czy na 6-latka mogę dać urlop wychowawczy ?

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
becik_77
Praktykant
Zajmuję się: ŚW
FA
SW
DM
KDR
Kontakt:

czy na 6-latka mogę dać urlop wychowawczy ?

Post autor: becik_77 »

Witajcie
mama pobierała świadczenie m.in. uw na Bartka - 19 m-cy. Przerwała urlop bo zaszła w ciążę z Piotrusiem. Po urlopie macierzyńskim na Piotrusia wraca na urlop wychowawczy na Bartka - pozostałe 5 m-cy. Bartek we wrześniu rozpoczyna "zerówkę". Czy mogę przyznać urlop wychowawczy na 6-latka ?
Te resa
Referent
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Re: czy na 6-latka mogę dać urlop wychowawczy ?

Post autor: Te resa »

Art. 186. § 1 Kodeksu pracy, pracownik zatrudniony co najmniej 6 miesięcy ma prawo do urlopu wychowawczego w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem. Do sześciomiesięcznego okresu zatrudnienia wlicza się poprzednie okresy zatrudnienia. § 2. Wymiar urlopu wychowawczego wynosi do 36 miesięcy. Urlop jest udzielany na okres nie dłuższy niż do zakończenia roku kalendarzowego, w którym dziecko kończy 6 rok życia.
Te resa
Referent
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Post autor: Te resa »

aaaaaaaaaaaaa gdybyś miała niepełnosprawność to:
§ 3. Jeżeli z powodu stanu zdrowia potwierdzonego orzeczeniem o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności dziecko wymaga osobistej opieki pracownika, niezależnie od urlopu, o którym mowa w § 2, może być udzielony urlop wychowawczy w wymiarze do 36 miesięcy, jednak na okres nie dłuższy niż do ukończenia przez dziecko 18 roku życia.
Zapomniałam dodać ;)
becik_77
Praktykant
Zajmuję się: ŚW
FA
SW
DM
KDR
Kontakt:

Post autor: becik_77 »

dziękuję bardzo za pomoc :)
ODPOWIEDZ