?
śmierć dziecka a zasiłek rodzinny
Jak obliczyc dochód po rozwodzie?
Obywatel Słowacji w składzie rodziny
wdowa + samotne - ślub 27.04.2019