Zasiłek pielęgnacyjny czy czekacie aż orzeczenie się uprawom
-
- Stażysta
- Zajmuję się: św,śr,fa
- Kontakt:
Zasiłek pielęgnacyjny czy czekacie aż orzeczenie się uprawom
Jak w temacie. Czy czekacie aż orzeczenie się uprawomocni, aby wydać stronie decyzję przyznającą zasiłek pielęgnacyjny? Jeśli tak, to dlaczego? Jeśli nie, to dlaczego? 

-
- Referent
- Zajmuję się: Świadczenia rodzinne
- Kontakt:
Re: Zasiłek pielęgnacyjny czy czekacie aż orzeczenie się upr
Oczywiście że tak. Wszystko w postępowaniu administracyjnym musi być prawomocne.
Zazwyczaj jeśli stronie zalezy na czasie i kasie, odsyłamy do orzecznictwa aby zrzekła się prawa do odwołania i nam przyniosła kopię. Wtedy nie czekamy.
Zazwyczaj jeśli stronie zalezy na czasie i kasie, odsyłamy do orzecznictwa aby zrzekła się prawa do odwołania i nam przyniosła kopię. Wtedy nie czekamy.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: św,śr,fa
- Kontakt:
To mam drugie pytanie w związku z Twoją wypowiedzią. Skąd wiesz, że orzeczenie jest prawomocne i ostateczne?
Ulciak pisze:Oczywiście że tak. Wszystko w postępowaniu administracyjnym musi być prawomocne.
- kb
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ja nie czekam, nie obchodzi mnie czy jest prawomocne, w ustawie jak chcieli zeby wyrok o rozwodzie był prawomocny to napisali,ze dołączyć należy odpis prawomocnego orzecznia sądu, o alimentach wystarczy tylko natychmiastowa wykonalność, więc napisano,że nalezy dołączyć odpis wyroku , który jest natychmiast wykonalny, a w przypadku orzeczenia o niepełnosprawności - po prostu nalezy dołączyć orzeczenie, nie dodali,ze prawomocne 

-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR/SW/FA
- Kontakt:
i takie rozumowanie to ja rozumiemkb pisze:ja nie czekam, nie obchodzi mnie czy jest prawomocne, w ustawie jak chcieli zeby wyrok o rozwodzie był prawomocny to napisali,ze dołączyć należy odpis prawomocnego orzecznia sądu, o alimentach wystarczy tylko natychmiastowa wykonalność, więc napisano,że nalezy dołączyć odpis wyroku , który jest natychmiast wykonalny, a w przypadku orzeczenia o niepełnosprawności - po prostu nalezy dołączyć orzeczenie, nie dodali,ze prawomocne

-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Ostatnio na szkoleniu z p. Katarzyną F-P. była o tym mowa, że nie należy czekać na prawomocne orzeczenie.
Oprócz Zasiłek pielęgnacyjny czy czekacie aż orzeczenie się uprawom - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
zaświadczenie od lekarza do becikowego
Muszę zarządać zwrotu za 2012r. Jaki stan prawny?
samotne, uznanie ojcostwa brak alimentów
Informacja ZUS w sprawie ustalenia niezbędnego okresu ubezpi
Pełne kwoty, zł/zł i znów pełne kwoty
pani ma zdo, składa na śp - jak zrobić?
czy wyrównujemy dodatek z tytułu kształcenia i rehabilitacji
Zł za Zł- zmiana na całość
Zasiłek dla opiekuna wypłata wstecz
Dodatek wielodzietność gdy dwójka dzieci z ojcem...
zbieg prawa do śiwdaczeń 2 rożne osoby
czy osobie należą się świ. rodzinne kolejne dziecko w rodzin
SZO BRAT NA BRATA CZY MOŻE POBIERAĆ
Czy są już druki na okres 2019/2020
Świadczenie pielęgnacyjne czy sie należy
czy na 6-latka mogę dać urlop wychowawczy ?